Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sowa sniezna

Modlitwa za dusze w czyśćcu. Kto praktykuje?

Polecane posty

Gość sowa sniezna

Witam, czy ktoś odmawiał może modlitwy na dusze czyśćcowe? W jaki sposób to robić? Może różaniec? Jak można wyzwolić dusze z czyśćca?

Gość wczoraj bylam na
rozancu polaczonym z wymieniankami za dusze zmarlych bo akurat byly m.in. za zmarlych z mojej rodziny. praktykujemy to co roku. ciocia z babcia wypisuja ,ciocia zanosi do biura i mowia jej w ktorym dniu (zazwyczaj taki rozaniec odmawiany jest kilka dni po wszystkich swietych zaleznie ile jest tych wymienianek) i my akurat mieslismy wczoraj, dzis chyba byl za zmarlych ksiezy i jeszcze bedzie jutro . poza tym sa tez wymienianki caloroczne ktore sa wyczytywane prze suma w niedziele i tez polaczone z rozancem

Gość Marilenka
Ja praktykowałam nabożeństwa za dusze duchowieństwa w czyśćcu cierpiące i zA świeckie też. Dużo odpustów im " załatwiłam", czasem jakiś post w ich intencji, dawałam za nich na msze. Zmobilizowały mnie słowa Jezusa, nie pamiętam gdzie i kiedy wypowiedziane, ale pamiętam sens: kto wybawi jedną duszę z czyśćca, sprawia mi radość jakby Mnie samego od mąk czyśćcowych wybawił. To był jeden z najlepszych momentów mojego życia, moje życie prywatne się poukładało, może to za ich wstawiennictwem. Podobno dusze czyśćcowe są bardzo wdzięczne.

taka dusza po takiej modlitwie moze byc uwolniona z czyscca i trafic do nieba. za dusze czysccowe mozna codziennie sie modlic. np. 10 rozanca. w swieto 1 listopada i caly nastepny tydzien mozna przyjac komunie sw. w intencji za dusze czyscowe i ofiarowac odpust dla nich.

Gość sowa sniezna
dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Gość michalinka córeczka tatusia
Jeszcze kilka dni można wybłagać takiej duszy odpust zupełny spowiedź, komunia święta, nawiedzenie cmentarza i modlitwa za zmarłych oraz w intencji papieża Tak mówi KK ;)

erkazz to twoje zdanie, masz do niego prawo. Ale nie przypominam sobie, żebym pisała, że trzeba za to zapłacić...A może to ja jestem niedoinformowana?

Gość gdzie jest czyściec
W Biblii nic nie ma o czyśćcu, to jakieś bzdury

Gość erkazz
Nie zgrywaj głupiej :O A jak ktoś umiera to co robi rodzina? Idzie do księdza i PŁACI na mszę za tego zmarłego. Mszy jest kilka...naście w pierwszym roku po śmierci i zwykle jedna co rok. No chyba, że u Ciebie ksiądz taki litościwy i za darmo odprawia :D

u mnie ksiadz bierze co łaska :P w końcu też za cos chleb musi kupić i rachunek za energię doprowadzaną do koscioła zapłacić

Gość poma rańcza
przecież czyściec to wymysł kościoła średniowiecznego; nie ma o nim ani słowa w biblii, nie wspominają o tym również ojcowie kościoła. Idea czyśćca została wymyślona w okresie największego upadku moralnego KK, kiedy na wielką skalę handlowano odpustami, urzędami (symonia, nepotyzm). Mniej więcej z tego czasu pochodzi też dogmat o nieomylności papieża, odrobinę wcześniejszy jest celibat. Wszystkie te nadużycia i wymysły biznesowe spowodowały wielki, oddolny ruch - reformację. Ja wiem, że jest wolność wyznania, ale dlaczego nie zastanawiacie się nad swoją wiarą?

Gość Marilenka
To nie prawda że w biblii nie ma mowy o czyśćcu. Biblia mówi o czyśćcu jako o więzieniu z którego się nie wyjdzie jeśli się nie zapłaci co do ostatniego grosza!!! Bo nic co nie jest doskonałe nie może wejść do królestwa niebieskiego. My ludzie nie jesteśmy doskonali, Bóg jest, to na prosty rozum musi być jakieś miejsce gdzie tą doskonałość się zdobywa. To miejsce to czyściec. Jeśli chodzi o odpusty, to można je zdobywać nawet codziennie.Oto jak : 1)Msza 2)Komunia w intencji duszy czyśćcowej 3)Różaniec w rodzinie albo Kościele ( ma być grupa), albo czytanie Pisma Świętego przez pół godziny w tej intencji 4)te warunki muszą być spełnione wraz z odrzuceniem każdego grzechu, nawet lekkiego W taki sposób uwalnia się jedną duszę z czyśćca według Kościoła Katolickiego.

