Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czawdar

Czy raport ZUS RMUA jest obowiązkowy

Polecane posty

Gość Czawdar

czy nie jest - co może być zamiast RMUA ?

Gość moze zapalenie
teraz to masz zamiast ksiazeczki ubezpieczeniowej, jednak gdy ją posiadasz mozesz dac pracodawcy zeby ci podbil i u lekarza nie ebdzie problemu

Gość Czawdar
Książeczkę mam - więc nie musi mi go wystawiać ? To po co on w sumie jest ?

Gość fhusdhvuifsdh
Zaświadczenie o odprowadzaniu składek na ubezpeiczenie, ale to tylko w wyjątkowych sytuacjach. Obowiązkiem pracodawcy jest wydanie pracownikowi RMUA. U nas w firmie nawet kwitujemy odbiór.

Gość moze zapalenie
tzn. pracodawca musi go wystawić. myslalam, ze mozesz pytasz o dowod ktory musialabys pokazac u lekarza ze jestes ubezpieczona. z tego co wiem pracodawca musi z koncem kazdego miesiaca taki druk wystawiac

Gość fhusdhvuifsdh
To jest potwierdzenie odprowadzania skłądek. Lepiej trzymać to jak relikwie. U nas w mieście kiedyś padł system w jednym zakłądzie i wszystkie dane poszły się jebać. Ciotka starała się o emeryturę i wtedy RMUA było jek znalazł. Ale jedynie za kilka ostatnich lat. Gdyby ich nie miała zostałaby jej jedynie droga sądowa, że zakłada faktycznie skłądki. RMUA to nie tylko ubezpieczenie u lekarza.

Gość Czawdar
Że jestem ubezpieczony - jak już. Chodziło mi o to czy RMUA jest przymusowe czy pracodawca zamiast go wystawiać, może wpisywać zarobki i potwierdzać zatrudnienie w legitymację ubezpieczeniową.

Gość fhusdhvuifsdh
To jest obowiązek pracodawcy. ma ci go dać w łapę. Książeczki ubezpieczeniowe już nie funkcjonują.

Gość Czawdar
Ale ja książeczkę mam z ubiegłego wieku - wpisywać ?

Gość Czawdar
Podbijam temat - kto jeszcze się wypowie ?

Gość fhusdhvuifsdh
Jak się uprzesz to możesz wpisać, ale raczej tego nikt nie weźmie pod uwagę. Mieliśmy w firmie taki przypadek. Kobieta nie miała świadectw pracy z jakeigoś zakładu tylko pieczątki w legitymacji. Bardzo jej na tym zależało bo od tego nabyłaby szybciej nagrodę jublieuszową. Byliśmy nawet z tym fantem i radcy i co? Radca nie uznał tych wpisów, kobieta musiała prosić ZUS o wystawienie potwierdzenia, że nieistniejący już zakład odprowadzał składki i była faktycznie zatrudniona. I co się okazało? Pracowała krócej niż to wynikało z wpisów w legitymacji. Radca twierdzi, że teraz jest taka technika, że każdy może sobie takie pieczątki przybijac. To jest po prostu za mało wiarygodne.

Gość Czawdar
A pasek z wypłaty ?

Gość fhusdhvuifsdh
Na pasku nie ma żadnych danych, podpisów. Taki pasek możesz sobie sama wydrukowac.

Gość Czawdar
Prawda.To jak dostawałem paski z kuroniówki, to liczy się tylko od nich PIT ?

Gość Czawdar
Sam wydrukować, jetem facetem.

Gość fhusdhvuifsdh
O co pytasz z tą kuroniówką?

Gość tom1122
ale bzdury! przecież po pierwsze rmua nie jest potwierdzeniem, że jakiekolwiek składki wpłynęły do zusu - jest potwierdzeniem tego, że zostały one odprowadzone z twojej wypłaty. Możesz przez rok dostawać rmua, na których będzie wszystko ok, a w tym czasie szef nic do zusu nie wpłaci - są takie przypadki niestety coraz częściej. Po drugie - żaden pracodawca nie ma obowiązku wręczania ci co miesiąc rmua do rączki! Żaden. jak nie wiesz, to poczytaj: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/rmua-co-miesiac-tylko-na-zadanie.html Masz dostać podsumowanie roczne, a jak chcesz co miesiąc dostawać rmua, to się musisz dogadać z szefem albo co miesiąc go prosić o wydanie tego dokumentu. A jak komuś szef co miesiąc rmua daje to się trzeba cieszyć, ale on robi to wyłącznie z własnej woli - przepisy mu tego nie nakazują.