Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inna_od..

jakie imię dla chrześnicy ?? a Urząd Stanu cywilnego i KK ??

Polecane posty

Gość inna_od..

siostra chce, abym była chrzestną i wymyśliła jej imię -dziecko urodzi się w grudniu. Wybrałam imię VIbeke - od norweskiej piosenkarki Vibeke Sterne ,byłej wokalistki Tristanii. Imię rzadkie, unikatowe - więc moja chrześnica będzie wyjątkowa :) Niestety ksiądz nie jest zbyt przychylny - twierdzi, że mogą być problemy w Urzędzie Stanu Cywilnego z zarejestrowaniem - CZY TO PRAWDA ??

Gość VampireBlood
nie wierz w to... daj imie jakie chcesz, oby nie facebook :) ja bym dała Delayla albo Krishna... ale ksiądz by zaraz powiedział, że sekta ale mam to w d...

Gość ssx
znów ta nędza umysłowa , która myśli ,zej ka nada dziecku jakieś wycudaczone imię to dzieciak przez to stanie sie cudowny :) pomyślałąś pustaku ,ze dizecko jako dorosły nie będize np. przystojnym blondynem , ale np. krępym , łysiejacym brunetem ? i jeszcze z dziwacznym imieniem ?

Gość inna_od..
tylko, że ksiądz NIE MÓWI, że NIE OCHRZCI dziecka, tylko, że każde imię można nadać, że są jakieś ograniczenia i w Urzędzie Stanu Cywilnego mogą odrzucić

Gość ssx
albo mloda grubaska z nosem jak kartofel - ale za to imię .... po byku :D

Gość VampireBlood
gorsze dla mnie jest imie np franciszek albo mieszko ale nie... to jest cudowne lepiej nazywać się pospolicie.. karolinka, ania... jasne... a moze zosia? nie, lepiej basia... kurde zacofanie z pomieszaniem wszytsko zależy od tego jak wytłumaczysz dziecku a nie jak się nazywa.

Gość ssx
juz widzę jak siedzieciaki z niej nalewają - jak to sie w ogóle czyta ? wilbeke ?:D ja pierniczę .

Gość inna_od..
jestem z miasta - to raz, dwa - imię nadają rodzice - nie podoba mi się imię Małgorzata - a noszę je coraz więcej osób nadaje imiona niepowtarzalne - a nie takie, któtych jest pełno na osiedlu

Gość nuhczz
No dla małego grubasa imię wymarzone - przecież w skrócie będzie Beka :)

Gość ssx
jeśli taka nowoczesność i awangarda ma iść w patrze tylko z cudacznym imieniem to zdecydowanie lepiej nazywaćsie Zosia :) Przynajmniej nikt cie z psem nie pomyli :D

Gość VampireBlood
tak, to jest tylko zazdrość. zawsze dzieciak może odpowiedzieć- ja jestem niezwykła a ty pospolita jak szara mysz :)

Gość zzzzzzzzzzzzzzzx
to daj jej lepiej na imię ofelia czy rut są niepowtarzalne ale to imiona które istnieją są w spisie i nie są przede wszystkim dziwne

Gość VampireBlood
twoim zdaniem jeszcze lepiej Wieśka ?;)

Nie mam ochoty za dużo szukać - więc sięgnęłam po WIKI. "Artykuł 50 stanowi, że nie można wpisać więcej niż dwóch imion, imion ośmieszających, nieprzyzwoitych, zdrobniałych oraz uniemożliwiających odróżnienie płci, ponadto w przypadku niewybrania imienia przez rodziców upoważnia kierownika urzędu do wyboru imienia (imion) dziecka spośród imion zwykle stosowanych w Polsce. Pomimo poprzedniego stwierdzenia nie istnieje urzędowy wykaz imion. Urzędy stanu cywilnego mogą się posiłkować opinią Rady Języka Polskiego w tej sprawie, nie ma ona jednak mocy prawnej, ponadto jest podważana przez orzecznictwo sądów administracyjnych". Co do ograniczeń - ksiądz może mieć rację.... Urzędnik w USC może odwołać się do tego "uniemożliwiających odróżnienie płci" w przypadku imienia Vibeke... ale to tylko taka moja myśl

Gość ssx
o pospolitości czy nadzwyczajności człowieka nie świadczy jego imię a wnętrze :) możesz sienazywać " noga stołowa " w jeżyku sumeryjskim , ale i tak zostaniesz pospolita :D

Gość VampireBlood
e tam. ja dam na imię jak kiedys będę miała dzidzie jak chce. a jak się dzieciakowi strasznie podobać nie będzie to pozwolę mu zmienić. tak samo może mu się Delayla nie podobać , jak i "karolinka"

Gość inna_od...
właśnie, że świadczy. To czemu powstają różnego typu imienniki według nich do każdego imienia przypisane są pewne cechy charakteru, osobowości jak i zdolności. Tak samo jak do znaku zodiaku, czy daty urodzenia - poczytaj sobie troszkę numerologii. To imię jest bardzo popularne w krajach skandynawskich dużo dziewczynek je nosi.

Gość ssx
powstają , bo naród głupi jest i wierzy w ten okultyzm.

Gość VampireBlood
inna od... niektórzy zawsze moherami zostaną i nie daj boże dziecko Franka, Franciszka nazwą :)

Gość ssx
wierzysz w to ,żę nadająć dziecku imię , np. które symbolizuje umiłowanie przedmiotów ścisłych - dziecko nie będzie mieć kłopotów z matematyką ?:D

Gość inna_od...
tak - bo to ma wpływ

Gość ssx
a co maja mohery do tego ?

Gość zzzzzzzzzzzzzzzx
"według nich do każdego imienia przypisane są pewne cechy charakteru" są przepisane ale to gówno prawda ja jestem tego przykładem u mnie opis znaku zodiaka diametralnie różni się z opisem mojego imienia no ale mój charakter jest podobny co do znaku zodiaku

Gość ssx
w jaki sposób ?:)

Gość inna_od...
SSX należy mieć umysł otwarty, podążać ku nowoczesności...wiesz co to znaczy ??

Gość VampireBlood
bo mohery takie poglady o polskich imionach maja

Gość Bakczoj3723423423423
To sie cipo wyprowadz do skandywani :-O Co za idiotka. Dziecko bedzie mialo zryta psychike bo rowiesnicy je wysmieja. Na pewno bedzie wyjatkowa jak przez to bedzie probowala sie powiesic 🖐️

Gość ssx
to moze wszyscy , którzy bęą zdawać w tym roku maturę - to rodzice powinni im nadać takie imię ? i np . w klasie byłby np .same Beaty i Piotrowie :D

Gość Bakczoj3723423423423
Vampire ty puszczalska szmato sie odzywaj. A po europejsku i nowoczesnie nadaj jej imie Pedała, albo Lesbija tydzież Homosia :-O 🖐️

Gość ssx
ta " nowoczesność " ma sie wyrażać w imieniu , które sugeruje ,ze mozęsz być równie dobrze męzczyzną jak i kobietą?:D no ,ale kraje skandynawaskie takie wyzwolone sa .....:D