Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slub z niemcem

slub z obcokrajowcem - obywatelem niemiec

Polecane posty

Gość slub z niemcem

Witam wszystkich, moze tu mi ktos pomoze. Chce wziac slub z Niemcem w niemczech. Mniej wiecej wiem jakie papiery sa nam potrzebne. Musze miec zameldowanie na pobyt staly tak?? A co w przypadku jezeli studiuje w polsce - mam zameldowanie na pobyt czasowy oraz w moim rodzinnym miescie zameldowanie na pobyt staly. Musze wymeldowac sie z domu rodzinnego i zameldowac na stale w niemczech ?? Bo przeciez nie moge miec 2 zameldowan stalych?? Kolejne pytanie dotyczy zmiany dokumentow po slubie. Jako ze jestem na studiach to bede 3 lata mieszkala jeszcze w Polsce. Musze zmienic prawo jazdy w Polsce ( bo zmieniam nazwisko). Ale czy jest sens poniewaz po 3 latach znowu bede musiala zmienic prawko na niemieckie lub miedzynarodowe ( po studiach chce mieszkac w Niemczech). Moge od razu zmienic na niemieckie lub miedzynarodowe i takim poslugiwac sie przez te 3 lata w Polsce? Czy juz kompletnie wszystko pomieszalam?? Dowod mam zmienic na polski tak? A paszport? Jakie prawa przysluguja mi po slubie z Niemcem? Dostane pozwolenie na prace i pobyt staly oraz ubezpieczenie tak?? Czy cos jeszcze sie zmieni??

Gość slub z niemcem
nikt nie ma doswiadczenia w tym temacie??

Gość balbinaaaa, czo robisz?
kolaborantka!!!!!!!!!!!:D

Gość slub z niemcem
heheheheh :)

Gość slub z niemcem
up

Gość slub z niemcem
musze sobie troche pogadac ze soba - moze mnie ktos zauwazy :)

Gość weraaaaa
Na prace nie musisz miec zezwolenia niezaleznie czy jestes zona Niemca czy nie. Dowod i paszport zmienisz w Polsce na ten z nowym nazwiskiem. Ubezpieczenie dostaniesz, jak zameldujesz sie w niemieckim urzedzie pracy a nie bedziesz jeszcze pracowac. Moze cie ubezpieczac twoj maz. Nie wiem na czym to dokladnie polega. Na resze pytan nie umiem odpowiedziec :)

Gość weraaaaa
Zreszta twoj przyszly maz tez powinien cos wiedziec w niektorych sprawach. A ty mozesz zadzwonic do niemieckiego Auslanderamtu i tam popytac.

wszystko sie dowiesz jak przyjedziesz do niemiec, w urzedzie dostaniesz liste jakie papiery beda ci potrzebne i duzo zalezy czy chcesz sie zrzec obywatelstw polskiego jezeli nie to mozesz miec zameldowanie i prawko polskie

Gość slub z niemcem
a moge miec paszport i dowod niemiecki czy bez obywatelstwa nei dostane? W zasadzie nei wiem po co mi bylyby potrzebne te niemieckie dokumenty ale jak mam juz w planach tam mieszkac to moze ktos kiedys bedzie wymagal i nie musialbym zmieniac albo po prostu jakos inaczej beda patrzec jak bede miala niemieckie papiery sama nie wiem dlatego moze ktos doradzi :) dzieki za odp weraaaaa

Gość slub z niemcem
Raczej nei moge miec zameldowania polskiego bo do slubu musze miec papierek o zameldowaniu w niemczech no i potem po pol roku juz musze sie poslugiwac neimieckim lub miedzynarodowym prawie jazdy. Tak bedziemy sie dowiadywac tzn. on bo ja niestety niemieckiego nie znam

Gość slub z niemcem
nie chce sie zrzekac polskiego obywatelstwa - zreszta na jakiej zasadzie mialoby to dzialac ze ja bym sie polskiego zrzekla a niemieckiego bym nie miala bylabym bezdomna heheheh:)

Gość slub z niemcem
weraaa moge miec 2 zameldowania stale i jedno czasowe ??

