Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Halloweenowa panienka

Jak spędzacie Halloween?

Polecane posty

Gość Ewwwkaa
w polsce zwyczaj ubierania chinki praktykowany jest od przełomu XIX/XX. Kosciol oczywiscie był temu przeciwny:D Zwyczaj nie wywodzi sie w zaden sposob z naszej tradycji ani kultury, jest w 100% importowany z zagranicy. Jaka jeste wiec roznica miedzy takim zwyczajem a ustawianiem sobie w oknie wydrazonej dyni ze swieczką w srodku?

Gość dorota1233424453453
vfvfvfvf co ty pierdzielisz :D Wiesz w ogóle co to jest Halloween? Samhain? Bo to nigdy nie było na cześc "śmierci i szatana" . Co za tekst, nie moge :D Poczytaj troszke lepiej. Racja, że pogańskie święto, ale nie na czesc szatana ani nawet śmierci. To święto na czesć ZMARŁYCH. Bliskich zmarłych. Ludzie wierzyli, ze wtedy granica miedzy zaświatami a światem żywych jest najcieńsza, dlatego duchy bliskich zmarłych krążyły wówczas po Ziemi. Dlatego wystawiano lampiony, zapraszając ich do domu. Zostawiano dla nich jedzenie i wiele innych zwyczajów. Smieszny mnie takie ogracznione myslenie, ze poganizm = szatan. No ludzie, prosze Was, zainteresujcie sie tematem jak chcecie o nim mówić.

Gość 24234234
"Ktoś kto jest katolikiem nie powniene robić takich zabaw, ponieważ to pogańskie święto. Kiedyś wyprawiane na cześć śmierci i szatana. No chyba,że jesteście ateistami to wtedy wasza sprawa." Coraz bardziej jestem zdania że katolocyzm=analfabetyzm... Jesli chodzi o pogańskie święta to na tej zasadzie Boże narodzenie i wielkanoc sa też pogańskie, bo zostały przejęte po świętach odbywających sie w ten dzień pogańskich-Chrystus nie urodził s ię 25 grudnia tylko na wiosnę, 25 grudnia było swięto sol invictus... A z tym szatanem to już w ogóle bez komentarza... :)

Gość jkljopiop
A ja nie lubie Halloween, nie dekoruje domu, a na czas, gdy dzieciaki chodza i zbieraja cukierki, idziemy z mezem na kolacje (taka juz mamy tradycje od kilku lat), niestety mieszkamy w USA i tu wszyscy szaleja na punkcie tego swieta. Ja wole zdecydowanie polska tradycje z odwiedzinami na cmentarzu, to bardziej duchowe przezycie, a Halloween w USA to zwykla komercja, zreszta inne swieta tez.

Gość Halloweenowa panienka
Wiecie nie ma obowiązku obchodzenia żadnego ze świąt tak naprawdę. ;) Jeśli chodzi o pogaństwo, to BN również zostało ustanowione w terminie świąt pogańskich. Wiele tradycji uznawanych za "nasze" jest stosunkowo młode i nie pochodzi z naszego kraju. Zresztą ciężko mówić o tradycji, kiedy jeszcze 100 lat temu byliśmy pod zaborami. ;) Wiele naszych zwyczajów to mieszanka kulturowa. A co do naszych świąt, to tak jak pisałam, ja bym np. bardzo chętnie kultywowała noc kupały, czy nasze andrzejki czy dziady, jednak te tradycje w PL znikają. Nikt nie ma pomysłu jak to fajne kultywować. Amerykanie bardzo fajnie potrafią kultywować swoje tradycje, tworząc wokół nich z jednej strony dobry marketing a z drugiej taką magię. Stąd też taka popularność ich tradycji też poza ich granicami. A ja mam ochotę po prostu się pobawić a Halloween daje duże możliwości, bo można zrobić straszne dekoracje, przekąski, fajnie się przebrać i powygłupiać. Dla mnie super ale nie dla każdego musi być.

