Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

matylda14

swędząa sprawa

Polecane posty

mnie swędzi jak by po całym ciele pogryzło mnie tysiąc komarow,staram sie nie drapac ale w nocy nie daje rady.......to już trwa 2 tydz

he he tak samo mam. Nie cały czas. Ale noce są najgorsze. tu mnie zaswędzi, podrapię się. zaraz później tam mnie zaswędzi i tak dopóki nie zasnę.

kurcze to nie jestem sama,ale to normalnie koszmar smarowalam sie oliwka,kremami dla dzieci ale nic nie pomaga ...

Gość mnie tak swedziało
ok w 5 tc, wszyscy mówili że to reakcja organizmu na ciało obce:D Piłam 2 razy dziennie wapno i przeszło po kilku dniach.

Dziewczyny, nie lekceważcie tego, bo to może być CHOLESTAZA, która nie musi, ale MOŻE mieć tragiczne skutki. Jestem w 40 tygodniu ciąży, do szpitala trafiłam w 35 z rozpoznaniem cholestazy. Jeśli swędzi Was całe ciało, zwłaszcza w nocy, wieczorami, to idźcie do swojego ginekologa. Ja zrobiłam wcześniej wyniki z krwi- próby wątrobowe i fosfatazę zasadową, z wynikami poszłam do gina i za dwa dni byłam w szpitalu.

Generalnie, "niby" cholestaza lubi się objawić po 30 tygodniu, ale bywają ciąże gdzie pojawia się dużo wcześniej. Do piątku spokojnie możesz poczekać, ale idź do gina z wynikami, albo poproś, żeby Ci dał skierowanie na wyniki. Generalnie, warto to sprawdzić- świąd może być też objawem alergii pokarmowej, która pojawiła się w ciąży, albo rozciagającej się skóry. Ale nie lekceważ tego.

Wapno też od razu możesz wypić, jeśli to jakaś alergia to pomoże, a jeśli cholestaza to nie zaszkodzi.

wydaje mi się,że to nie od rozciągania skóry bo na nogach na szyi wszedzie po prostu koszmar ... a ile kosztują takie badania wiesz może?

Ja za próby wątrobowe płaciłam u siebie w laboratorium 18 zł i za fosfatazę zasadową też 18 zł. Na czczo, bez skierowania, prywatnie, są to badania z krwi. Bez paniki, ale sprawdz to. Moj Mąż i Mama uwazali, ze przesadzam i sie naczytałam w Internecie, ale przeciez nie wymyslilam sobie swedzenia. Bedzie dobrze, upewnij sie tylko co i jak.

no mi też każdy mówi,ze od proszku do prania albo cos i żebym sie nie drapała .... dzieki za wypowiedzi najlepiej zrobic badania i z glowy

Musze teraz odejsc od kompa, ale zajrze na ten temat wiec jakby co to pisz. I napisz koniecznie co wykaza badania i jak sie czujesz.

Matylda u mnie prblemem okazało się być suche powietrze i gowniany nawilżacz. Wczoraj włączyłam nowy i od tamtej pory nic mnie nie swędzi;-) napisz w piatek co ci lekarz powiedział.

heja ... lekarka nic nie stwierdziła,w środe dopiero wyniki krwi i zobaczymy czy swędzi od tak sobie....wczoraj na noc wziełam LORATAN i pomógł ale boję sie brać codziennie żeby nie zaszkodził bo to na własną ręke wziełam,ale chyba nic sie nie stanie

To poczekaj na wyniki. Rozumiem, ze robiłas próby wątrobowe i fosfatazę czy coś innego? Życze, żeby to nie była cholestaza.

Gość jak najszybciej zrob badania
proby watrobowe (aspat, alat i bilirubinę, jesli masz mozliwosc to kwasy zolciowe, chociaz to malo ktore labolatorium robi). Przypilnuj swojego lekarza zeby tego nie lekceważyl. bo jesli to cholestaza to moze roznie sie skonczyc. Zycze zeby to jednak nie byla cholestaza, bo z wlasnego doswiadczennia wiem, co to znaczy. Ale podstawa to dobry lekarz, ktory podejmie leczenie albo wysle do szputala