Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dssdsd

ile potrzeba kasy zeby rodzina 3 osobowa mogla normalnie zyc w uk?

Polecane posty

Gość dssdsd
tez w tym roku mialam isc na dziennikarstwo, nawet dostalam sie juz na studia a tu taka niespodzianka z tym wyjazdem, no ale coz.... nawet jakbysmy tu zostali i poszlabym na te studia to raczej nie mialabym za co za nie zaplacic :)

mnie rodzice namawiali na studia w anglii wszystko ladnie pieknie ale nie wiem czy dostalabym dofinansowanie poza tym student nie moze pracowac ponad iles tam godzin w tygodniu kto mnie zatrudni na 16godzin w ygodniu? mialabym sie sama utrzymywac wiec nie dalabym rady troche zaluje ale wyjazd zawsze mogeodlozyc na pozniej a studia jednak, moze pozniej bedzie ciezej sie uczyc granicy mi nie zamkna jakby co, rodzice tam zostaja na stale wiec mam gdzie wracac jakby co :)

Gość dssdsd
dokładnie :) życzę Ci, żeby Ci się wszystko poukładało tak jak sobie marzysz :D A wyjazd nie ucieknie, trzymaj za nas kciuki :D

trzymam i zazdroszcze! :) i kolejny raz powtarzam, dacie sobie rade 1400funtow to nie jest tak malo, jakbyscie mieli 800fntow to wtedy mozna by sie zastanawiac u mnie ludzie zyli za 1200funtow, przy czym to byly zzwyczaj pary, ktore mialy dobre auta, paliwo, ubezpieczenie jezdzili na wycieczki, nie zalowali pieniedzy na nic zyli za k 1300funtow miesiecznie bo druga wyplate odkladali a u was dochodzi dziecko ale dochodzi auto, itp bedzie dobrze ;)

Gość do agnieszka
chyba ci sie wszystko pomeiszalo STUDETN Z EUROPY moze pracowac ile chce . tylko studenci spoza eurpy maja ograncizone godziny (bo sa na tzw. student visa- a wiec przyejzdzaja tutaj w celu edukacyjnym a nie zarobkowym i dlatego na takie podstawie maja pozwolenie zeby w uk przebywac,ale ty jestes z uni wiec wizy nie potrzebujesz) ,.... a co do dofinansowania - no to sa pewne punkty ktore trzeba spelanic,jezeli je spelanisz no to dlaczego niby nie mialabys dostac dofinansowania???? Trzeba bylo sie najpeirw doweidziec,a nie zakladac ,ze nie dostaniesz. wsyzstko jest na necie.

do agnieszka - mam znajoma polke ktora studiuje ona pracuje po 3 godziny dziennie bo na tyle tylko moze, na tyle pozwala jej status studenta poza tym dzen w dzien ma jakies zajecia, jak sobie wyobrazasz studiowac dziennie i pracowac? nie chodzic na zajecia? czy rezygnowac zpracy? takie dofinansowanie laczy sie z tym ze trzeba te pieniadze oddac

ja wyjechalam z uk bo sie zle czulam, bylam zamknieta, nie wychodzilam nigdzie moi znajomi z pracy co chwile kregle, kino, imprezy, domowki itp a ja nic! nie wiem czemu nie chcialam wychodzic, poznawac ludzi, nie i koniec to tez byl powod ze chcialam wyjechac w tym roku od maja do lipca bylam u rodzicow i zupelnia odmiana, co chwile jakies domowki, do kolezanek chodzilam, do kina, kregle normalne zycie ludzie normalnie zyja, to ja bylam takim odludkiem

agnieszka --> ja pracowalam w marks and spencer 26 godzin tygodniowo, nie za najnizsza krajowa, dostalam ponad 8 tys dofinansowania dla studenta rocznie. i studiowalam dziennie, a studiowanie dziennie to jakies 2-3 dni w tygodniu i to nie caly dzien.

ja wiem ze to nie caly dzien, tylko jedne zajecia, albo 2 ale mi chodzilo o to ze ja sie balam ze nie znajdzie nigdzie tkaiej pracy ze bede mogla byc tylko kilka godzin, o to tez chodzilo jakbym mogla jeszcze raz wybrac to bym zostala, ale madra to ja jestem teraz, a wczesniej to mi sie wydawalo zejstem madra ;)

Gość do agnieszka
sorry ,ale nie dowiedzialas sie wszystkiego. 1. sama w uk studiowalam FULL-TIME i pracowalam FULL-time ,wiec jak sie chce to da rade. i bys sie zdziwila ze jest wielu studentow ktorzy tak robia. I NIE MA LIMITOW GODZIN DLA EURPEJSKICH STUDENTOW!!!!!!! 2. zajecia sa roznie-ja mialam tylko 2 razy w tyg. a jak pojdziesz na part-time to sa 1 w tyg. 3. sa opcje jak np.tzw. day release. 4. sa tzw. grant i bursary ktorych sie NIE ODDAJE!!! ja dostalam w sumie ponad 10 000 f przez 3 lata. Oddaje sie student loan i ewentualnie jak sie bierze maintenance loan to tez trzeba oddac.

a pieniadze oddajesz ajk zarabiasz ponad 15 tys rocznie i przt takich zarobkach jest to 6 funtow (!) na miesiac! jezeli nie splacisz w ciagu 25 lat to ci umorza. poza tym 3 tys rocznie dostawalam granta i tego nie trzeba zwracac. wybacz ale jestes odrobine niedoinformowana...

zdesperowana masz racje, nie bylam do konca doinformowana, nie poswiecilam zbyt wiele czasu na to, przyznaje sie ale co moge teraz zrobic, jedynie zalowac ze wtedy tak zdecydowalam

Gość do agnieszka
z tego co pamietam to umorzaja po 20latach a nie po 25 ale moge sie mylic.