Gość slub z niemcem
aa i jeszcze jedno nie lepiej wymienic ( jak sie da ) na niemeickie papiery czy to po prostu mi nic nie da i w zasadzie jest bez sensu??

Gość weraaaaa
Paszportu i dowodu nie dostaniesz bez obywatelstwa. Po 3 latach ( chyba) mozesz starac sie o obywatelstwo zdajac egzamin z jezyka z wiedzy o kulturze itp., ale wtedy chyba musisz zrzec sie obywatelstwa polskiego. Prawde mowiac jako obcokrajowiec bedziesz miala w Niemczech lepiej :)

Gość weraaaaa
Ja mam wszystkie papiery polskie i jest ok. Dostalam tylko z urzedu taki wydruk o zameldowaniu. Chyba urzad statystyczny.

Gość wokandgo
A ja sie tak glupio spytam: wychodzisz za Niemca a niemieckiego nie znasz? :O:O:O Na migi gadacie czy jak? :O

Gość nataszenssssssggggg
Nic ci nie da wymiana dokumentow,bo na jakie miala bys wymienic?A obywatelstwa i tak nie dostaniesz przez kilka lat

Gość slub z niemcem
Aha rozumiem w takim razie bede musiala wymienic prawko na miedzynarodowe, paszport i dowod osobisty bede miala polski z nowymi danymi. O obywatelstwo bede sie ubiegac ale za pare lat bo musze opanowac jezyk no i musi przeleciec te minimim 3 lata. czyli wychodzi na to ze ubezpieczenia nie dostane poniewaz na razie studiuje w polsce wiec w urzedzie pracy nie bede mogla sie zameldowac? A z tym zameldowaniem to troche glupie ze musze byc w niemczech zameldowana i szczerze to nie wiem czy moge miec az tyle tych meldunkow (3)... ale to sie dowiem jakos

Gość nataszenssssssggggg
Musisz sporo papierow w pl zalatwic ale to najlepiej niech twoj przyszly maz pojdzie do urzedow w niemczech i sam sie dowie bo troche tego jest

Gość slub z niemcem
jako zona mam zamldowanie na stale to wiem ale zeby slub wziac musze byc zameldowana - juz wczesniej !! i w tym jest problem a nie musze znac niemiekiego zeby sie z nim dogadywac przeciez :) tylko jezyk niemiecki jest na swiecie? a jezeli nawet dogadujemy sie na migi to nic Ci do tego .. gluchoniemi dogaduja sie na migi i jakos zyja :)

Gość nataszenssssssggggg
Mozesz byc zameldowana w niemczech i w pl to nie jest zaden problem.Jesli chodzi o ubezpieczenie to bedziesz podlegac pod ubezpieczenie meza wiec to tez nie jest problem

Gość weraaaaa
Dlaczego tyle. Tylko 2 , jeden w Polsce, drugi w Niemczech.

Gość nataszenssssssggggg
Kto ci takich glupot naopowiadal ze nie mozesz byc zameldowana w dwoch panstwach?

Gość jkjknkjn
dprzepraszam zesie wtracam ale ma podobny problem, wychodze za holendra we wrzesniu 2012 i tez sie zastanawialam co musze zrobic. mieszkam w holandii, pracuje tu, jestem zameldowana, co trzeba w pl zalatwic, jakie papiery?

Gość slub z niemcem
'' Pobytem stałym jest zamieszkiwanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania. W tym samym czasie można mieć tylko jedno miejsce pobytu stałego. '' wychodzi na to ze sie musze wymeldowac z domu rodzinnego by wyjsc za maz

Gość nataszenssssssggggg
Ja mam i niemieckie obywatelstwo i polskie i jestem zameldowana od 20 lat i w pl i w niemczech

Gość kukukrykaaaa
pozwolenie na prace ???? nie dotarlo do Ciebie, ze niemiecki rynek pracy jest otwarty dla Polakow ? Stale zameldowane mozesz miec tylko w jednym kraju.

Gość weraaaaa
Jesli do slubu potrzebujesz zameldowanie to sie zamelduj u twojego narzeczonego! Bez problemu dostaniesz zameldowanie jako Polka.