Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shall we stay the same

silne zaparcie. co robic?

Polecane posty

Witam. OD soboty mam zaparcie, nie potrafię się wypróżnić. Próbowałam specjalne herbatki, nawet już czopki glicerynowe, ale niewiele mi to pomaga. Dzisiaj do tego doszły b. silne bóle kłute brzucha cały dzień , dosłownie się zwijam z bólu. do tego mam temperaturę 38st. jest mi słabo. i mam ju z dość. ma ktoś jakiś skuteczny sposób na zaparcia?? proszę e o rady

Gość Goya35,.,,
Kiedys miałam podobna sytuacje.Pojechałam na wycieczke szkolna na trzy dni i za nic w swiecie nie mogłam sie wyproznic,wracajac do domu miałam goraczke,było mi słabo i brzuch chciało rozwalic.Ktos mi poradził kefir,kupiłam duzy kubek,wypiłam i na efekt długo czekac nie musiałam.Pozdrawiam.

Gość ...ups
Szklanka ciepłej przegotowanej wody na czczo i przed snem, po za tym warzywa gotowane lub na parze. Zmień dietę. Smażone i ostre oraz wzdymające odpada, słodkie też.

Gość ...ups
Ta kranówka z linku, to jakaś pomyłka, bo przez to dojdzie ci jeszcze żołądek.

Gość taka sabie jedna ja mówię
Spróbuj wziąć rozluźniającą kąpiel. I koniecznie zmień dietę - żadnych słodyczy i tego typu rzeczy... No i coś na trawienie - kefir albo herbatkę ziołową.

Gość niebieskooka....
xenna extra

Gość chcem chcem chcem chcem chcem
jak cie kluje po prawej stronie do wysokosci pepka nizej, to lepiej idz do lekarza bo to moze byc wyrostek

wyrostek miałam usuwany miesiąc temu. Dziękuje za rady. słodyczy nie jem.. w ogóle prawie nie mm apetytu.

wiesz co a to moze jakies powiklanie po? moze jakas niedroznosc sie zrobila? nie bagatelizowalabym tego, jesli masz temperature tym bardziej. jakie metody probowalas? co dokladnie bralas? masz bole brzucha? jakies bole jak uciskasz? napisz.

nie straszcie jej wyrostkiem od razu. moje sprawdzone sposoby na zaparcia: - kefir z otrębami, może być też jogurt, ale słabiej działa moim zdaniem - jabłka - codziennie staram się zjeść przynajmniej jedno - dużo piję - herbatki owocowe, rumianek. niesłodzone - śliwki suszone i tym podobne raczej na mnie nie działają, ale czasami też je jem - staram się jeść w miarę regularnie, niekoniecznie o stałych porach, ale tak, żeby między posiłkami zachować odpowiednie przerwy czasowe. żołądek wtedy ma czas i może lepiej strawić porcję jedzenia, nie zapychamy jelit, nic nie czeka w kolejce i nie gnije w brzuchu - surowe warzywa, zwłaszcza marchewka, schrupać między posiłkami - tylko razowe pieczywo - unikam majonezu, cebuli, kapusty, nadmiaru słodkiego (niestety jestem łasuchem), smażonego i ogólnie ciężkiego jedzenia dobre jest też siemię lniane, napar z całych ziaren lub zmielone i dodane do jogurtu, a jak już nic nie pomaga wtedy do akcji wchodzą środki przeczyszczające, ale z tym trzeba uważać i stosować naprawdę w ostateczności, bo upośledzają perystaltykę jelit i często stosowane mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc :)

boli mnie pod żebrami,bardziej z lewej strony. z prawej strony też, ale to przy bliznie, to normalne. chyba przejde si e do lekarza jeśli dalej tak bedzie zle. sciska mnie bardzo.

przeczytałam, że miałaś usuwany wyrostek miesiąc temu. jeśli wcześniej nie miałaś kłopotów z wypróżnianiem, udaj się do lekarza piorunem. powikłania po wycięciu wyrostka są bardzo groźne

a brałam czopki glicerynowe i herbatke normosan (mieszanki apteczne) kłuje mnie też z lewej strony niżej, tak symetrycznie do wyrostka:) Dziękuje wszystkim za pomoc i rady. Będę jutro musiałą iśc do sklepu po jakieś z wymienionych rzeczy..chciałabym, żeby pomogło..

