Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lola65830465

Mój pies pogryzł innego psa

Polecane posty

Gość lola65830465

Witam. Mam pewien problem. Ostatnio byłam na spacerze z moim psem (oczywiście trzymałam go na smyczy), kiedy nagle z klatki obok w moim bloku wypadł chłopak z maleńkim psem BEZ SMYCZY. Moja sunia to bestia i dosyć ciężko ją utrzymać, jednak dałam radę zatrzymać ją przez tym psem. W chwilę później znowu mnie pociągnęła i zanim zdążyłam ją szarpnąć za smycz, złapała tamtego psa i nim szarpnęła. Kiedy go puściła, pies uciekł w drugą stronę, a właściciel pobiegł za nim. Czekałam na nich jakiś czas, ale gdy nikt się nie zjawiał, poszłam do domu. Właścicielka tamtego psa poszła z tą sprawą na policję. Jaką karę mogę dostać za takie wykroczenie? Nie wiem... Nie zapanowanie nad psem?

Gość Ajrikitikitiki
dostaniesz 500zł za psa bez kagańca

Gość Ganta
Będziesz miała problem za brak kagańca, ale broń się i mów o tym, że ten mały szczur był bez smyczy i kagańca też

a jaka to rasa, bo jeśli nie jest na liscie najgrozniejszych ras to nie musiał miec kagańca. smycz wystarczy. chłopak dostanie mandat za puszczenie luzem psiaka, mały to mały ale nie może sobie biegac luzem. ty miałas na smyczy swojego nie martw się. moim zdaniem to ten chłopak jest wszystkiemu winny bo przez jego głupote tylko pies ucierpiał. i jeszcze idą na policje, dobre żarty

Gość lola65830465
no tak, ale mama się dowiedziała na osiedlu, że podobno moja sunia odgryzła temu pieskowi jądra :(

Gość Ajrikitikitiki
Czuć podszywa

Gość lola65830465
Nie wiem, kto się pode mnie podszywa w powyższym poście, ale to nie ja, poza tym proponuję ludziom, którym się nudzi nie naigrywać się z innych, którzy chcą zasięgnąć informacji. Po pierwsze, tamten pies to była sunia. Chyba maltańczyk, nie jestem pewna. Po drugie, mój pies to kundel. Jego matka to owczarek niemiecki, ojciec to kundel, ale dosyć spory... Moja suka waży 35 kg.

jak wiesz, że taka "bestia" z Twojego psa to dlaczego nie włożyłaś kagańca? co jakby Twój pies ugryzł nie wiem małe dziecko, które by go zaczepiło, np. za ogon dotknęło? przecież nigdy nie przewidzisz reakcji psa, a gdy wiesz, że jest porywczy i ciężko utrzymać go na smyczy to już tym bardziej dziwi mnie Twój brak wyobraźni

dziecko nie ma prawa zaczepic za ogon psa który idzie na smyczy. MATKA POWINNA JE TEGO NAUCZYC. autorko maltańczyk powinien byc na smyczy. ty może i dostaniesz jakiś mandat ale ten chlopak odpowie za nietrzymanie psa na smyczy, to jest obowiązek. zaden pies nie powinien biegac luźno

Gość dfdfds
Nie masz obowiązku zakładać psu kaganiec, jeśli nie jest na liście groźnych ras. Policja nie może Ci nic zrobić bo po pierwsze nie ma świadków, po drugie pies był na smyczy.

Gość lola65830465
No fakt, świadków chyba nie ma. Do wszystkich, którzy martwią się o dzieci - mój pies nie jest agresywny w stosunku do ludzi. Jeśli chodzi o psy, to bardzo różnie to bywa. Z niektórymi się bawi, z niektórymi nie, bez względu na płeć. To sunia, która ma 8 miesięcy, dlatego napisałam, że ciężko ją utrzymać, jest żywa, ruchliwa, wszystko ją interesuje.

Gość frorinnnnnnna19
autorka miala psa na smyczy i za nic nie odpowie. chłopak dostanie mandat za puszczenie swojego psa bez smyczy

wszysvy mówią, ze pies nic nie zrobi, a jakoś dziwnym trafem ciagle są jakies wypadki. dziecko ma prawo robić co chce, to własciciel psa ma nałożyć psu kaganiec jeśli pies jest agresywny. Za pogryzienie odpowiada własciciel karnie i cywilnie.

Oberwie się i Tobie i właścicielowi tamtego psa...Twój powinien mieć kaganiec, tamten również plus smycz...obowiązkiem bowiem każdego własciciela jest aby pies był prowadzany na smyczy i w kagańcu...nie mam pojęcia jak to wygląda w kodeksie karnym i jakie są konsekwencje dokładnie ale wydaję mi się , że być może będziesz musiała sfinansowac/badz oddać pieniądze za weterynarza ...no chyba , że własciciel tamtego psa z nim nie był...

Gość dfdfds
co za bzdury! Piszesz, że nie wiesz jak to wygląda w kodeksie wiec po co pieprzysz głupoty? PIES NIE MUSI MIEC KAGAŃCA, JESLI NIE JEST NA LISCIE RAS GROŹNYCH. Policja się pewnie nawet tym nie zajmie bo nie ma przewinienia z twojej strony!

Gość ana śmietana :)
a co wy macie z tymi dziecmi zas,sami se trzymajcie bachory na smyczy i w kagancu,ewidentnie wina jest małego jazgota który podbiegł do twojej suńki,powtorze ze pies nie musi miec kaganca jesli jest na smyczy i nie znajduje sie na liscie groznych ras.

spokojnie , czy ja Cię wyzywam?! masz racje własnie sprawdziłam , "w miejscach publicznych na terenie miasta psa prowadzi się na smyczy lub w kagańcu, a psa rasy uznawanej za agresywną lub psa w typie tej rasy - na smyczy i w kagańcu". Za nieprzestrzeganie uchwały grozi mandat w wysokości 200 zł (zwolnione są zwierzęta do 12 miesiąca życia, wykorzystywane do celów specjalnych oraz, których właściciele udokumentują przeciwwskazania zdrowotne lub autonomiczne).

dziecko ma prawo robić co chce, to własciciel psa ma nałożyć psu kaganiec jeśli pies jest agresywny. srutu tutu. widac że gowno się znasz. dziecko ma sie trzymac od psa z daleka, jezeli ten jest na smyczy. jesli dzieciak podejdzie do psa prowadzonego na smyczy, a ten go ugryzie, to odpowiada matka za niedopilnowanie swojego dziecka. poczytaj troche zanim się wypowiesz

Gość dfdfds
nikt po dupie nie dostanie, bo policja się nawet tym nie zajmie.

Gość Gość
"Moja sunia to bestia i dosyć ciężko ją utrzymać" Co to oznacza " bestia" ?

Jak człowiek nie potrafi wychować psa to niech się za wychowywanie nie bierze.

Gość Gość
Pogratulować wychowania bestii. Jezeli pies, tym bardziej suka rzuca się na każdego przechodzącego psa, to widocznie coś w psychice jest nie halo, a błąd wychowawczy standardowo, wyrobienie strachu przed obcymi psami i brak socjalizacji.

Gość gość
Jeżeli smyczy nie wystarczy to należy zakładać kaganiec

Gość gość
Tylko rasa agresywna ma obowiązek noszenia kagańca więc...

Gość gość
Więc trzeba dziś składać życzenia wszystkim napotkanym psom, bo jest dziś DZIEŃ PSA :-) :-) :-)