Gość frauu
Jest mowa o czyśćcu? Bardzo ciekawe, a w którym miejscu niby?

Jeśli jest czyściec, to zastanawialiście się po co i za co umarł Jezus?? Dla mnie jest to nielogiczne. Człowiek ma czas tutaj na ziemi aby się opowiedzieć gdzie chce trafić po śmierci. Istnieje tylko niebo i piekło, żadnego czyśca nie ma i nie wierzy w nie nikt, kto poważnie traktuje i CZYTA Słowo Boże. :) Też mnie zastanawia dlaczego wszyscy bezsprzecznie w cos wierzą wogóle się nad tym nie zastanawiając.

Gość Marilenka
Ja nie wiem czy ja po arabsku napisałam że tłumek nie zrozumiał. Biblia mówi o czyśćcu jako o WIĘZIENIU," nie wyjdziesz z tamtąd dopóki nie oddasz ostatniego grosza". Nic co nieczyste nie może wejść do królestwa niebieskiego, za najmniejszą niesprawiedliwość trzeba Bogu zapłacić. Większość osób które piszą że czyśćca nie ma, czuje się nieskazitelnie czysta, bez najmniejszej skazy grzechu,gotowa żeby stanąć twarzą w twarz przed majestatem Boga, gratuluję odwagi! Ja tam nie jestem nieskazitelna, więc przed stanięciem przed Jego tronem będę musiała się oczyścić... w czyśćcu. Dobrze że ten czyściec jest bo Jakbym miała stanąć przed nim z plamami grzechu na duszy, spaliłabym się ze wstydu.

Gość nie ma czyścca
za moje i Twoje grzechy umarł Jezus !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! abysmy mogli zyc wiecznie i Bóg nie oczekuje od nas odpustów i wykupowania !!! NIEZASŁUZONA ZYCZLIWOSC jestesmy niedoskonali skad kobieto bierzesz te bzdury ? z katechizmu kk ?

Gość nie ma czyścca
za najmniejszą niesprawiedliwość trzeba Bogu zapłacić. - tak napisałas dolarami ? koronami ? złotówkami ? złotem ? czym ?

żydzi wierzyli w czyściec Czyściec Dlatego właśnie sprawił, że złożono ofiarę przebłagalną za zabitych, aby zostali uwolnieni od grzechu (2 Mch 12:45). Miej dar łaskawy dla każdego, kto żyje, nawet umarłym nie odmawiaj oznak przywiązania! (Syr 7:33).

za najmniejszą niesprawiedliwość trzeba Bogu zapłacić. - tak napisałas dolarami ? koronami ? złotówkami ? złotem ? czym ? własnym cierpieniem

Gość nie ma czyścca
podaj merkaba werset , ze Bóg oczekuje od nas cierpienia

Gość nie ma czyścca
stworzył nas po to bysmy cierpieli , potem umarli i znów cierpieli za swoje grzechy ? to jakis okrutny ten bóg 1 Jana 4:8 Bóg jest miłoscia 16 jest miłosierny i sprawiedliwy

Gość za dużo zachodu
mi sie nie chce:)

