Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miłośniczka_starożytności

Najbardziej wciągający - horror -książka

Polecane posty

Ale po co czytać książkę lepiej przeżyć to na żywo, miliony nawiedzonych domów na świecie gdzie podczas rytualnych modłów jak kanibale wszyscy wyznawcy smakują ciało i pija krew człowieka który zginął na krzyżu. I ciągła mowa o niebie i piekle. O karach i mękach za nieposłuszeństwo i przywilejach za poddaństwo. I to pukanie się w pierś że niby wszyscy są winni ze w ogóle żyją. Jak to mówią jak jednej osobie odbije to choroba psychiczna a jak wielu osobą to religia.

Temat jest o książkach. Więc co to ma do religii ?? Od razu z taką nienawiścią i odrazą. Póki co, w tym kraju panuje wolność wyznania - można sobie wierzyć nawet w Latającego Potwora Spagehetti i nikogo nie powinno to obchodzić, a tym bardziej być źródłem kpin. Wiara, bądź niewiara jest indywidualną sprawą każdego człowieka. Temat dotyczy książek. Horrorów - prawie wszystkie książki już u siebie w bibliotece przeczytałam. Może ktoś podrzuci jakiś tytuł. Więc może wróćmy do tego.

Trudno podrzucić jakikolwiek tytuł, skoro znasz prawie wszystkie pozycje z Twojej biblioteki. Ja swego czasu nałogowo zaczytywałem się w powieściach Deana Koontza (ponad 30 tytułów) i właściwie na żadnym się nie zawiodłem. Najmniej do gustu przypadły mi "Zabójca strachu" i "Korzystaj z nocy", ale to kwestia gustu, bo znam osoby, które właśnie te dwa tytuły stawiają bardzo wysoko w swoich rankingach. Jeżeli chodzi o moje ulubione tytuły tego autora to są to: "Odwieczny wróg" "Drzwi do grudnia" "Pieczara gromów" "Nieśmiertelny" lub "Cieniste ognie" - to jedno i to samo ;) "Łzy smoka" "Mroczne ścieżki serca" "Północ" "Zwierciadło zbrodni" Właściwie mogłbym tak długo, ale po co skoro pewnie i tak już je wszystkie znasz :-P

Gość Nancy_Nancy
A Mastertona znacie jakieś ??

Na zaduszki najlepsze są "Dziady" Mickiewicza :-D A tak na serio to może cykl opowiadań Clive'a Barkera "Księga krwi" O ile dobrze pamiętam nawiedzone domy też się w nich przewijały...

Gość re_...
"Dziady" Mickiewicza powinno się czytać dzieciom przed snem, i tłumaczyć przy tym, że jak nie będą stroniły od narkotyków to będą miały podobne widzenia :D

Polecam "Egzorcystę" Williama Blatty. Facetowi zawdzięczamy zarówno napisanie książki, jak i nakręcenie przełomowego filmu. Gorąco i szczerze polecam też "To" Stephena Kinga. Książka liczy sobie ponad 1000 stron, nie zrażaj się, bo ma w sobie wszystko, co dobry horror zawierać powinien. Dean Koontz też jest ok, ale 3 książkach odniosłam wrażenie, że każda pisana jest według tego samego schematu. Dziecko z nadprzyrodzonymi zdolnościami. Jakiś spisek przeciwko temu dziecku. Para, która początkowo nie jest parą, ale na końcu z pewnością nią będzie. A jeśli nie masz ochoty na "element nadprzyrodzony", ale wciąż chcesz się bać, śledząc w napięciu akcję książki, jeśli chcesz z niedowierzaniem czytać przerażające i czasem obrzydzające opisy zbrodni, jakie jeden człowiek może wyrządzić drugiemu, to polecam Tess Gerritsen i jej serię książek rozpoczynającą się od "Chirurga" i "Skalpela".

Dzięki wielkie :) Pewnie, że się nie zrażę ilością stron. Czyta się całe sagi. :) Dzięki wielkie :) A "Egzorcysta" film super, z tej serii podobał mi się jeszcze "Rytuał". "Egzorcyzmy Emily Rose" i chyba tyle. Reszta dla mnie była za bardzo naciągana - ale to tylko moje zdanie.

U koontza lubię umiejętność emocjonalnego wczucia się w każdą postać. Prowadzi jakby swego rodzaju grę z czytelnikiem. Potrafi doskonale oddać uczucia pozytywnych bohaterów jak i psychopatów. Najbardziej jest to widoczne w książce "Mroczne ścieżki serca". Gdy opisuje działania seryjnego mordercy - można się zapomnieć i "kibicować" właśnie temu psychopacie. Co do utartych schematów - zgadzam się, ale na mój gust książki Koontza są bardziej spójne od Kinga i jego zakończeń - niekiedy wziętych jakby z kosmosu. Z powieści Kinga pamiętam ze wciągnęły mnie "Stukostrachy" tylko jak zwykle zakończenie spieprzyło cały efekt :O Od tego czasu oglądam tylko ekranizacje Kinga

Ach Łobuz, trafileś w sedno. Zakończenia u Kinga bywają... hm... rozczarowujące. Ale ważna jest podroż, a nie cel, więc nie przejmujmy się tym za bardzo. Z ekranizacji dzieł Kinga toleruję tylko "skazanych na Shawshank". "Uczeń Szatana" też był ok. Wychodzi na to, że tylko opowiadania bywają dobrze zekranizowane, w powieści sa zbyt wielowątkowe, żeby wszystko zadowalająco ując. W mojej opinii, rzecz jasna:)

Nie lubię podróżować bez celu :-D A z ekranizacji Kinga uwielbiam "Lśnienie" - oczywiście wersję z Jackiem Nicholsonem ;-)

jeśli o Kinga chodzi najbardziej rozczarowała mnie "Bezsenność", aż sama się dziwię, że dobrnęłam do końca. Polecam natomiast Kallentofta, choć to kryminały, a nie horrory, ale są wyśmienite: "" Śmierć letnią porą", Jesienna sonata" i "Ofiara w środku zimy"

Gość Avalon Ever
Czytałaś książkę "czarny sakrament"? Polecam.:)

Gość gość
Z nawiedzonych domów polecam: - Peter James "Dom na wzgórzu" -Shirley Jackson "Nawiedzony dom na wzgórzu" - Andrzej Wardziak "Siódma dusza" - Stephen King "Lśnienie" (tu akurat mowa o hotelu) I naszego Stefana Darde "Dom na Wyrębach" co prawda nie ma tu mowy stricte o nawiedzonym domu ale jest opuszczona wioska w której mieszka główny bohater Marek Leśniewski i jeden jedyny tajemniczy sąsiad, kozak lektura :)

Gość hateros

Patrzcie tutaj - virtualo.pl/ebook/opetani-i-swieci-i233983/

Genialna książka poświęcona w całości tematyce opętania. Jest niewierzący Tomasz, jest egzorcystka, jest też wiele opisanych przypadków. Pojawia się nie tylko czysta teoria, ale również wiele konkretnych, praktycznych, ciekawych informacji. Akurat w tematyce thirllerów jest naprawdę ciężko o porządne książki, więc tym bardziej doceniam ten tytuł. 

Gość Ona

King i tylko King. Jego książki trzymają w napięciu. Polecić mogę To i Outsider, Lśnienie. Czytając świata poza nimi nie widziałam