Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama mama29

karmienia nocne u dwulatka

Polecane posty

Gość mama mama29

witam:) dziewczyny moj synek ma 20 miesiecy i domaga sie w nocy mleka. oszukanie woda nie wchodzi w gre, pomaga na chwile i znow sie budzi, a ja marze wkoncu o przespanej calej nocy. wiem ze dziecko w tym wieku nie powinno byc glodne a jedzenie nocne moze powodowac problemy z zabkami. maly je kolacje porzadną, najpierw kanapke z szynka ok 19 potem ok 20 150 ml gęstej kaszki, mleka z butelki w dzien ani wieczorem nie ruszy, tyylko w nocy wlasnie. probowalam rozcienczac mleko i ok ale nie dal rady przespac tak do rana, budzi sie wierci jakby byl glody, a jak dostanie pelnowartosciową porcje (ok 1, 2 w nocy) spi jak aniolek do 8 rano. czy ktoras tak miala ze swoją pociecha? jak długo jeszcze?

dla mnie to dziwne, mój odkąd skończył rok przestał jeść w nocy i przesypiał całą noc (do roku budził się raz na karmienie). teraz ma 2,5 roku. może mu za mało jest tego co dostaje w ciągu dnia?

Gość nycity
Moj mial ok rok kiedy pediatra zaleciła przestac karmic w nocy (mowila o zębach, o tym ze dziecko nie potrzebuje i ze zołądek musi odpoczac). Syn jak sie okazalo nie byl glodny tylko potrzebowal uwagi, czulosci. Podawalam wodę i byłam konsekwentna. Trochę marudził, ale przeszło po paru dniach. Konsekwentnie.

Gość mama mama29
dzieki za odpowiedzi:) wlasnie dla mnie to tez dziwne, maly duzo je w dzien, rano porcje kaszki, potem przed spaniem zupke, po spaniu obiad (ziemniaczki miesko lub ryba, jakas jarzyna) potem ok 17 jogurt albo twarozek z owocami, ok 19 kanapka i 20 kaszka. to malo? a moze tak tylko ja nie wiem o tym? staram sie byc konsekwentna... MOGE NIE DAC mleka ale wode i miec 100 pobudek do rana....

Gość Autorko tu nie chodzi
o ilość posiłków w ciągu dnia tylko o ich kaloryczność . Dwuletni maluch z reguły potrzebuje kalorycznych posiłków gdyż jest aktywny w ciągu dnia. Poczytaj może na necie albo zapytaj pediatry ile kalorii dokładnie powinien twój maluch spozywać (każde dziecko jest inne , jedne są wolniejsze inne bardziej aktywne) i o jakich porach jakie posiłki mu serwować. Zerknij na tabele i przykładowy zestaw posiłków dla dwulatka. Myślę że nawet na necie coś na ten temat znajdziesz bo to co dostaje twoje dziecko to oczywiście zdrowe rzeczy ale nie dośc syte dla dziecka (najbardziej kaloryczne posiłki serwować w ciągu dnia ).

Gość needforspeed
ee polece ci dobrą rade . do mleka na noc do butelki normalnie dodawaj łyżke dużą kaszki z bobovity kakaowej ona jest syta i smaczna . powinno zasycic głód nocny . A jak nawet ci wstanie daj mu wody albo herbatki nie bedzie mu sie chciało wstawać po herbatke w nocy ! poważnie ja przetestowałam i wielu mamom już poradziłam :D

Gość mama mama29
needforspeed dzieki za rade, ale jak juz pisalam wzesniej on nie chce pic mleka wcale tylko w nocy, wiec nie ma szans na wypicie mleka z kaszka przed snem :( i tu jest chyba ten problem, a moze ktoras z mam napisze przykladowe menu dwulatka na podstawie swoich doswiadczen, znalazlam ale bobovity a oni tam proponuja glownie swoje sloiczki ktorych ja juz dawno nie kupuje, ewentualnie czasem jakis owocowy deserek.

to ja ci napiszę co mój mały wczoraj zjadł - z tym że ma 2,5 roku i daję mu już krowie mleko 8 - szklanka mleka + 4 łyżki płatków jęczmiennych 10 - jajecznica ( 1 cały malutki por pokrojony w kawałki + 1 jajko) i pół pomidora 13 - cały talerz zupy (akurat barszcz czerwony) 15 - ok 3 łyżek kaszy gryczanej + gulasz (mięso wieprzowe) + surówka z marchewki 18 - banan 20 - kasza manna (na 1 szkł mleka)

Gość wirtualna sowa
rano miska kaszki jabłko pączek, serek drzemka obiad banan, kisielek kanapka na kolacje

Gość Ja tam nie wiem ale
Moje dzieci od urodzenia przesypialy całe noce i nawet pic im w nocy nie dawalam ..

Gość mama mama29
Fakt niektore dzieci spia od malutkiego cale noce, zazdoszcze rodzicom;) wynalazłam informacje ze dziecko w tym wieku powinno zjesc nawet 1500kalorii, ja tyle nie jem nawet wiec ciezko ale widze ze wirtualna sowa to raczej tez tyle nie daje wiec to nie do konca o to chodzi.... dzisiaj moj synek zjadł naprawde wiecej niz zazwyczaj, mam zamiar znow sprobowac z wodą w nocy, mam nadzieje ze wkoncu sie uda i bedziemy spac długo dlugo:) dziekuje za odpowiedzi

Gość hjdcgzsfd
mój też od roku nie jadł w nocy, ale teraz za raz będzie miał 2 lata i od paru dni wstaje o 4 rano i domaga się śniadania ! Widocznie za malo kalorii spożywa w dzień. Bardziej sytej kolacji nie chce, więc karmię go o 4 rano, myję mu zęby i idziemy jeszcze spac.