Biblia ukazuje, jak wiele razy Bóg objawiał się swemu ludowi w ogniu, by odnowić z nim swoje przymierze. Jako „dym [] wydobywający się z pieca i ogień niby gorejąca pochodnia Abrahamowi w Księdze Rodzaju 15,17; w płonącym krzewie Mojżeszowi w Księdze Wyjścia 3; w słupie ognistym Izraelowi w Księdze Liczb 9; w ogniu niebieskim spalającym ofiary na ołtarzu Salomonowi i Eliaszowi w Pierwszej Księdze Królewskiej 8 i 18; w Językach jakby z ognia Apostołom w dzień Pięćdziesiątnicy w Dziejach Apostolskich 2,3 gdy List do Hebrajczyków 12,29 opisuje Boga jako „ogień pochłaniający, niekoniecznie dotyczy to Jego gniewu. Istnieje ogień piekielny, ale nieskończenie gorętszy ogień płonie w niebie jest nim sam Bóg. Ogień wyraża więc nie tylko wieczny gniew Boga, ale o wiele bardziej Jego nieskończoną miłość. Natura Boga jest jak szalejąca otchłań ognistej miłości. Innymi słowy, w niebie musi być o wiele goręcej niż w piekle. Nic dziwnego, że Pismo Święte określa aniołów najbliższych Bogu mianem serafinów, co po hebrajsku znaczy dosłownie „ci, którzy płoną. Dlatego też św. Paweł w Pierwszym Liście do Koryntian 3,13 pisze, że wszyscy święci muszą przejść przez próbę ognia, w której Jawne się stanie dzieło każdego: odsłoni je dzień ; okaże się bowiem w ogniu, który je wypróbuje, jakie jest Paweł nie może mówić tu o ogniu piekielnym, ponieważ to święci są tu sądzeni. Mówi o ogniu, który ma ich przygotować do wiecznego życia z Bogiem w niebie; cel ognia jest więc oczywisty: objawić, czy ich uczynki to czyste „złoto i srebro, czy też nieczyste „drzewo, trawa lub słoma. Wiersz 15 stwierdza jednoznacznie, że niektórzy przeznaczeni do nieba święci przejdą przez cierpienie ognia: „Ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień. Ogień ma więc na celu oczyszczenie świętych. Dlatego też nazywa się ogniem czyśćcowym. Takim, który wypala brud i przygotowuje świętych, by mogli przebywać na wieki w pochłaniającym ogniu miłującej obecności Boga.

Gość zxderr
Ofiara Jezusa była doskonała i pełna (zresztą nawet Jezus na krzyżu krzyknął: "wykonało się") Dzięki temu aktowi ludzie już nie muszą się obawiać, że po śmierci pójdą do piekła czy do jakiegoś miejsca, w którym będą musieli dalej pokutować - wystarczy tylko żyć zgodnie z zasadami które są w Biblii i gorąco wierzyć, że Jezus naprawdę Nas zbawił Twierdząc, że czyściec istnieje bluźnicie i to bardzo, poddajecie wręcz w wątpliwość ten największy akt miłości Wstyd

Gość Marilenka
Bogu nie płaci się dolarami i złotem, bo wszystko Jego, a CIERPIENIEM, bo to jedyne co nasze. Dlatego w czyśćcu się cierpi, a cie ciuła dolary. Jeśli ktoś się czuje nieskazitelny no to ja nie mam z tym kimś o czym rozmawiać, bo cokolwiek nie powiem to i tak nie zmienię jego wysokiego mniemania o sobie. Wstyd. "Wykonało się" oczywiście że się wykonało, ale dzieło zbawienia, a nie naszej nieskazitelnosci! Nie cenię świadków jechowy między innymi za to czepianie się jednego zdania, tylko po to żeby nagiąć biblię do swoich potrzeb. Inteligentni ludzie to rozumią, a kto nie, temu wstyd. Koniec kropka w tym temacie.

matka moja postanowiła Mszy św. już nie zamawiać. Myślała sobie, że jej ojciec byt dobrym człowiekiem i że po tylu latach już na pewno jest w niebie. Gdy nadeszła rocznica śmierci dziadka Mateusza, matka moja miała dziwny, jakby proroczy sen... Śniło jej się, że wchodzi do stodoły i na klepisku, utwardzonym gliną, na którym młócono zwykle cepami zboże, stał jej ojciec. Po jednej jego stronie, pod ścianą, leżała sterta zboża w plewach, nic oczyszczonego. Zmarły rolnik brał z niej ziarenko, przyglądał mu się, jakby się modlił i smucił, a potem odkładał je na drugą stronę. Agnieszka się go zapytała: „Ojcze, co ty robisz?. „Widzisz, moje dziecko, ja oczyszczam ziarna, a gdy wszystko oczyszczę, wtenczas pójdę do nieba. Matka moja popatrzała na dużą stertę ziarna w plewach i na małą kupę ziarna czystego po drugiej stronie i wielce zdziwiona powiedziała: „Ojcze. to ty jeszcze nie jesteś w niebie?. Jej ojciec uniósł nieco palec wskazujący w górę i odpowiedział: „Pan Bóg jest sprawiedliwy -. czym zniknął. Moja matka się przestraszyła, obudziła się, a rano poszukała pieniędzy poszla do kościoła, aby u księdza zamówić Mszę za swego ojca. Już później nigdy się nie zastanawiała, ile lat upłynęło od jego śmierci. Do końca życia pamiętała o zamawianiu Mszy św. za swoich zmarłych rodziców.

