Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Halloweenowa panienka

Jak spędzacie Halloween?

Polecane posty

Macie jakieś plany na Halloween? My wydajemy przyjęcie dla znajomych, już zamówiłam dekoracje i nie mogę się doczekać dekorowania domu i gotowania tych wszystkich strasznych przekąsek! A wy co robicie?

Gość przed i po
na cmentarzu o 24 zaczynamy ;d

Impreza na cmentarzu to mi się jednak trochę świętokradzka wydaje.

Gość przed i po
zydzi tak robia

To nie wiedziałam i jak to wygląda?

Gość kicia melle
Podoba mi się ten pomysł, szkoda, że u nas nie ma tego zwyczaju, że dzieciaki łażą w kostiumach i jedzą cukierki...Ale to też niebezpiecznie na tych naszych polskich ulicach...

Kicia, na niektórych osiedlach chodzą, ale to bardziej na osiedlach zamkniętych gdzie jest bezpiecznie w miarę. Ja mam nadzieje, że w weekend do nas dzieciaki przyjdą po w prawdziwe Halloween będę już w podróży do domu na WŚ. :) A imprezę wyprawiamy w weekend. Ja zawsze jak byłam mała to chciałam żeby u nas było to święto i można było zbierać cukierki, ale teraz sobie odbiję imprezą przynajmniej. :P

Gość vfvfvfvf
To jest Polska. Po co małpować czyjeś tradycje i zwyczaje. Ktoś kto jest katolikiem nie powniene robić takich zabaw, ponieważ to pogańskie święto. Kiedyś wyprawiane na cześć śmierci i szatana. No chyba,że jesteście ateistami to wtedy wasza sprawa.

Gość przeieram się za ducha
wdrapuję na sufit i gdy ktoś przechodzi dołem to z głośnym okrzykiem "ręce do góry" skaczę mu na głowę

Gość vfvfvfvf
Powtarzam, to nie są więta dla katolików

Gość vfvfvfvf
Katole może i palą ale nie katolicy...

Gość summer_night
Ja jak co roku idę na filmowy festiwal duchów :)

To jest święto celtyckie po pierwsze, a poza tym nasze tradycyjne polskie dziady są dużo bardziej pogańskie. ;) Poza tym to tylko zabawa, bardzo chętnie obchodziłabym polskie święta, ale niestety świąt polskich w które są radosne jest bardzo mało, żeby nie powiedzieć wcale. No ale ja jestem ateistką to jak powiedziałaś wolno mi. :P

Katolicy też palą Marzannę, jako dziecko chodziliśmy ze szkoły to robić, cała klasa dzieci "wierzących" z tradycyjnych polskich rodzin.

O! Ateistka! To tak jak ja. Nie sądziłam, że spotkam na kafe kogoś, kto nie boi się do tego przyznać, to zadziwiające wręcz.

Wiem, że palą. Ale to jest przecież be, bo wywodzi się z pogańskich wierzeń. Więc zachodzi tu zjawisko hipokryzji kafeteriowatej.

Gość spoko loko
Nijak. Nie uznaję takiego święta.

Dlaczego mialabym sie nie przyznawac? Przeciez to nic wstydliwego. Tak jest ten swiat zbudowany, ze niektorzy wierza w roznych bogow a inni nie. Niektorzy sa bali inni czarni, jedni kochaja mezczyzn inni kobiety a jeszcze inni i jednych i drugich. ;) Nie ma co oceniac ktora sciezka jest najlepsza.

Gość tu akurat nie chodzi
o katolików czy niekatolików, ale o to, że na siłę małpujemy obce święta i tradycje. Pielęgnujmy własne. Inne nanrody nie "pozyczają" sobie naszych zwyczajów, nie chciejmy się tak na siłe amerykanizować.

Gość Ewwwkaa
A ja nie widze powodu by nie pozyczac sobie ciekawych, klimatycznych zwyczajow z innych kultur. Lubie halloween, lubie ubierac choinke w swieta bozego narodzenia, czy przystrajac mieszkanie kolorowymi lampkami Mam z tego zrezygnowac i imie pielegnowania rodzimych tradycji stawiac w rogu mieszkania snop słomy/siana w wigilie?:)

Gość ubieranie choinki
jest jak najbardziej polskim zwyczajem, nie pozyczonym mimo, ze inne narody tez kultywuja tej tradycji

Gość Ewwwkaa
A wypowiedzi "katlikow" pomine bo szkoda czasu na dyskusje z ludzmi ktorzy sa zbyt mało ogarnieci by zauwazyc ze wszystkie swieta katolickie poczawszy od wielkanocy a skonczywszy na swiecie zmarłych i bozego narodzenia, dziwnie zbiegaja sie co do dnia w czasie dawnych poganskich uroczystosci:)

Gość Ewwwkaa
tak, zwyczaj ubierania choinki to prastara polska tradycja. Do europy dotarła ok 300 lat temu, ale niech bedzie:D

Gość nooooooo, 300 lat
to juz jakis czas i mozna mowic, ze jest tradycja, zwyczaj sie przyjal w wiekszosci panstw europejskich, moze we wszystkich