Może u nas się kiepsko przyjmuje na razie bo nie polega ono głównie na jedzeniu, ba, nachodzic się nawet trzeba :p

Gość zuziabuzia0
co do jedzenia, znacie jakieś halloweenowe przepisy albo wiecie gdzie mogę kupić halloweenowe dodatki typu kostki lodu w kształcie czaszki czy formy na babeczki w kształcie ducha?

do mnie przyjeżdża rodzina z Sudanu , z racji tego wykupiłem już wszystkie dynie z pobliskiego warzywniaka :) obawy moje wiążą się z tym, czy owe dynie zaznają w sobie wewnętrznego oswiecenia czy też wcześniej zostaną skonsumowane przez wygłodniałych kuzynów

Gość bo mordercy i psychopaci
nie urodził s ię 25 grudnia tylko na wiosnę, 25 grudnia było swięto nie na wiosnę ale jesienią A co z niewinnym zbieraniem słodyczy przez dzieci? Otóż druidowie też chodzili od zamku do zamku żądając poczęstunku Ale nie mieli na myśli pokarmu dla ciała, ale dla duszy. Żądali bowiem młodej dziewczyny, która później była spalana na stosie w ofierze dla szatana Gdy domownicy wydali dziewczynę, oni w podzięce zapalali świecę uczynioną z ludzkiego tłuszczu i wkładali ją do wyrzeźbionej głowy, co miało chronić wszystkich przed śmiercią ze strony demonów. Psikus dla tych, co nie dali poczęstunku też był znaczyli drzwi takiego domu, aby szatan i inne demony mogły w najbliższą noc kogoś zabić, co bardzo często się zdarzało. Halloween i jego tradycja ze wszystkimi praktykami to nic innego jak przebrania dzieci na halloween - kościotrupy, wiedzmy i potwory odprawianie czarów. Najbardziej jednak niepokojące jest to, iż z uśmiechem na ustach przebieramy nasze dzieci za wiedzmy, kościotrupy, szkielety czy śmierć by powtarzały pogański rytuał druidzkich satanistycznych kapłanów. Na koniec „niewinny wierszyk, który mówią dzieci w Ameryce chodząc od domu do domu proszą o cukierki: „Duchy, zjawy i upiory, Diabły, strzygi, inne zmory, Dzisiaj ze swych grobów wstają i do Twoich drzwi pukają, Jeśli nie chcesz ich się bać, Musisz im cukierka dać.(...) W czasie Halloween we wszystkich krajach zachodnich zbierają się okultyści, sataniści, czarownice i inni adepci wiedzy tajemnej. W tym czasie giną ludziom czarne koty i inne zwierzęta, które są używane jako ofiary dla sił ciemności. Nie jest rzadkością używanie do tych celow noworodków i znane są przypadki mordów rytualnych w formie ofiary. Policjanci i pracownicy FBI w USA i innych zachodnich krajach - z racji pełnionych funkcji - mają do czynienia z wynikami całej tej ponurej aktywności przypadajacej na czas Halloween. Opowiadają o różnego rodzaju dziwnych, okultystycznych obrzędach i rytualnych gwałtach na młodych dziewczynach, które były przyciągnięte do uczestnictwa w "imprezie" "otoczką niezwykłości". Jeśli uśmiechacie się teraz, mysląc, że są to zjawiska marginalne, proponuję abyście zbadali to na własną rękę. Nie tylko, że te zjawiska nie mają już charakteru marginalnego, ale mają one tendencje zwyżkowe. Jest znamiennym sam fakt, że w Polsce nie obchodziło się świeta Halloween w ogóle, aż do teraz, kiedy zaczyna ono zdobywać zadziwiającą popularność. Zapytajcie kogoś, kto obchodzi to święto w jakikolwiek sposób, co on, czy ona, właściwie obchodzi. Jeśli odpowie, że jest to tylko okazja, żeby się "zabawić", spróbujcie się dowiedzieć, jaka "okazja"... Gdyby nie fakt, że na całym świecie - nie tylko w czasie święta Halloween - zaznacza się nasilenie wpływów pogańskich, okultystycznych, religii wschodu, itp. w różnych zakresach życia (czy wezmiemy świat biznesu, rozrywki, edukację, itd.), możnaby powiedzieć, że pojawiło się ono w Polsce "ni z juszki, ni z pietruszki", czy "ni przypiął, ni przyłatał", jako że nie ma jego zaistnienie u nas żadnych podstaw, czy korzeni kulturowych, ani historycznych. Możnaby wprawdzie wskazać na tzw. "zaduszki" oraz korzenie Święta Zmarłych, ale przekraczałoby to zakres tego artykułu, który ma na celu jedynie zasygnalizowanie pewnych zjawisk. Mam nadzieję, że przyglądniecie się temu zjawisku, czy też grupie zjawisk, bliżej. Szczególnie, jeśli macie dzieci. Nawet jeśli odrzucicie twierdzenie, że Halloween jest całkowitym zaprzeczeniem tego na czym zasadza się chrześcijaństwo, zaprzeczeniem prawd zawartych w Biblii (np. dlatego, że nie jesteście chrześcijanami i jest wam to wszystko jedno...), to można się domyślić, że nie życzylibyście sobie, aby wasza latorośl znalazła się w sytuacji i towarzystwie, które mogą mieć dla niej/niego nieporządany wpływ, czy następstwa. Dla tych, którzy uznają wagę Biblii, należy wspomnieć, że Pismo Święte, zarowno w Starym, jak i Nowym Testamencie, ostrzega przed kontaktowaniem się z tzw. "zaświatem", siłami demonicznymi i zajmowaniem się dywinacją, okultyzmem, magią, czarami, itp.

