Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majka@kajka

tabletki anty

Polecane posty

Gość majka@kajka

mam pytanie dotyczące tabletek antykoncepcyjnych, wczoraj zapomniałam o tabletce, powinnam wziąć ją wieczorek między 21 a 22 a wzięłam dopiero dziś rano o 8 czy ktoś mi powie jak to jest z opóźnionym przyjęciem tabletki? niby zmieściłam się w czasie 12godzin ale to moje trzecia tabletka z blistra czyli pierwszy tydzień po rozpoczęciu nowego opakowania... nigdy mi się to nie zdarzyło więc troszkę się boję czy nie spowoduje to zmniejszenia skuteczności antykoncepcji :(

Gość majka@kajka
tak tylko, że na ulotce jest napisane, że jeśli w ubiegającym pominięcie tabletki tygodniu miał miejsce stosunek należy wziąć pod uwagę możliwość zajścia w ciążę i to mnie troszkę też martwi

Gość majka@kajka
czytam tą ulotkę i nie wiem o co chodzi bo najpierw piszą, że jeśli czas nie przekroczył 12h to skuteczność antykoncepcji została zachowana a później o tych tygodniach w którym została pominięta tabletka i ja już nie wiem czy mam patrzeć na ten tydzień że to był pierwszy czy na to że nie przekroczyłam 12h :( pomocy!! kto się na tym zna?

Aż tak się nie przejmuj. Owszem, jakieś ryzyko jest więc muszą o tym wspomnieć, ale szansa jest niewielka. Bierz tabletki normalnie i najwyżej zrób za jakiś czas test jeżeli bardzo by Cię to martwiło.

Gość majka@kajka
Kontracept a przejmuje się tak dlatego, ze na przyszły rok planujemy ślub a ja nie chciała bym iść do ślubu z brzuchem albo wcześniej rodząc dziecko :(

Zaraz, żebym ja dobrze zrozumiała. To jest Twój pierwszy tydzień brania tabletek, tak? Nie pominęłaś żadnej tabletki, tylko się z nią spóźniłaś. Rozumiem, że tydzień przed tym blistrem to była ta tygodniowa przerwa, tak?

Gość majka@kajka
tak dokładnie trzecie tabletka w danym blistrze po tygodniowej przerwie czas opóźnienia około 11h nigdy wcześniej nie pominęłam ani nie spóźniłam się z tabletką... nie wiem czemu wczoraj o niej zapomniałam :(

To się nie przejmuj, na wszelki wypadek używaj prezerwatyw przez tydzień. Ten tydzień przerwy z zasady odpowiada okresowi, więc nie zaszłaś wtedy w ciąże (hormony sztucznie stymulują cykl). Do owulacji, gdyby miała się pojawić, doszłoby dopiero gdzieś w drugim tygodniu po pominięciu tabletki, więc po prostu teraz uważaj.

Gość majka@kajka
Ewa nie rozumiesz, napisałam wcześniej że na ulotce piszą iż jeśli w tygodniu ubiegającym pominięcie tabletki miał miejsce stosunek płciowy może pojawić się ciąża a że taki miał miejsce w ubiegłym tygodniu kilkakrotnie

Gość majka@kajka
Moorlad dzięki :)

Gość majka@kajka
^^Moorland sorki ;)