Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

emulinek

rozwój 8-miesięczniaka

Polecane posty

Syn niedługo skończy 8 miesięcy. Martwię się, czy aby na pewno rozwija się dobrze. Jest wesoły, ma apetyt, jest duży jak na swój wiek - ciuszki na 86/92, waga ok 10 kg (ostatnio nie ważyłam). Dzisiaj po raz pierwszy sięgnął stopą do buzi, siedzi tak sobie, chętnie lubi byc stawianym na nóżki (że niby stoi) - sprężynuje. Przewroty z brzucha na plecki robi tak sobie / niechętnie. Kurcze - córka koleżanki jest miesiąc młodsza i już pod koniec września cycała palucha od nogi. Byłam na wizycie kontrolnej u lekarza i powiedział, że jest ok, ale mi tak jakoś nie daje to spokoju. Powiedzcie proszę co o tym myślicie. Jak było z waszymi maluchami?

mój syn w ogóle nie slini stopy. Wiem że umie sięgnąć bo czasem sobie złapie ale nie jest to jego rozrywką. więc generalnie nie zabardzo rozumiem czym się martwisz ?

No właśnie, czy nie powinien umiec więcej w tym wieku :-) A, że są tu różne mamy i ich dzieci, więc wiedzą więcej niż ja.

Myśle że na razie nie masz się czym martwić :) wiem że to frazes, ale każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Ma czas jeszcze, żeby się wszystkiego nauczyć i próbować.A może też się okazać że np masz małego leniuszka i tyle :)

Gość potrava bezmiesna
E tam, co to za problem w ogóle? Moja córka (teraz 8 miesiecy) wepchnęła sobie parę razy stopy do ust, ale to juz ładne parę miesiecy temu, a potem jej sie znudziło. Moze twojego syna to zwyczajnie nie kręci. Widziałaś dzis, ze jest w stanie - a jak nie praktykuje, to nic sie nie dzieje, ta rozrywka nie jest mu do niczego potrzebna. Twój syn trochę siada, wykazuje zainteresowanie staniem - wszystko jest ok. A ze sie nie lubi przewracać z brzucha na plecy - moze chce lezeć na brzuchu, bo tak wiecej widzi. zaufaj lekarzowi i nie wymyślaj problemów

Gość Ewaff
Emulinek, z tego co piszesz wnioskuję, ze syn rozwija się prawidłowo. Moja córka przykładowo sięgała nogą do buzi już w wieku 5 miesięcy. Za to samodzielnie zaczęła chodzić dopiero jak miała jakieś 15 miesięcy. Jak widać każde dziecko rozwija się inaczej. Pozdrawiwam, Ewa http://ewalazinska.blogspot.com/

Gość gość
Autorko moim zdaniem każde dziecko rozwija sie inaczej Mój syn mając te 4-5 miesięcy już siedział a znajomych dzieci które są w wieku mojego nawet mając te 7 miesięcy później nie siedziały stabilnie ale jesli się martwisz to spytaj pediatry.