Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezadowoolona

zwolnienie w ciąży-powinno być 100%?

Polecane posty

Gość niezadowoolona

witam, mam do was pytanko pracowalam w firmie, miłam umowe o pracę, teraz kiedy jestem na zwolnieniu zus przesyła mi pierwszą wypłate-jest mniejszka kwota niż na umowie, dlaczego tak jest?? w ciąży powinno być 100%, czy to może być błąd??chyba, że ksiegowa w firmie sie pomyliła?? co radzicie??

Gość no chyba oczywiste jest
że WYJAŚNIĆ SPRAWĘ

powinno byc 100%, tylko na zwolnieniu musi byc odpowiednie oznaczenie - litera.

Gość a ja.....
zależy co masz w umowie. Nie masz żadnych premii? Jeśli nie wypłacili Ci 100% wypłaty to bląd księgowej

Gość a ja.....
* 100% podstawy miało być

Gość Też w ciazy na zwolnieniu
Zwolnienie w ciaży to średnia dochodów z ostatnich 12 miesięcy. Może w trakcie ostatnich 12 miesięcy były miesiące gdzie dostawałaś mniejsze kwoty z jakichś powodów?

Gość niezadowoolona
no właśnie na zwolnieniu wszystko było ok,ale zrobie dziś zadyme o 600zł mnie oszukali.... złodzieje:(:(

pamiętaj, że biorą pod uwagę 12mies. Poza tym nie zawsze wliczają się premie, nagrody. Jeżeli jest to premia uznaniowa, to najczęściej nie jest liczona

Gość niezadowoolona
czyli możliwe, że to jest kwota uśredniona??na początku miałam umowe na okres próbny z najmniejszym wynagrodzeniem, ale ostatnie 3 miesiace były juz ok

Moze w ostatnim roku byłaś długi czas na l4, które jest płatne 70%?

Gość niezadowoolona
w tej firmie nie pracowałam 12 miwsiecy, wiec może faktycznie jest uśredniona kwota...:(

Gość tak. wyliczają
średnią z ostatnich 12 miesięcy.

Gość niezadowoolona
to znaczy,ze nastepne wyplaty też będą takie liche????

czyli wzięto średnią z obecnej i poprzedniej pracy. I wszystko jasne. Ja np. mam aktualnie większa wypłatę niz normalnie, poniewaz doliczono mi 13-stkę i dodatki z ostatnich 12 mies.

Gość niezadowoolona
no to ładnie...ale się wkur...:(:(

A wzięłaś pod uwagę okres, za jaki Ci to świadczenie wypłacili? Bo ZUS płaci dopiero od 34 dnia, odlicz sobie 33 pierwsze dnia zwolnienia dla pracodawcy, a resztę (tzn. od 34 dnia do ostatniego dnia aktualnego zwolnienia) dla ZUS-u. Może z tego wynika różnica w wypłacie. Ja tez obecnie dostaje takie świadczenie i u mnie jest ono jeszcze wyższe niż normalna pensja, bo ZUS odlicza tylko 18 % podatku. Więc nie wiem, dlaczego u Ciebie jest niższa:( Może rzeczywiście chodzi o średnią. Ja pracuje już długo ponad 12 m-cy. Pozdrawiam.

A w którym jesteś miesiącu? Może jeżeli dobrze się czujesz warto jeszcze popracować zeby tę średnią dochodów troche podniesc?

A wzięłaś pod uwagę okres, za jaki Ci to świadczenie wypłacili? Bo ZUS płaci dopiero od 34 dnia, odlicz sobie 33 pierwsze dnia zwolnienia dla pracodawcy, a resztę (tzn. od 34 dnia do ostatniego dnia aktualnego zwolnienia) dla ZUS-u. Może z tego wynika różnica w wypłacie. Ja tez obecnie dostaje takie świadczenie i u mnie jest ono jeszcze wyższe niż normalna pensja, bo ZUS odlicza tylko 18 % podatku. Więc nie wiem, dlaczego u Ciebie jest niższa:( Może rzeczywiście chodzi o średnią. Ja pracuje już długo ponad 12 m-cy. Pozdrawiam.

Gość bbbbbbbbbbbbbb
zwolnienie w ciąży to 100 % ale podstawy naliczania chorobowego.Nigdy nie równa się wypłacie, gdyz podstawa nie jest równa wynagrodzeniu brutto, ale pomniejszona o składke należną ZUS.

Gość niezadowoolona
nie, nie mogę pójsc do pracy bo musze troche leżeć. Nie wiem z czego to wszystko wynika, ale zrobi dziś duzo szumu( jest to firma prywatn, moze oni cos pomylili)

Gość niezadowoolona
bbbbbbbbb- to możliwe jak mialam netto1600 zł, a teraz ok.900 zł????

Gość niezadowoolona
up up, nikt mi nie powie?

Gość ja mialam tak, ze
Ja mialam przez 3 miesiace umowe za 1500 netto. Po tymch miesiacach umowe o prace na 2000. Pracowalam tak z 8 miesiecy. Na macierzynskim dostawalam okolo 1700. Bo wyliczono mi srednia z tych 200 i 1500.

dziewczyno, dostałaś odpowiedzi. Na zwolnieniu liczy się średnią, więc co tu jest trudnego? Przelicz średnią i do kadrowej. A jak masz wątpliowości zadzwoń do księgowej czy ZUSu