Gość Diabelek1993
Proponuje ostry sex

Gość bo mordercy i psychopaci
1 listopada to dzień wszystkich świętych 2 listopada to dzień za duszny czyli a dusze w czyscu

Gość Diabelek1993
Ja i tak polecam na te wszystkie wasze dni- ostre pieprzenie

A jak w tym roku?? Bo to już niedługo więc pewnie macie jakieś plany już ;) Ja już dawno zarezerwowałam miejsca na promie bo taka okazja nie trafia się często, zrobiłam sobie dłuższy weekend i tym sposobem będzie Halloween na promie i czeka mnie impreza z duchami i upiorami na pełnym morzu http://www.unityline.pl/oferta/oferta_dla_ciebie/rejsy_specjalne/halloween

Ja na promie spędzałam w zeszłym roku walentynki, było magicznie i romantycznie, wiec hallowen też moze należeć do udanych klimatycznych imprez :-) zawsze jakiś nowy sposób na spędzenie tego święta, chociaż do Stanów Zjednoczonych nadal nam daleko jeśli chodzi o świętowanie Hallowen, to pomysł na rejs z duchami jest Świetny ;p

Na pewno będę obchodzić Halloween. Nie wiem jeszcze czy w gronie znajomych czy we dwoje plus stare horrory? Czas pokaże... Ogólnie lubię Halloween. Każdy kto chce może bawić się ten dzień. Osobiście nie widzę nic złego w tym.

Gość erwerewr
a ze starych horrorów to mi się przypomniał fajny film The Brood ( Potomstwo), albo jeszcze See No Evil z 71 i Smiertelnie mrozna zima

Gość czarna Mary Jane
ja w tym roku tak jak w zeszłym wezme sie za patroszenie dyni :p robie lampiony i wkładam w nie świeczke i ustawiam w ogrodzie. ludzie jak przejeżdzają to sie przypatrują :classic_cool:

Gość Ania_bania
Zamierzam się nakutrowac z koleżankami;dzieci pójdą zebrać za cukierkami.tylko mam dylemat:co chlac żeby się schlac????????

The Brood całkiem udany, choć bardziej preferuję podgatunek jakim jest slasher. Zawsze kochałem ten właśnie gatunek horroru. Od Czarnych Świąt z 1974 do Halloween z 1978 i Piątek 13-ego. Nie mówiąc o całej masie innych tytułów. Stare horrory mają swój klimat. Nowe kontynuacje nastawione są na kasę.

Gość gość
Halo haloooo Warszawa. Ja wybieram się na halloween na mazowiecką do klub tygmont. (centrum) Jak ktoś chętny to pisać, zapowiada się fajna impreza, mroczny klimat, dobra muzyka i koncert do rana ! www.tygmont.com.pl

Ja nie mam specjalnych planów, ale gdyby ktoś znajomy zaprosił na jąkąs przebieraną imprezę, to chętnie bym poszła ;)

Gość gość
Zbliża się kolejne halloween. Jakie wy macie plany z nim związane?

Gość gość
Ja w tym roku wyjeżdżam wraz z dziećmi na mazury. Znam fajny ośrodek, który nazywa się Zalesie Mazury. Tam przygotowali sporo ciekawych atrakcji halloweenowych dla najmłodszych.

Gość gość
Kupię dużo słodyczy dla dzieci, bo u nas co roku chodzą i straszą. Dorośli już z tego wyrośli. Jak muszę zadbać o kilka nagrobków rodzinnych, wyczyścić, posprzątać to mi się odechciewa wszelkiej zabawy, niech się dzieci bawią. W sumie fajny biznes, bo wszędzie pełno gadżetów do straszenia, kostiumy, nawet dla psa i kota na Halloween. Ktoś niezłą kasę zarobi, na tym wszystkim :-)

Gość gość
my zbieramy grupkę znajomych i jedziemy do mirosławic na lot w tunelu aerodynamicznym Speedfly, a potem organizujemy ognisko i sabat czarownic 3:) W przyszłym roku może strzelnica i apokalipsa zombie xD Pozdrawiam