Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buahahahahhahaghhhahahah

dziewczyny czy skracając wychowawczySzef ma obowiązek wysłać na badaniaOkresowe?

Polecane posty

czy bez tych badań nie można wrócić?

Gość nowa270000
tak, jeśli badania są nieaktualne.

a ile są aktualne? ja robiłam badania w 2009 roku, potem byłam na chorobowym,macierzyńskim,wychowawczym. teraz złożyłam wniosek o skrócenie wychowawczego i powrót do pracy i księgowa nie dała mi skierowania na badania.

Gość wychodzi ze nie
Nie trzeba kierować pracownicy na badania kontrolne. Pracodawca ma obowiązek poddania badaniom kontrolnym pracownika, który wrócił do pracy po okresie niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą. Natomiast nie ma obowiązku poddawania badaniom kontrolnym pracowników wracających po okresie nieobecności spowodowanej przyczynami innymi niż choroba. A zatem jeśli pracownica była nieobecna z powodu urlopu wychowawczego i w okresie korzystania z urlopu nie była chora przez dłużej niż 30 dni, nie ma konieczności kierowania jej na badanie kontrolne. Podstawa prawna: art. 229 Kodeksu pracy.

Gość tak powinien
wyslac cie na badania kontrolne po kazdej nieobecnosci przekraczajacej bodajze 30 dni

Gość tak powinien
skoro autorka byla na chorobowym jak wspomniala w drugim poscie to badania sa konieczne

byłam na chorobowym, ale związanym z ciążą, a potem na macierzyńskim i wychowawczym i dopiero wracam. czy w takim razie muszę? a czemu księgowa nic nie mówiła o tym?

Gość tak powinien
tak musisz zapytaj ksiegowej

Gość pierdolicie 3po3
"Pracownica przebywała na zwolnieniu chorobowym całą ciążę, tj. do dnia porodu, a obecnie korzysta z urlopu macierzyńskiego. Poinformowała pracodawcę, że po urlopie macierzyńskim zamierza wykorzystać urlop wypoczynkowy i następnie roczny urlop wychowawczy. Jej okresowe badania lekarskie obejmują dłuższy odcinek czasu niż okres ciąży, urlopu macierzyńskiego i urlopu wychowawczego. Kiedy musi wykonać kontrolne badania lekarskie? Czy pracodawca może zażądać wykonania przez pracownicę kontrolnych badań lekarskich w czasie korzystania przez nią z urlopu macierzyńskiego? Kontrolne badania lekarskie przeprowadza się w celu ustalenia, czy pracownik, który był niezdolny do pracy dłużej niż 30 dni z powodu choroby, odzyskał zdolność do pracy na dotychczasowym stanowisku. Zatem na badania kontrolne kieruje się jedynie pracownika, który po wykorzystaniu zwolnienia chorobowego ma stawić się do pracy. Pracodawca nie może żądać ich przeprowadzenia przez pracownicę korzystającą z urlopu macierzyńskiego bezpośrednio po wyczerpaniu zwolnienia chorobowego. "

Gość pierdolicie 3po3
więc skoro po chorobowym wziętym w ciąży była jeszcze na macierzyńskim i wychowawczym to nie musi robić badań o ile są jeszcze ważne. jeśli nie pracuje w szkodliwych warunkach i ciągle przed kompem to są ważne ok.5lat

Gość akurat znam ten temat
bo byłam na chorobowym w ciąży, potem macierzyński i część wychowawczego. Po powrocie musiałam zrobić badania kontrolne. Wynika to z takiego przepisu że po chorobie trwającej dłużej niż 30 dni pracownik musi wykonać badania kontrolne dopuszczające do pracy. Badania okresowe zachowują swoją ważność, badanie kontrolne ich nie przedłuża.

Gość akurat znam ten temat
to co zacytowała "pierdolicie 3po3" odnosi się wyraźnie do "pracownicę korzystającą z urlopu macierzyńskiego bezpośrednio po wyczerpaniu zwolnienia chorobowego" jest to więc inna sytuacja niż powrót do pracy. Jest tu wyraźnie mowa o pracownicy która po L4 poszła na macierzyńskie a nie takiej która wróciła do pracy. Dwie różne sytuacje.

Ja byłam na badaniach zarówno po macierzyskim jak i pozniej kiedy skraóciłam po pół roku wychowawczy.

Gość Ja podobnie
Zawsze wysyłam pracownice na badania przed wykorzystaniem urlopu wypoczynkowego. Nie miałam jeszcze sytuacji żeby przed macierzyńskim któraś nie była na długim chorobowym. Czyli tak: chorobowe, macierzyński - skierowanie do lekarza na badania kontrole - bez względu na to czy od razu wraca do pracy, czy wykorzystuje zaległy urlop. Czasem lekarz medycyny pracy kazał wrócić z zaświadczeniem od ginekologa że nie ma przeciwwskazań.

