Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdfghjiiuw

jak namówić rodziców na szczura? :

Polecane posty

Gość sdfghjiiuw

Chciałam żeby mi na mikołaja lub pod choinkę kupili szczura, bo to takie kochane zwierzątka. A oni się uparli, że nie, że mogą kupić myszę, chomika albo świnkę morską ale nie szczura! Bo podobno szczury mają trutkę w ogonie, bo mogą pogryzc kogoś hahah. >,< Wierzą w jakieś streotypy o szczurach i nie mogę im wmówić, że szczury to normalne zwierzaki.. Jak ich namówić?

Gość szczur to dobry wybór
Są inteligentne, społeczne i o wiele mniej uciążliwe w opiece niż np. chomik czy świnka, tanie w utrzymaniu. To prawda, że mają truciznę w ogonie, ale zaszkodzić to może tylko tym, którzy chcą szczura zjeść :). Jedyną ich wadą jest to, że stosunkowo krótko żyją, a nikt nie lubi się żegnać ze zwierzakami.

Gość maturks4
NIE NAMAWIAĆ! Raczej kup sobie encyklopedię

jak bylam w podstawowce i liceum kochalam szczury i sa to bardzo inte;ligente i naprawde przymilaski w porownaniu z myszami ktore tylko kopuluja :P moja mam tez nie chciala ale kupilam sama klatke i szczura i juz no bo niby jak mogla imo ona przeszkadzac zabiralam ja wszedzie do kina do sklepu zawsze siedziala na ramieniu pod wlosami a po szyi zsuwal sie ogon i ludzie swietnie reagowali hihi strachem

Gość denfe h.
szczury są ok ale lepiej kupić parę bo inaczej jeden jest bardzo samotny

moja kuzynka miała ten problem i Ja sama jej kupiłam nikogo nie pytając ;) teraz całymi dniami chodzi ze szczurkiem na ramieniu a rodzice się przyzwyczaili ;)

Gość w tpsa
w życiu byś mnie nie namówiła:D

Gość ola co ma szczury 4
Słuchaj po pierwsze POCZYTAJ O SZCZURACH zanim przystapisz dalej do akcji :) Szczury to zajebiste zwierzaki ale mają swoje wady.Ludzie czesto hodują je jako karmówke dla węży lub rozmnazają bezmyślnie.Dlatego wiekszośc szczurów w zoologikach ma zepsutą genetyke-objawia się to poprzez bardzo duża zachorowalnośc na raki, zapalenia płuc,choroby serca etc..Jest tak dlatego bo sa one ze związków kazirodczych-syn z matka/siostra i takie szczury znowu w następnym pokoleniu mają dzieci z..rodziną.To raz.Dwa że szczur potrzebuje drugiego szczura(oczywiście tej samerj płci zeby ich wiecej nie rozmnazac) bo człowiek nie wtuli sie do niego w nocy(to mogłoby sie źle skończyć) nie mamy tez takiej częstotliwości dzwieków jak szczur więc nasz jedynak byłby jak samotnik nie mogąc się odezwac po swojemu do drugiego.Trzy to gryzonie czesto gryza wszystko kable ,ksiązki dywany ubrania etc....Cztery mogą śmierdziec ale nie muszą..akurat moje samce śmierdza ze ho ho... Pęć KLATKA DUŻA żadne terarium bo musza miec dobra wentylacje i musza się wspinac a wterarrium tego nie ma. Z uwagi na ich chorowitośc powinnas miec dostęp do weta leczącego gryzonie,oraz odpowiednią karme i..sciłółke (zwykłe trociny często uczulaja i tak naprawde nie wsiąkają dobrze moczu a amoniak paruje i drażni ukł oddech szczura) i ostatnie-spacerki musza pobiegać z godzinke to takie minimum minimum dziennie bo będa gryzły pręty i nie zaśniesz..zresztą całe zycie w klatce to sadyzm... Pozatym to bardzo miłe mądre towarzyskie zwierzaki, ja bym porównała do psów tylko inny wygląd. Tak więc sprawa powazna i nie prosta! Jak już przemyślisz dojrzejesz do posiadania szczura ,wejdź na fora szczurze Znajdziesz łatwo poczytasz bo wszystkie ważne info tam są,i moze adoptujesz jakiegoś -zdziwisz się ile ich jest! Powodzenia! :)

Gość ola co ma szczury 4
Dom olaboga..przypomniałas mi jedną oszołomke która dla szpanu chgodziła późną jesienią w straszny chłód dla szpanu ze szczurkiem na ramieniu..Za nic miała zdrowie zwierzaczka sama poubierana a szczurek marzł niemiłosiernie..watpie ze taka pusta lala potrafiła go wyleczyć, skoro nie potrafiła mu podstaw opieki zapewnić!

Gość oliwiamuza
Pobłagaj chwile powiedz ze ci bardzo zależy i powiedz ze dzięki temu szczurkowi nauczysz się odpowiedzialności.