Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala mała

zdychają mi rybki !!!!

Polecane posty

Gość ala mała

już zdechło mi 8 szt w 3 dni i nie mam pojęcia czemu akwarium dostałam z rybkami miesiąc temu a teraz zaczęły zdychać rybki

Gość ala mała
mam 60 l akwarium i co tydzień odlewam 10 l wody i dolewam 10 l nowej dzień odstanej w podobnej temperaturze filtr też myję co tydzień pod kranem nie wiem co jest grane

Napisz jakie to ryby i ile ich jest, czy są ze sklepu czy od kogoś, jaki litraz akwarium, i ile stopni temp.

Gość ala mała
mam 60 l akwarium rybki to było 5 glonojadów, 2 mieczyki, 2 danio i ok 12 głupików zdechło 7 głupików i 1 mieczyk mam pompkę, filtr a temp 24 stopnie daje im jedzenie dla rybek ozdobnych 3 razy dziennie po trochu i kruszę w palcach

co tydzien podmiana jest ok. tylko o 1/4 do 1/3 wody czyli więcej. A mają jakieś zmiany na skórze? Albo zaatakowała je jakaś choroba, albo dostała się do akwarium chemia. Tak czy siak, najlepiej wymienic całą wodę, bez wyciągania ryb, spuscic ile się da i nalac swiezej o tej samej temp.

co wy gadacie kazdy Ci powie w sklepie zooologicznym z co 1-2 m a nie po tyg.

tez co do jedzenia to za czesto dajesz ja cale moje zycie mam rybki i raz dziennie sie daje im jesc gora dwa !!!!

Gość ala mała
zauważyłam że blakną przestają pływać udają się w ustronne miejsce z dala od innych rybek i tworzą się pęcherzyki powietrza wokół ciała rybki a potem po kilku godzinach zdycha

Gość ala mała
jak mi dali to akwarium i przez 3 tyg nie zmieniałam wody to zaczęła być mętnawa więc odlałam 1 raz wody a potem po tyg. znowu dolałam świerzej i teraz zaczęły zdychać

w zoologicznych pracują kretyni, przeczytalam tony ksiązek, a ty i tak wiesz lepiej. Ja bym im zmieniła całą wodę, jak cos jest nie tak mozna tak robic, potem kupiła błękit i zrobiłabym im kąpiel w tym.

Gość ech.........
Duzo mi sie nie chce pisać...... Bo temat rzeka Po 1 tmp 24 * nie odpowiednia podnieś o 1* Po 2 akwarium nie ma flory bakeryjnej a ty ją jeszcze usuwasz czyszcząc co tydzień a) skombinuj wodę z dojrzałego akwarium takiego mającego pare lat i > 100l b) gnojówka ( najprawdopodobniej te ryby które masz ci zdechną ale potem nowe będą żyły) c) środki do flory ( gówno dają) d) amoniak - jak nie będziesz miezyć ph zabijesz ryby więc patrz punkt a) Wymiana > 50% wody na starą Nie czyścisz filra nic nie robisz przez miesiąć. Potem wymiana wody > 30% i masz akwa z minimalną florą. Do tego jakie masz podłoże. Mogłaś włożyć z woreczka bez wygotowania żwiru. inne - choroby. Na 99% nie masz flory.

W takim małym akwarium to 1/3 wody raz w tygodniu powinna byc wymieniana, odlewa się i od razu wlewa nową, a nie po tygodniu... :( Co do karmienia- ilosci minimalne, tak żeby ryba wszystko zjadła w 2 minuty, odbjętosciowo ok. 2 % masy ryby. Mozna karmic nawet raz na dwa- trzy dni, zwłaszcza jak ktoś sypie za dużo.

Gość ech.........
"żyją kretyni patrz niżej" pupa1977 w zoologicznych pracują kretyni, przeczytalam tony ksiązek, a ty i tak wiesz lepiej. Ja bym im zmieniła całą wodę, jak cos jest nie tak mozna tak robic, potem kupiła błękit i zrobiłabym im kąpiel w tym. A ty kurwa wylewaj wode i zmieniaj ech czemu ja jeszcze na kafeterie wchodzę jak czytam takie zidiowaciałe porady.... --------------------- Po 1 jak w nowym akwarium bez flory chcesz trzymać ryby?? Po 2 gie napisała dziewczyna o pęcherzykach w okół ryb ICHTIOFTIRIOZA (OSPA RYBIA) np http://aquaristica.pl/viewtopic.php?t=29 Nowe kupione akwarium szklane nie ma flory idz do jakiegoś znajomego po wodę chyba że z pod rzeszowa jesteś to wpadnij do mnie :)

Gość ala mała
dostałam takie krople niebieskie i dolewam do akwarium po kilkanaście kropli raz w tyg. widzę że rybka jest zdrowa a no kilku godz zaczynają zdychać jakby bez powodu nie zauważyłam nic podejrzanego filtr jak myłam to był bardzo brudny jak gnojówka i pełno było w nim odchodów

Gość ech.........
Za dużo czystości chcesz :) Tak dla info filtr się pucze w wodzie z akwa żeby nie zmywać flory a ty wodzie z kranu :) Daj wodzie trochę zgnić :)

ala mala ..ten plyn wlewasz do wody przed wlaniem do akwarium nawet trzeba z 2minuty poczekac zanim zadziala jakos tak a nie wlewac bezposrednio do rybek

Gość ala mała
czyli co moja wina z tym odlewaniem wody i płukaniem taki był syf w tym filtrze że raczej bym pomyślała że to przez niego rybki zdychają

Gość ech.........
ja pierdole nie moge tego forum sami idioci jak zwykle 2 gi raz z tąd uciekam bo to sensu nie ma... PŁYN KTÓRY DODAJE WIĄŻE CHLOR!! Po 1 nie pisze że ma wodę chlorowaną. Po 2 gie to czy zwiąże ci chlor w wiadrze czy w akwa nie ma istotniejszego znaczenia gdyby zmieniała wodę rzadziej. Bo ryby wystawione na działanie chloru były by tylko na chwilę. Tak jak często zmienia chlor może uszkodzić skrzela. I wtedy zgodzę się lepiej do wiadra. jak chcesz trzymać rybę bez bateri?? to jak kwiatka bez minerałów w glebie.

Gość ala mała
powiem szczerze że tak mi powiedzieli ci od których dostałam to akwarium z rybkami że tak mam postępować podobno im nic nie zdychało ciekawe ?