Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fleksiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Dodatek mieszkalny , zasiłek rodzinny , inne - korzystacie ? jakie warunki ?

Polecane posty

Jakie warunki trzeba spełniac by otrzymac np zasiłek rodzinny , dod mieszkalny lub inne ( nawet nie wiem jakie wiec podpowiedzcie ) Nigdy nie korzystałm z zadnego wiec podpowiedzcie jakie warunki trzeba spełniac i gdzi sie zgłosic dziekuje za pomoc

dodatek mieszkalny poszukałam To czy dodatek mieszkaniowy zostanie przyznany będzie zależało nie tylko od dochodów rodziny, ale również od wielkości zajmowanego przez nią lokalu. Maksymalne normy, gdy dodatek mieszkaniowy przysługuje wynoszą: 35 m2 dla osoby; 40 m2 dla 2 osób; 45 m2 dla 3 osób; 55 m2 dla 4 osób; 65 m2 dla 5 osób; 70 m2 dla 6 osób. Pamiętaj ! Gdy w lokalu mieszka więcej osób, to dla każdej kolejnej osoby należy zwiększyć normę o 5 m2, a gdy mieszka osoba niepełnosprawna na wózku lub wymagająca osobnego pokoju, to może na nią przypadać dodatkowo 15m2 (decyzję w tej sprawie wydają powiatowe zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności - DzU nr 123/97.poz. 776 ze zm.). Administrator musi złożyć swój podpis na wniosku i tym samym potwierdzić następujące dane: adres zamieszkania; tytuł prawny do zajmowanego lokalu; sposób ogrzewania lokalu i wody; kwotę opłat za ostatni miesiąc. Decyzja w sprawie dodatku mieszkaniowego powinna być wydana w ciągu 1 miesiąca od dnia, w którym złożysz wniosek. Decyzję na piśmie otrzymasz Ty, a także zarządca budynku. Pamiętaj ! Ośrodek pomocy społecznej ma prawo zapytać Cię o stan majątkowy. Gdy odmówisz złożenia oświadczenie w tej sprawie, to będzie to podstawą do wydania decyzji o odmowie przyznania dodatku mieszkaniowego. Pamiętaj ! Dodatek mieszkaniowy przyznawany jest na 6 miesięcy. Będzie przelewany na konto zarządcy domu. czy tak samo jest w praktyce ?

gdy mam 53 m 2 i mieszkaja dwie osoby to nie dostane dodatku >?

Trzeba tylko spełnić dwa warunki: dochód na osobę nie powinien przekroczyć 910,23 zł (po odliczeniu kosztów uzyskania przychodu oraz składek do ZUS), a w przypadku osoby mieszkającej samotnie - 1274,32 zł;

chyba wszystkim sie dobrze powodzi skoro nie korzystaja z tego :(

Gość jezeli mieszkanie
ma powierzchnie 53m i mieszkaja dwie osoby to dodatku mieszkaniowego nie otrzymasz.

Gość bonanza
zasiłek docelowy jednorazowy lub wielo to zn :zasiłek na leki , na opał , na obiady , na odzież , na bilet dojazdowy, dodatek do przedszkola , na wyprawki itp, wiem bo moja znajoma siedzi przy korycie i gada o tym , nawet jak jej brakuje do pierwszego wypisuje sobie zasiłek jednorazowy . Tak się dzieje w państwie polskim a biednemu wiatr w oczy tak jest w opolskim

no własnie nie mamy pojecia jakie dodatki istnieja i korzystaj z nich tylko ci przy korycie

Gość fx2fx
Mieszkasz z mężem, czy z dzieckiem?

z mężem i dziećmi

Gość fx2fx
To chyba mieszka więcej osób niż dwie. Idź do urzędu gminy i się dowiedz. Skoro masz dzieci powinno być Ci łatwiej coś dostać

ja nie chce czegos :) tylko pytam jakie sa dodatki i czy z któregokolwiek mogłabym skorzystac a taki topik przyda sie nie tylko mnie , bo wiele osób nie ma pojecia o róznych dodatkach :(

co co ilosci osób podałam przykładowo :)

Gość bonanza
jak sie spytałam znajomej czy też bym mogła coś dostać (tak zażartowałam jej, mój dochód mnie wyklucza) to odpowiedziała : każdy starać się może , jak się ma dobrą gadkę i jakieś udokumentowanie

Gość zxdfsfggrgtr
na zasilek rodzinny kwota na osobę nie moze przekroczyć 504 zeta dochodu. na mieszkalny to jzu ejst wieksza kwota ..wiem ze kiedys bylo 800 złotych a teraz podobno 1200

Gość zasmucona z coreczka
ja jestem samotna matka ale mieszkam z rodzicami. jednakże prowadzę odrębne gosp domowe i myślicie ze oni mi powiedzą co mi przysługuje? dodatkowo ja i córka się leczymy, praktycznie wszystko idzie na lekarstwa. Inni dostają (ci co maja kasy nie malo) dodatkowo na ubrania a jak aj się zapytałam to mi powiedziała z e nie maja. Znam mnóstwo rodzin które nienależnie korzystają zz opieki albo i takie które żerują tylko na opiece i mają kasy w brud i po dwa auta

jak byłam samotnie wychowującą dziecko matką i zarabiałam 900 złotych to mi w mopsie stwierdzili, że nic mi się nie należy, że jestem za bogata!!!!! myślałam, że padnę, dobrze, że rodzice mi pomagali bardzo mocno. z dodatków na mieszkanie, z dopłat do czynszów itd. korzystają tylko bogaci ludzie, moja znajoma w pracy zarabia 1500 złotych, jej mąż troszkę więcej, mają jedno dziecko i ona dostaje z gminy dodatki, dopłaty, zasiłki itd. bo ... jej mama tam pracuje! taka nasza polska polityka

na zasłek rodzinny nie może niby przekroczyć 504 zł. a jak ta znajoma ma 3000 na 3 osoby to przekracza a dostaje kasę - tylko plecy się liczą, nic więcej, tak uważam, skoro ja z 900 na dwie osoby nie dostałam a ona z 3000 na 3 osoby dostaje to chyba wszystko jest jasne

Własnie nikt nie powie z jakiego ew dodatku mogłby skorzystac ( uch te baby za biurkiem ) , dlatego ten topik by sobie wzjaemnie pomóc a nie utrudniac :)

podnosze

Gość ptasiek nastroszony
a kto bedzie golasy zadluzone dziady polaczkowe na ten dodatek pracowal ? z chuja te pieniadze sie nie natrzepia

Gość ptasiek nastroszony
nie stac polactwo to niech zamieni na mniejsze takie na ktore stac. tylko sie to polaczkowe bydlo slizga na innych wciaz dodatki zasilki. do samochodow tez bydlo polaczkowe doplat chce?jebane

Gość pani domu
ptasiek !!! gdzie odrobinka kultury , ile masz latek ? tak piszą tylko zbuntowane , samotne nastolatki ?

Gość beata9999
nie wiem jak inne kwestie, ale warunki otrzymania zasiłku rodzinnego się zmieniły. Na szczęście na plus, czyli więcej osób taki zasiłek dostanie. Szczegóły tutaj: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/wiecej-osob-dostanie-zasilki-rodzinne.html powiem tylko że zmiany są spore, bo wzrasta próg zarobków na osobę (539zł) no i też same stawki zasiłków się zwiększają (stawki są różne w zależności od wieku dziecka). pozdrawiam