Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczególnie maluszkom 2-3 -lat

czy pójdziecie z dziecmi na groby ?

Polecane posty

co im powiecie....

Gość no własnie też sie zastanawiam
Nasza pociecha ma niecałe 2 latka i nie wiem czy ja brac..

Gość lopae
ja opowiem wierszyk: "dzisiaj święto jest sztywniaków - sztywnych dziewcząt i chłopaków" :classic_cool:

ja chodze z dziecmi co roku a nawet czesciej i mowie prawde tak jak jest bo co mam mowic? kwestia tego czy to rozumieja to inna sprawa

mój ma 2,5 i niedawno był pierwszy raz na cmentarzu z babcią i nie wykazał zbytniego zainteresowania, zawsze zadaje mnóstwo pytań a nawet nie pytał o groby. obeszła go ta wizyta. na święto zmarłych też pewnie pójdzie z babcią. czasami pyta kiedy znowu pójdziemy na cmentarz ale nie wiem o co w tym chodzi

A mówię prawdę- na tyle ile może ją zrozumieć. Myślę, że trzeba to robić od małego. bo kiedy jest na to odpowiedni czas? 3,4,5lat?jak dziecko jest z tym zapoznawane od małego, to naturalnie zaczyna wszystko samo rozumieć- jeśli wiecie o co mi chodzi

Gość to zależy od pogody
jeśli nie będzie padało żabami z nieba to oczywiście że pójdę...i w ogóle nie rozumiem w czym problem? dzieciom się tłumaczy tak aby zrozumiały 'ich językiem'. Dlaczego nie chcecie iść? Bo się maluszek przestraszy?:O

Gość ma-ma...
My chodzimy z naszym 2,5 latkiem. Mówimy, że tu są jego pradziadkowie, babcia itp. Mały patrzy, przygląda się fotografiom. Na pogrzeby go nie zabieramy, ale na cmentarz chodzi często.

Gość a właśnie a w czasie
ciąży chodziliscie na cmentarz?

Gość daj mu danonka
nie, ja pójdę na grzyby.

Gość daj mu danonka
nie chodziłam, bo jakbym się wystraszyła i chwyciła za krzyż (na grobie), to by dziecko bolał krzyż.

Gość to zależy od pogody
oczywiście, że nie:) W czasie ciąży trzeba przecież leżeć z nogami do góry, głęboko oddychać i wsuwać torty czekoladowe :O

:D

z tą ciążą to jakimś tam przesąd jest. Że dziecko będzie chciało zostać czy coś. ja chodziłam- młody zawsze wracał ze mną:D teraz jestem w ciąży i też pójdę 1 listopada

a czy nie wolno w czasie ciąży na cmentarz?? a dzieci zabieram jak najbardziej o ile pogoda pozwala... a co im mowie prawdę naturalni

ale że które dziecko bedzie chciało zosrtać na cmentarzu rozwin to kolezanko ??chodzi o dziecko w brzuchu??

Właśnie o to w brzuchu:D. nie wiem dokładnie o co w tym chodzi- nigdy w to nie wnikałam. ktoś kiedyś próbował odwieść mnie od ryzykownej wycieczki na cmentarz

Gość daj mu danonka
że jak pójdziesz z dzieciakiem na cmentarz, to ci padnie - wyciągnie kopyta w sensie. taki zabobon co to się dobrze trzyma w tym kurrrewsko zacofanym kraju.

Byłam z Nim rok temu jak miał 14 m-cy, byłam z Nim dwa lata temu jak miał 2 m-ce, pójdziemy i w tym roku.

dlaczego niby nie brać nie ochrzczonych?? ja zabieram córcię ma miesiąc i synka 5 lat bardzo często chodzimy. i na 1 listopada też pójdziemy o ile pogoda pozwoli

Gość kkkkkkkkkkkkk2
to zależy od pogody jak nie będzie mega zimno tomidziecy całą rodziną. Córka w zeszłym roku w 1 listopada miałam niecałę 4 miesiące i była znami na grobach ale w tedy bylo bardzo ciepło.

tak pojdziemy,zawsze chodzimy. powiem,ze tu spi wasz dziadek..babcia..... itp ze kiedys zyli na tym swiecie a teraz juz sa w niebie szczesliwi , i patrza na nas z gory i chca bysmy pamietali o nich i wlansie czasem zapalili znicz czy przyniesli kwiatki na grob.