Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TheCherryGirl

czy ktos mógłby pomóc??ważne pytanie!

Polecane posty

Witajcie :) Bardzo proszę o przeczytanie i pomoc! Zrezygnowałam ze studiów, tzn. nie wzięłam udziału w "kampanii wrześniowej", po prostu przestałam chodzić na egzaminy. Chciałam odejść "formalnie", czyli zgłosić rezygnację itp, ale moja legitymacja była wazna do 31 października, a codziennie dojeżdżam do innego miasta, więc nie chciałam jej tracić. Biorę udział w terapii grupowej w ośrodku leczenia. Terapia jest na mocy umowy z NFZ. Teraz pojawia się pytanie: jak długo jeszcze mam prawo do świadczeń z NFZ? Wyczytałam gdzieś, że 4 miesiące...Ale 4 miesiące od czego? Od daty skreslenia z listy studentów? (nawet jeszcze nie dostałam decyzji, że mnie skreślono). Proszę o pomoc osoby które się w tym orientują, jest to dla mnie bardzo ważne.

Gość trupuyuoa
z listy studentów skreślą cie pewnie 15 listopada. za listopad pójdzie też pewnie ostatnia składka zdrowotna. ubezpieczenie jest ważne 4 od 15 listopada

Gość trupuyuoa
4 miesiące

Tak, ale po skonczeniu studiów/skreśleniu z listy studentów ma się ten okres ochronny 4 miesięcy. Czy to jest prawda? ;/ Szukam w google, ale nie ma KONKRETNYCH informacji tylko jakieś pier****nie.

@ trupuyuoa no to teraz jasne, juz sie przeraziłam :) Wielkie dzięki za pomoc, ale jeżeli ktoś chciałby sie wypowiedzieć to zapraszam.

Gość idz do urologa
Idz do urzedu pracy i sie zarejestruj.

4 mies od skreślenia z listy studentów, a skoro jeszcze nie zostałaś skreślona, to sama rozumiesz.. ten okres sie jeszcze wydłuży..

Gość trupuyuoa
niestety okres ochronny to się ma szkole podstawowej i średniej przez 1 miesiąc wrzesień. wówczas się pał nie stawia. W życiu nie ma czegoś takiego jak okres ochronny. Ty masz tylko ubezpieczenie zdrowotne ważne przez 4 miesiące, od 15 listopada. Jak ktos powyżej radził, idź się zarejestruj do pup, tak dla bezpieczeństwa. chyba, ze szybko prace znajdziesz. z umową oczywiście.

"Prawo do ubezpieczenia w NFZ wygasa po czterech miesiącach od zakończenia nauki (jako który przyjmuje się absolutorium) lub w momencie skreślenia z listy studentów. " No to mam prze*ebane... :/

Gość trupuyuoa
tyle, że uczelnie kończa swój rok "rozliczeniowy, obrotowy", nie wiem jak to nazwać, 15 listopada. jeżeli do tego czasu sie nie rozliczyła, albo nie złożyła podania o mozliwośc zaliczania w późniejszym terminie (podania, które zostało zaakceptowane), to skreślą ja 15 listopada.

a no moze i tak.. bo jak się skonczy naukę, to ma się to ubezpieczenie jeszcze 4 mies, a jak cię skreślą, to może i jest inaczej, fakt..

@ trupuyuoa Skreślą mnie 15, więc od 15 ubezpieczenie będzie nieważne. Czyli mam około tydzień na znalezienie pracy z umową, lub na zarejestrowanie w UP. Jedno pytanie:czy jeżeli terapię mam w trybie dziennym, czyli kończę o 14 i w domu jestem o 16, a mam zamiar pracować jedynie 3 miesiące w Polsce, mam szanse na znalezienie pracy z umową? Kompletnie nie orientuje się w tych sprawach, a bardzo bym chciała. Z góry dzięki za pomoc.