Przez Tajemnicę Wcielenia, Słowo wchodzi w historię ludzkości. Wynagradza i zadość czyni za winę pierworodną i za grzechy ludzi. Odnosi triumf przez tajemnicę krzyża: Gdy zostaną wywyższony nad ziemię, pociągnę wszystkich ku sobie". A więc zbawia. Wynagradza i zadość czyni. Nieskończonym cierpieniem odkupuje dusze poprzez doznane zniewagi, obelgi, biczowanie i ukrzyżowanie. Wychodzi z tego zwycięsko . Tym sposobem uwielbia Ojca i zbawia dusze. Godzi ludzkość z Bogiem i odnosi triumf nad nieprzyjaciółmi widzialnymi, lecz zwłaszcza niewidzialnymi, nad szatanem i jego zastępami. Z Jego przebitego Boku wytryska tajemnica Kościoła - Jego Ciało Mistyczne, którego On jest Głową. Jest to prawo natury, że cierpienie jednego członka, wyciska znamię na innych członkach tego Ciała. Toteż Odkupienie rozpoczęte przez Tajemnicę Wcielenia i dokonane na Krzyżu, uzupełnia się przez cierpienie we wszystkich członkach Ciała Mistycznego, aż do końca czasów. Ludzkie czyny, wraz z ich następstwami dobrymi czy złymi, nigdy nie są osobiste, ale maj ą wymiar społeczny dodatni lub ujemny w całym Ciele Mistycznym. Dlatego to, nigdy nie jest się bardziej chrześcijaninem, jak wtedy, gdy się cierpi, bez względu na to, czy cierpi się z powodu własnych win, czy też nie. Czy zajmuje się w społeczeństwie ważną pozycję, czy też nie. Cierpienie każdego człowieka, tak jak cierpienie Chrystusa, staje się dziedzictwem wszystkich, zachowując jednak swą wartość osobistą. Im bardziej chrześcijanin zbliża się przez cierpienie do Chrystusa, tym więcej przyczynia się on do uzupełnienia w Kościele tajemnicy Odkupienia. Tak, jak Chrystus, z Boku którego narodził się Kościół - triumfuje w cierpieniu, upokarzaniu i prześladowaniu. Tajemnica Krzyża, która trwa nadal w swej okropności, choć już nie krwawej. Krew Moja jest naprawdę wciąż wylewana na odpuszczenie waszych grzechów. Moje Ciało jest prawdziwie dawane na pokarm waszych dusz. Jestem prawdziwie Ofiarą złożoną Ojcu, a we Mnie - tej Boskiej Ofierze - Człowieczeństwo łączy się z Bóstwem w Miłości nieskończonej. Jezus: Moje Wcielenie, Męka i Śmierć miały i mają jedyny cel - uwolnić dusze ze śmiertelnej niewoli szatana. Udział biskupów i kapłanów w Moim Arcykapłaństwie ma na celu uczynienie ich Mymi współodkupicieleami w walce przeciw mocom ciemności w nieustannej wyprawie krzyżowej, prowadzonej mądrze i wytrwale, przy użyciu broni wskazanej przeze Mnie, zwłaszcza słowa i przykładu. Być współodkupicielem oznacza (gdyby to zrozumieli dobrze biskupi i kapłani!) iść za Mną pewną drogą: pokory i ubóstwa, cierpienia i miłości, posłuszeństwa i mocnej woli w obronie Prawdy, której wraz z Moim Zastępcą są mandatariuszami i opiekunami. Bronić trzeba Prawdy i Sprawiedliwości tak dzisiaj deptanej i wyszydzanej. Biskupi nie powinni zapominać ani na chwilę, że każdy człowiek rodzi się by umrzeć, a po śmierci by rozpocząć prawdziwe życie wieczne. Do wyższych celów został stworzony człowiek, należy więc kierować umysły, serca, energię, ku temu celowi życia wiecznego. Życie wieczne przygotował Ojciec za cenę Mojego upokorzenia w Tajemnicy Wcielenia i w Tajemnicy Odkupienia. ostrzezenia i orendzia jezusa dla kapłanów http://www.taw1.republika.pl/micheliniI.html

