Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwiąca się mama

samodzielne chodzenie dziecka

Polecane posty

Gość martwiąca się mama

witam mam do was pytanie. Czy są tu mamy dzieci które boją się chodzić? moja mała ma już rok i 4miesiące i nadal nie potrafi samodzielnie chodzić. Utrzyma równowagę dosłownie przez chwilkę :( był czas że już sama chciała iść kawałkami a teraz znowu jej się coś odmieniło :( co o tym myślicie?

Gość niemartw sie
moja zaczela chodzic w wieku 21 miesiecy :) Bylas u jakiegos lekarza oprocz pediatry?

to nie maraton, jak sie boi, nie rób nic na siłę. Moja ma 15 miesięcy i dopiero zaczęła chodzić. Jak do 18 miesiąca nie będzie chciała chodzić, wówczas udaj sie do lekarza. Nie martw sie na zapas.

aha, może jak wtedy chciala chodzić większe kawałki, upadała i sie trochę zniechęciła, u nas też tak było, powolutku, trzymam kciuki

Gość martwiąca się mama
mała jak się urodziła miała kręcz szyi i mnóstwo rehabilitacji teraz już jest ok ale może to ma jakiś wpływ???

Gość martwiąca się mama
dzięki Elodie :) fakt zdażały się upadki...

no widzisz, może ta rehabilitacja też ją opóźniła, ale to nie znaczy, ze w ogóle nie bedzie chodzić. Moja 2 razy leżała w szpitalu, jest mniejsza od innych dzieci.

Gość martwiąca się mama
no moja mała jest znacznie większa od swoich rówieśników urodziła się duża 4140 i 58cm a teraz każdy daje jej 2-3 latka i głupio mi czasami bo ludzie myślą że ona już taka duża a jeszcze nie chodzi. Wiem że nie powinnam się przejmować opinią innych ale to moje dziecko i nie chcę żeby była na językach

wiesz co, to może nawet dobrze , że nie chodziła tak szybko, bo to byłoby niebezpieczne dla kręgosłupa

Gość martwiąca się mama
ale ona nie jest gruba :) jest bardzo wysoka jak na swój wiek wiesz

Gość martwiąca się mama
?

az się zdziwisz jak wreszcie wstanie i sobie pójdzie;) mój syn też tak miał. jego 2 mies młodszy kuzyn zasuwał na nóżkach, a mój bąk za nim na kolankach. wreszcie nastał dzień i poszedł sam. po 3 godzinach śmigania był wypadeczek, polecial na pupę, wystraszył się i na 3 mies odwidziało mu sie chodzenie samodzielne. aż pewnego pięknego dnia wkurzył się ze nie moze sobie poradzić z młodszym kuzynem, który zabierał mu zabawki, wstał i go pogonił;)

Gość martwiąca się mama
aż 3miesiące? długo... no właśnie u mnie też tak jest że kuzynka rok starsza zabiera jej zabawki i ucieka a ona za nią na kolanach...

ale wiesz, synek siostry zaczął bardzo wcześnie chodzić, bo już jako 8-mio miesięczniak!! a teraz ma niestety problemy z bioderkami.

Gość martwiąca się mama
aj zawsze coś więc może i lepiej że trochę później zacznie chodzić. A ile miał Twój bobas jak zaczął chodzić?

Gość tłełko
mój syn nie bał się chodzić, ale najzwyczajniej w świecie późno zaczął, ruchowo nie jest zbyt szybki. Pierwsze kroki w wieku 14,5 miesiąca, pierwsze wstanie na nogi, jak miał prawie roczek,raczkowanie dopiero, jak miał 13 miesięcy.

Gość martwiąca się mama
wiem że każde dziecko jest inne ale ja najzwyczajniej na świecie się martwię bo wszystkie dzieci dookoła w jej wieku chodzą a moja mała nie i widzę fałszywe spojrzenia innych mam :(

Mój syn zaczął chodzić dopiero na 18 msc.Tez bardzo sie martwiłam.Byłam u lekarza, stwierdził, że ze stopami wszystko dobrze.Ale nie wiem czy do końca było wtedy dobrze bo teraz ma duże pąłskostopie i chodzi tak jakoś dziwnie i stopy strasznie do środka daje.

Gość dsja
Moja cóka ma 16 miesięcy. Też nedawno zaczęła chodzić. Po dworze chodzi sama, ze 2 km potrafi przejść a w domu kroka sama nie zrobi. Nie rozumiem.

Gość martwiąca się mama
dsja witaj w klubie moja mała też na dworzu jest pewniejsza chodz ostatnio nie chciała w ogóle sama chodzić tylko za rękę ewentualnie koło mebli że miała za co złapać. Ale dziś chyba znowu jej się odwidziało bo sama chciała tylko że ona zamiast iść to biegnie i znowu się przewróciła... :/

Gość dsja
martwiąca się a ile ma Twoje dziecko? Chyba w końcu zaczną normalnie się poruszać co? :) Moja w ogóle rozwojem fizycznym i ruchem nie jest specjalnie zainteresowana, chyba po matce :D

Gość martwiąca się mama
16 miesięcy i wszystko później zaczynała robić siadać raczkować wstawać... nie wiem może te rehabilitacje taki miały na nią wpływ. dsja no mam nadzieję że w końcu ruszą same...

Gość dsja
Moja też wszystko później oprócz siedzenia. Ona mi chorowała tak od 3 do 6 miesiąca dość poważnie i czas ten spędziła na rękach i to opóźniło zapewnie jej rozwój fizyczny. U lekrzy byłam, wszystko jest ok, chodzi a że tylko na dworze? :) No cóż kiedyś nabierze pewności. Za to intelektualnie jest świetnie rozwinięta ponad swój wiek.

Gość dsja
Jeszcze dodam,że córka na dworze ostatnio 2km przeszła samodzielnie po czym wróciła do domu i znowu kroka z miejsca nie zrobiła sama tylko za rączkę. Myślałam, że padnę z wrażenia.

Gość martwiąca się mama
no widzisz napewno ta choroba też jakoś na to wpłynęła! moja malutka też jest bardzo mądra już nawet sobie do nas pyskuje nie wszystkie słowa jej wychodzą ale mówi... a od paru dni woła że chce "kupe" albo "psi" tyle że kupe zawsze do nocnika zrobi a siusiu to zależy... pampersy i tak dalej nosi... a skąd jesteś jeśli mogę zapytać? czyli Twoja córcia jest z czerwca 2010? bo moja tak

Gość martwiąca się mama
a może uderzyła się kiedyś o jakiś mebel i teraz się boi co?

Gość dsja
Tak z czerwca 2010. Córka kupę też robi do nocnika ale ona szybko zaczęła już od 10 m-ca wołała eee. Sika też na nocnik ale nie woła a ja mam lenia w dupie i na razie nie chce mi się jej tego ncnika uczyć. A dziś zaczęła mówić "co to?" :)

Gość dsja
No może ale wczoraj wyrżnęła czołem w bruk aż sobie guza nabiła i jakoś nie chowa urazy do spacerowania na dworze ;)