Bella, mam nadzieję, że tu jeszcze zajrzysz. Ty zrobiłaś tak, że skróciłaś wychowawczy, ale zamiast wracać do pracy przyniosłaś l4 tak? Od razu pierwszego dnia? A ile miałaś czasu danego na powrót do pracy? Kiedy zrobiłaś te badania kontrolne i kiedy je przyniosłaś? Razem z l4 od ginekologa? Nie miałaś problemu z ZUSem?

Ja kilkakrotnie wracałam do pracy. 1 - po macierzynskim - wtedy robiłam badania 2 - po wychowawczym ( skróciłam po pól roku urlopu), wtedy zgłosiłam sie do pracy, otrzymalam do reki skierowanie do przychodni i pomaszerowalam zrobic badania) po badaniach wrocilam do pracy i od razu sanełam za recepcja 3 - zlozylam wniosek o skrócenie wychowawczego bo byłam w ciazy. W dniu kiedy miałam sie stawic w pracy - dostarczylam L4, wiec zadnych badan nie robilam. Teraz tez będe wracac do pracy po macierzynskim, wiec badania bede musiala zrobic. Pozdrawiam

Dziwi mnie skierowanie pracownicy na badania pomiedzy macierzynskim a wypoczynkowym. Przeciez te badania wykonuje sie w godzinach pracy wiec jakim prawem wysyłasz pracownice na badania w trakcie urlopu? Ja badania zrobilam w ciagu 2 godz. i po tym czasie mogłam juz zacząc pracę. A kiedy bylam w ciazy to nie przepracowalam ani jednego dnia po wychowawczym, nawet sie nie pojawilam w pracy tylko wyslalam L4 poczta. Nie bylo zadnego problemu z ZUSem.

zwykle badania okresowe ważne są 2 lata skoro robiłaś w 2009 to najprawdopodobniej są nie ważne i musisz wykonać możesz pracować ale musisz wykonać jak najszybciej badania

Raczej nie moze pracowac bez waznych badan. U nas przynajmniej taki numer nie przejdzie !!!

Gość w mojej pracy
badania okresowe są ważne 5 lat.

Okresowym badaniom lekarskim podlegają wszyscy pracownicy, jednak ich częstotliwość nie jest jednakowa dla każdego zatrudnionego i zależy przede wszystkim od rodzaju wykonywanej pracy. Pracownicy przechodzą badania okresowe z częstotliwością: co 2 lata, jeżeli pracownik jest narażony na wdychanie szkodliwych pyłów lub oparów, co 3 lata, jeżeli w zakładzie pracy panuje gorący mikroklimat (po 45. roku życia badania takie muszą być wykonywane co 2 lata), co 4 lata, jeżeli pracownik stale korzysta z komputera, co 5 lat pracownicy biura niekorzystający z komputerów. Termin badania okresowego powinien zawsze zostać określony w zaświadczeniu lekarskim wydanym po badaniu wstępnym lub poprzednim badaniu okresowym. W przypadku zmiany pracodawcy termin ważności zaświadczenia wydanego w czasie zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy traci ważność. no ja mogłam zacząć prace ale w miedzy czasie dostarczyłam bwyniki aże pracuje w aptece przy przychodni wiec nie było to problemem

Ja mialam robione badania w kwietniu, kiedy wracalam z wychowawczego. A pozniej w lipcu zmianialam prace i tez musialam zrobic badania. Nie orientuje sie dokladnie w tych badaniach, ale ja je robilam po kazdej dłuzszej nieobecnosci w pracy.

Gość czyli wychodzi na to,ze
badania sie robi w pierwszym dniu powrotu do pracy w godzinach pracy tak? czyli w moim przypadku jesli ja w tym samym dniu mam przyniesc l4 np to badan okresowych juz nie musze robic, bo do pracy nie wracam, a poza tym byloby to sprzeczne, bo rano bym dostala zaswiadczenie o zdolnosci, a popoludniu od ginekologa o niezdolnosci

Gość Ja podobnie
Dokładnie tak, dwa sprzeczne zaświadczenia od lekarzy, jeden daje zaświadczenie że jest się zdolnym do pracy, drugi że nie, bezsens. Moim zdaniem mija się z celem pójście w tej sytuacji na badania, a mało tego, ZUS będzie miał podstawę do podważenia zasiłku. Co do długości ważności badań okresowych to decyduje tylko i wyłącznie lekarz. U nas byłą taka sytuacja że nie płaciliśmy faktur przychodni, więc żeby nas ukarać wystawiali zaświadczenia na pół roku. Pamiętajcie że każda zmiana stanowiska lub pracodawcy wiąże się z koniecznością zrobienia nowych badań (lekarz decyduje na jakie badania wysłać pracownika). NIE MOŻNA PRACOWAĆ BEZ AKTUALNYCH BADAŃ LEKARSKICH.