hmm, kazali Ci łykać po tej operacji espumisan?? bo coś mi się przypomniało. nie jestem lekarzem, ale pamiętam, że kiedyś miałam grypę żołądkową czy coś w tym stylu, przez 4 dni praktycznie okupowałam toaletę. w końcu poszłam do lekarza, który kazał mi kupić sobie espumisan. nie wiem, co dobrego miało mi to dać, skoro moim problemem nie były wzdęcia a biegunka, no ale ok. kupiłam, wyłykałam opakowanie i dostałam tak silnego zaparcia po tym, że tydzień później znowu wylądowałam u pani doktor, tym razem z przeciwstawnym problemem :D

słuchaj to jeslito grube, być może niedrożność. może za mało płynów piłaś? jest taki syropek lactulosum, jest bardzo dobry, także ma pozytywne oddziaływanie na samą florę jelitową. spróbuj tego. a jak jutro by cię dalej bardzo bolało, albo jak ci się podniesie temperatura, to lepiej dzwoń po lekarza.

właśnie trochę się tego bałam, bo jednak tam w środku chyba nie jest wszystko jeszcze wygojone..nawet powinnam ważać na dietę, nie jesc nic wydymającego, a tutaj dosłownie mnie rozsadza.:( czuje się b. ociężała. chyba rzeczywiście będę musiała się przejśc do lekarza:( dziękuję Wam za rady.

espumisan kiedyś brałam:) wpadnę jutro do apteki i sobie kupię ten syrop może. bo rzeczywiście to pewnie jelito grube, bo boli mnie na dole Staram się dużo pić, bo aż się boję jeść. jestem już tym wykończona. Jeszcze raz dziękuję za rady, wsparcie i pomoc:)

Gość rządam legalizacji
Amfa dobra na wszystko, po przyjęciu 35 mg zesrasz się bez problemu. :classic_cool:

a ja proponuje: zjedz jablko/gruszke i popij najlepiej mlekiem :) dostaniesz takiej sra...czki ze od razu Ci ulzy :D

ale wiesz co wez doradz sie farmaceutki czy miesiac po wyrostku mozesz laktuloze pic.

myślę że gruszka plus mleko mi nie pomoże. Ja często tak to łącze:) Mleko w ogóle na mnie nie działa..

Gość izahshxs
polecam siasc na kibelku palec wskazujacy w odbyt i kilka razy poruszac mowie POWAZNIE ,wszystko wyleci na bank !!!!!

Gość gidel

Jeśli to długotrwałe, to radzę Goko - u mnie to pomogło. Musiałem zmienić pozycję przy wypróżnianiu na taką w kucki i nagle zrobiło się normalnie. Teraz problemu już nie ma. Najlepsze jest to, że nie potrafię przyjąć pozycji w kucki bez tego urządzenia, nie da się. Pewnie chodzi o odpowiednie napięcie mięśni - tego nie wiem. Najważniejsze, że to działa i nie mam problemów. Ale swoją drogą - niby zaparcia to nic wielkiego, a potrafią totalnie niszczyć normalne życie. Dla mnie zmaganie się z tym było mega problemem. 

Gość petrana

A możesz mi powiedzieć czy nadal jest tak samo? Mam ten sam problem od prawie miesiąca i nic mi nie pomaga. Każde wypróżnianie to dla mnie masakra. Sama już nie wiem, co robić. Zgłupiałam. To mi pomoże?

Gość Ędriu
Dnia 20.10.2011 o 22:02, Gość shall we stay the same napisał:

Witam. OD soboty mam zaparcie, nie potrafię się wypróżnić. Próbowałam specjalne herbatki, nawet już czopki glicerynowe, ale niewiele mi to pomaga. Dzisiaj do tego doszły b. silne bóle kłute brzucha cały dzień , dosłownie się zwijam z bólu. do tego mam temperaturę 38st. jest mi słabo. i mam ju z dość. ma ktoś jakiś skuteczny sposób na zaparcia?? proszę e o rady

Wsadź se granat w dupę.

Gość Ędriu
17 minut temu, Gość petrana napisał:

A możesz mi powiedzieć czy nadal jest tak samo? Mam ten sam problem od prawie miesiąca i nic mi nie pomaga. Każde wypróżnianie to dla mnie masakra. Sama już nie wiem, co robić. Zgłupiałam. To mi pomoże?

Szanowna Posrăna,

Aby pozbyć się problemu, należy wysłać zaproszenie na Naszej Klasie osobie, której się najbardziej nienawidziło w podstawówce. Jeżeli zaakceptuje, to znaczy, że wszystko będzie dobrze i stres związany z wypróżnieniami wypłynie rzadką sràką przez nogawkę. Nie ma za co.

Z poważaniem,

Andrzej Rymy Tworzy

Gość Gość

Co to jest nasza klasa? na zaparcia to tylko pałę pchać w dupala tak aż się posrasz.

a ja proponuje: zjedz jablko/gruszke i popij najlepiej mlekiem 🙂 dostaniesz takiej sra...czki ze od razu Ci ulzy 😄

Można też kiszonego ogórka:D