Ofiara Mszy świętej jest rzeczywistym odnowieniem Ofiary Krzyżowej. W Ofierze na Krzyżu była Moja modlitwa do Ojca, połączona z całkowitym wyniszczeniem Mej woli i Mnie Samego wraz z aktem miłości nieskończonej i nieskończonym cierpieniem. Była to Moja Ofiara za dusze.

gdzie Ofiara Eucharystyczna zanika, nie ma już więcej kapłanów. Doświadczyli tego protestanci. W dzień, w którym wyrzucili Jezusa Chrystusa z tabernakulum, gdzie w swej dobroci jest obecny jako ofiara, ich kapłaństwo zniknęło natychmiast. Mianowałi już tylko pastorów, nauczycieli moralności oraz funkcjonariuszy w departamencie religijnym i jak genialnie wyraża się hrabia de Maistre ludzie ubrani na czarno każdej niedziełi wychodzili na ambonę, żeby tam wygłaszać przyzwoite mowy. Tu znajduje się źródło zajadłej i bezbożnej nienawiści przeciwko kapłanowi. Jest napisane w Apokalipsie: J stanął Smok przed mającą rodzić Niewiastą, żeby skoro porodzi, pożreć jej dziecię (por. Ap 12,4). Otóż człowiek, kapłan, ożywia słowem $ituriente lingua językiem brzemiennym, jak mówi piękne wyrażenie świętego Ambrożego; to on rodzi Jezusa Chrystusa. Najskuteczniejszym środkiem pozbycia się, o ile to możliwe, Jezusa Chrystusa i zupełnego zniszczenia Jego panowania na ziemi jest pozbycie się kapłana albo przynajmniej zabicie w jego sercu wiary, czystości i chrześcijańskiej cnoty. Jeden z przywódców współczesnej bezbożności wyraził się o kapłanach: „Nie mordujmy ich znów zanurzyliby się we krwi, a męczeństwo byłoby dla nich zaczynem nowej płodności i nadludzkiej siły uduśmy ich w błocie

Gość bombka88
Zapraszam do przyłączenia się do Apostolstwa Pomocy Dusz Czyśćcowych Dusze z Czyśćca można wyzwolić poprzez Ofiary Mszy Św, każda modlitwa nawet różaniec,Akty Heroiczne czyli wszystkie zasługi które zyskujemy za życia ofiarujemy im Polecam AKT HEROICZNEJ MIŁOŚCI (wg bł. Honorata Koźmińskiego) Boże, w Trójcy Świętej Jedyny, dla większej Twojej chwały i doskonalszego naśladowania Jezusa Chrystusa, pragnę współpracować z Tobą w dziele odkupienia przez niesienie pomocy zmarłym cierpiącym w czyśćcu, którzy w ten sposób wypłacają się Twojej Boskiej sprawiedliwości za nieodpokutowane jeszcze kary należne za grzechy. Postanawiam to moje zobowiązanie realizować z jak największą gorliwością, prosząc Cię o potrzebne do tego łaski. W Twoje ręce Matko Miłosierdzia składam zarówno to przyrzeczenie, jak i wszystkie zadośćuczynienia moje, i innych za mnie ofiarowane r11; za życia, w chwili śmierci i po przejściu moim do wieczności. Proszę Cię, mój Boże, racz włączyć tę moją ofiarę w Ofiarę krzyżową Twojego Syna, Jezusa Chrystusa, i razem z nią zechciej ją przyjąć i potwierdzić, tak jak ją dzisiaj Tobie składam (ponawiam) na cześć i chwałę Twojego imienia. Jeżeli zaś moje zadośćuczynienia nie wystarczą na zapłacenie długów tych zmarłych, których Matka Najświętsza chce wyprowadzić z czyśćca, oraz moich własnych, wyrażam swoją gotowość, o ile taka będzie Twoja wola, do przedłużenia mego czyśćca. Oddaję się bez reszty Twojemu nieskończonemu miłosierdziu oraz dobroci najsłodszej Matki mojej, Maryi. Na świadków tej mojej ofiary biorę świętych w niebie oraz cały Kościół pielgrzymujący i cierpiący w czyśćcu. Amen. Zapraszam po więcej informacji ; http://czysciec.npx.pl/news.php Apostolstwo ; http://wspomozycielki.pl/strony.strona.123.0.html