Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona- dwulatek

dziwny dwulatek

Polecane posty

w mojej bliskiej rodzinie jest dziecko, które ma 2 latka. Dziecko nie mówi, czasami jak coś mu się nie podoba, to krzyczy. Nie reaguje na swoje imię i w ogóle nie reaguje na to , co się do niego mówi. Np. jak wychodzę od nich, to robię mu pa pa, zero reakcji. Dla ścislości, miał robione badania na słuch i podobno jest wszystko w porządku. Często reaguje agresją. Fizycznie rozwija się bardzo dobrze. Co to może być ?

ale jak to powiedzieć rodzicom ?

przed telewizorem może spokojnie siedzieć kilka godzin dziennie.... Jest schematyczny.

No delikatna sprawa. Nie chciałbym być w tej sytuacji. Ale jeśli on jest intensywnie pochłonięty sobą i nie mówi ani nie reaguje na otoczenie to naprawdę są to pierwsze objawy autyzmu. A powiedz czy widziałaś jak chodzi? Zwłaszcza boso. Czy nie stawia kroczków na palcach czasem?

babeczki.... masz rację, rzeczywiście latem, jak był bez butów, to chodził na palcach...

babeczki...., ale jak powiedzieć rodzicom ???

I zwróć uwagę na układanie obok siebie przedmiotów, np. klocków lub innych zabawek, kapci, itp. Popularne jest także budowanie wieży z czego się da i takie dziecko potrafi to robić godzinami. Zaczyna bardzo młodo i robi to sprawniej niż niejedno starsze.

Jeżeli chodził na palcach wręcz obsesyjnie, a nie w formie takiej tam chwilowej zabawy to na 95% autyzm. To takie specyficzne stawianie stópek... tak jakby nie miał pięt. Każdy lekarz od tego zaczyna rozpoznanie choroby. Zanim powiesz ja bym jeszcze trochę poobserwował. A potem zebrał te fakty do kupy i... no musisz to zrobić po prostu. Argumentuj, że im szybciej zaczną pracę z nim tym łagodniej przebiegać będzie choroba. Dzieci z autyzmem są bardzo zdolne, wręcz nieprzeciętnie. Takie dziecko potrafi często pisać w wieku 3 lat lepiej niż 7-latek... to w żadnym razie nie są "debile" i mówiąc o podejrzeniu autyzmu jasno im to powiedz.

no właśnie, i to uspakaja jego rodziców. Potrafi długo zajmować się sam sobą. Albo gapi się w TV, albo bawi się . Nie ma problemów z jedzeniem.... Natomiast nie lubi, jak ktoś go dotyka. Ja go jeszcze nie trzymałam na rękach, chociaż bywam u nich często.

To jest autyzm. W najczystszej formie. Ale nie martwiłbym się bo takie dzieci z wiekiem stają się na swój sposób wyjątkowe. Konieczna jest natomiast praca z nimi i to regularna, żeby złagodzić objawy.

babeczki... dzięki :-)

Spodziewaj się niebawem zobaczyć wspaniałe wieże z klocków o ile dostarczycie mu odpowiednie materiały :) Za rok zrobi wieżę nawet z puszek z groszkiem jak dopadnie gdziekolwiek :) I oczy... takie pozytywnie wyjątkowe, inne.

Gość kropeczki xyz
Zależ Ci? Dekalogowata: Pytanie jesteś piękna * czy przeciętna? Kurwa, ja mam wygórowany gust * moi znajomi * nie mają takich kobiet jak ja * ale nie można mnie nazywać... jedną, jak widzę, że rozmawiasz z innymi, w jaki sposób, robię się zazdrosny, bądź moją znajomą

Jasne, ktoś widział celowość badania słuchu a nie wpadł na to, że to autyzm. Cóż za dziwny topik jakby rozmówca chciał błysnąć wiedzą o autyzmie. Już nie pierwszy zresztą...

Gość normalka zaczynasz
temat jako pomarańcza a potem się logujesz i zgrywasz mądrale. Tka niektórzy próbują zaistnieć. Babka nie jest wyjątkiem

Gość niekościelna
bo babeczka tylko w ten sposób moze być tu kimś he he