Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiemsamaaaa

ktory ofe wybrac

Polecane posty

Gość niewiemsamaaaa

Amplico czy ING?

Gość 2 Adam Słodowy
Nieważne jaki bo i tak PO wyborach koalicja przeksięguje realną kasę OFE na wirtualne konta ZUS :o

Gość Perliczka29
Niestety, ZUS prawie wszystko zagarnia. Ale wybór OFE należy do nas i trzeba z niego skorzystać, zanim nas wylosują.

Gość zyzia100$
Ja mam od trzech lat w PZU Złota Jesień. Mam dostęp do konta przez internet, mogę w każdej chwili zadzwonić, abo pogadać z konsultantem na czacie. Ogólnie nie mam z tą firmą żadnych problemów.

Gość kisielowa
Czytałam ostatnio artykuł, że w tym roku tylko cztery fundusze nie odnotowały spadku liczby klientów, więc jak widać, nie wszystkie cieszą się uznaniem, zwłaszcza, że te słabsze dostają głównie pulę nowych członków z losowania a później ludzie się budzą i zmieniają.

Gość karollllcia
Największy spadek miał na pewno AEGON OFE, ale nie wiem, ile dokładnie osób, chyba coś ponad 300.

Zrób losowanie, albo rzuć monetą, bo to nie ma znaczenia. Prędzej czy później je wszystkie znacjonalizują i będą łatać dziurę, albo będziemy jeździc po drogach zbudowanych za te pieniądze.

Myślę że nikt naszych środków zgromadzonych w ofe nie użyje do innych celów, bo przecież OFE i towarzystwa mają rozdzielność majątkową, więc nasze składki są prawnie zabezpieczone.

Gość fioleczka35
Środki w OFE muszą być zabezpieczone, inaczej całe to odkładanie do OFE byłoby bez sensu, każdy fundusz mógłby sobie ta kasę zagarnąć. Pieniądze są inwestowanie w papiery wartościowe tzw. bezpieczne, czyli obligacje Skarbu Państwa i akcje. Mamy system kapitałowy, więc po to są te podziały, żeby więcej zarobić.

Gość chanellinkka
I właśnie dlatego uważam, że wybór odpowiedniego funduszu ma znaczenie, zwłaszcza, jeśli ZUS przydzielił nas do OFE z końca rankingu. Tam różnice w zyskach są najbardziej widoczne. Dajmy na to stopa zwrotu OFE Polsat wynosi w ostatnim okresie 11,966% a PZU 17,65% Wysokość świadczenia emerytalnego nie będzie identyczna w każdym OFE.

Gość tytanka
Różnica jest, a w przełożeniu na nasze emerytury każdy grosz ma znaczenie. Na rynku inwestycyjnym trafiają się i słabsze i lepsze okresy. W sierpniu tego roku aktywa w OFE wzrosły o prawie 10%, zawsze to jakiś plus.

Gość papietka
W październiku było podobnie, najmniejszy wzrost odnotowało OFE AXA. Dość stabilnie idzie PZU Złota Jesień, zwiększając swoje udziały w rynku.

Gość klem+ent+yna
Myślę, że nie warto się bawić w jakieś dogłębne analizy, bo sa tylko trzy fundusze warte uwagi. Utrzymują się praktycznie zawsze w czołówce, zwłaszcza jeśli chodzi o udziały w rynku, ilość klientów, stopy zwrotu. Wybór OFE to nic skomplikowanego.

Gość tarzinka
Pierwszą firmą jaka kojarzyła mi się z ubezpieczeniami to PZU. Kiedyś praktycznie każdy miał tam ubezpieczenie. Nawet myślałam o zmianie, ale jak patrze w rankingi, to nie widzę sensu zmieniać, bo utrzymują się ciągle w dobrej pozycji.

Gość karina_**_**_
Nawet jeśli wyniki z danego miesiąca będą mniej korzystne, to wynik całościowy np. z półrocza, albo roku. PZU Złota Jesień zawsze miało stabilne wyniki i wysoką pozycję w rankingach. W dalszym ciągu są jednym z trzech OFE z tak dużą liczbą klientów.

Gość Frania_66
Ani z ZUS-u ani z OFE nie można zrezygnować, więc nawet jeśli nie są to duże pieniądze, to dlaczego mamy mieć miej jak można dodatkowo zyskać wybierając lepsze OFE.

Gość co wy żrecie na sylwka
jeśli już z tych dwoch wybierasz to ING bron Boże jakies axe