Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiesz co

Alkohol wśród dzieci

Polecane posty

Dziś rano oglądałam w TVP2 rozmowę na temat picia alkoholu przez dzieci. Dla mnie jest to przerażające. 40% dzieci z podstawówki pije alkohol (piwo, wino wódka). W gimnazjum jest to już 85.5%. Czy rośnie pokolenie alkoholików? Dlaczego nie ma domówki bez alkoholu? Jaka jest tego przyczyna, że dzieci nie potrafią żyć bez alkoholu? Co sądzicie na ten temat?

Gość aneta1984
też w tym wieku czasem coś piłam, a alkoholiczką nie jestem. "Picie alkoholu" nie oznacza picia codziennie. :P

Gość trudno stwierdziv po
tez piłam, a nie zosta lam alkoholiczką :D dzis prawie wcale nie pije "mozna sie bawic bez alkoholu, ale po co sie tak meczyc?" picie w podstawowce, w wieku 14 lat gdzies po krzakach tanich win za 3zł, to poczucie wiezi ze znajomymi - bylo fajne i dlatego gowniarze to robią. Jednak nie przesadzajmy, wsrod moich znajomych nie ma alkoholikow, a wszyscy kiedys pilismy do zgonu. Dzis kazdy powazny, domy, firmy, rodziny.

Czyli uważacie, że prawie połowa dzieci (40%) do lat 13 pijąca wódkę jest ok? Że to nic takiego? Wymóg XXI wieku? To nie były jednorazowe wyskoki w krzakach przy tanim winku. To są cotygodniowe spotkania przy alkoholu. Bo albo coś się dzieje fajnego i trzeba opić, albo coś złego i trzeba zapomnieć. Albo nic się nie dzieje i może zacznie.. To była wypowiedź tych dzieciaków a nie kogoś dorosłego

Gość elloelloe
No to już jest kwestia rodziców, czy tego nie widzą czy nie chcą widzieć. Nie wierzę w to, że nie można zauważyć, że 13 latek wracający z imprezy jest pod wpływem alkoholu. Gdyby moja córka odwaliłaby mi taki numer raz - porozmawiałabym z nią poważnie. Gdyby to się powtórzyło drugi i trzeci - pożegnałaby się z imprezami na rok. Ja też popijałam piwo i wino w wieku 15 lat ale nie robiłam tego na bezczela i przede wszystkim - to były incydenty, nie cotygodniowa reguła. Moim zdaniem problem leży w rodzicach, nie w nastolatkach. W wieku 13 lat ma się kupę siana we łbie i nie ma się kompletnego pojęcia o tym, co się wyprawia.

Gość trudno stwierdziv po
to nie jest problem dzisiejszych czasow. dawniej tez byly rozne niemoralne i zle rzeczy...

przede wszystkim chodzi mi o skalę tego zjawiska. 40% dzieci do 13 roku życia... Raz na tydzień pijanych, bo tak lubią, bo nie chcą być wyeliminowani z kręgu towarzyskiego, zostać na uboczu, być samotnymi.. :(

podnoszę, może po południu ktoś się jeszcze wypowie na ten temat. Albo i nie, bo to może jest ok, a ja się czepiam..

To jest celowa i zamierzona demoralizacja polskich dzieci. Poziom kadry pedagogów, poziom programów tv, poziom prasy młodzieżowej - wszystko ciśnie w dół, w kierunku seksu, narkotyków i chlania. I jak na to patrzę to robi mi się niedobrze.

Gość manaam
Zadna nowość, na mojej ulicy dzieci od 11-12 roku w zwyż piją.

Nie ma wzorców, konkretnych i moralnych, wszystko zostało zastąpione jakimiś celebrytami i innymi śmieciarzami. W szkole dominują jednostki mocno zdemoralizowane które nadają ton. Cała reszta podąża w tym kierunku ze względu na powszechny peer pressure. I kółko się zamyka.

Miesiąc temu poruszyłam ten temat i widzę, że praktycznie odzewu bark.. Czyżbyście wszyscy pili? I uważali że to cool i trendy? A abstynencja od trunków to obciach?

wina rodzicow, srodowiska w jakim sie dzieci obracaja, znajomych, chec zaszpanowania. pozatym ktos im ten alkohol kupuje.. wiem, bo sama taka bylam - moze nie od podstawowki ale w 1wszej gimnazjum na sylwku strasznie sie nawalilam.. tata po mnie przyszedl i zaprowadzil mnie do domu, nastepnego dnia rozmowa nie bylo jakos tak strasznie, ale to byl pierwszy i ostatni raz kiedy to bylam naprawde pijana i film mi sie urywal - nigdy wiecej pozniej, zaczelam pic jakos tak okazyjnie w szkole sredniej, teraz nie pije wcale ;)

Gość facet 32
Ja piłem od 13 roku życia przynajmniej raz w tygodniu na imprezach,po krzakach,koncertach.Około 25 roku życia mi przeszło i teraz nie pije w ogóle,może okazyjnie raz,dwa razy w roku,więc nie wyolbrzymiaj i nie panikuj,nie widzę w tym nic złego.

Gość Tęgie Sranie
Nie udawaj cnotki, tak fajnie jest być na rauszu.Im wcześniej tym lepiej.