Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anka...cyganka

ZUSY a zwolnienie w ciąży

Polecane posty

Gość Anka...cyganka

Cześć mam pytanie na które nie potrafię sobie sama odpowiedzieć a jak znajdę inf. to i tak nie wiem o co chodzi. Jestem od 2 tyg na zwolnieniu. Umowę mam od sierpnia oczywiście na najniższej krajowej. Teraz moje pytanie. Kiedy i ile będę dostawała pieniążków za zwolnienie? ile zus-u będzie płacił za mnie pracodawca? (z czystej ciekawości) Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź ;)

Gość no skoro się objadałaś
zasiłek należy sie w wys. 100% pensji. Co do terminów wypłat to zależy ilu pracowników zatrudnia twój pracodawca. Jeśli powyżej 20(chyba) to on ci wypłaca w terminie gdy byłaby zwyczajna wypłata (a ZUS mu zwraca). Aha przez pierwsze 35dni choroby zasiłek płaci pracodawca a dopiero potem jeśli choroba trwa dłużej płacenie przejmuje ZUS. W przypadku gdy pracodawca zatrudnia mniej niż 20 pracowników -zasiłek płaci ZUS bezpośrednio a jakie on tam terminy wyłat ma to już inna bajka. Poślizgi są spore.

Gość xdxd
ja bylam na zwolnieniu cala ciaze i zus placil mi od zwolnienia do zwolnienaia... ale za kazdym razem wyplacano do 21 kazdego miesiaca

Gość Anka...cyganka
i wysokość wypłaconych pieniędzy nie zalezy od tego przez ile miałam umowę bo gdzieś wyczytałam że to 80% wynagrodzenia będzie.? a ile będzie pracodawca płacił za mój zus?

A nie ejst tak, ze zanim przejdziesz na L4 to umowa musisz przepracowac min. 3 miesiace? Nie wiem, czy takich sytuacji ZUS mocno nie kontroluje, w sensie czy na pewno wykonywalas swoja prace i czy przypadkiem umowa nie byla fikcyjna.

a ile czasu w ogóle pracujesz? Znaczy przed obecną pracą wcześniej gdzieś pracowałaś? szczegółowe zasady obliczania zasiłku masz tu: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429 W ciaży należy się 100% pensji. A tylko na L4 musi być kod B. A jakie składki bedzie płacił pracodawca to nie wiem.

Lawendowe_pole -30 dni nieprzerwanego płacenia składek -i należy się L4 płatne.

Gość Anka...cyganka
tak ale to była umowa zlecenie.

Gość Anka...cyganka
dobra dzięki serdeczne trochę mi sie rozjaśniło. ciekawa jestem ile bedzie płacił zusu bo zawsze marudzą przez to pracodawcy.

nie wiem czy mi się dobrze kojarzy ale jeśli zus wypłaci L4 to chyba potrąci z tego też składki. Więc potem chyba pracodawca nic nie płaci. Ale najlepiej o to zapytać w ZUS.