Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kochanka portugalii/

Zakochałam się w Portugalii

Polecane posty

Nigdy mnie Portugalia nie ciagnela, nie ciekawila ale ostatnio bardzo polubilam Francje a jeszcze bardziej zakochalam sie w Portugalii. był tam ktos?

Gość bywam szczesliwa
bylam w tym roku w rejonie Algarve - cudo, przepieknie, plaze jedne z piekniejszych w europie :)

A jaka pogoda? Bardzo gorąco? Czy umiarkowanei?

Gość bywam szczesliwa
tam nie czujesz takiego upalu jak w innych krajach,bo dzieki oceanowi jest nieco inny klimat, wiec cudownie bylo, wypozyczylismy auto i troche zwiedzilismy,czerwone klify,blekit nieba,zielona,soczysta roslinnosc,naprawde widoki pocztowkowe:) 3 lata temu bylam na Majorce i do tej pory ona byla dla mnie nr1, ale Portugalia wyprzedzila nieznacznie Majorke, po prostu plaze Algarve powalaja - polecam :) 🖐️

U mnie w pracy jest Portugalczyk....z tym mi sie kojarzy Portugalia. Poza tym zawsze chcialam zobaczyć Hiszpanię i Portugalię, ale tam jest strasznie drogo cały czas...teraz to wogole euro po 4,50 kryzys w kazdym panstwie Europy. Ten moj kolega z pracy byl teraz niedawno w domu i mowil, ze caly czas jeszcze bylo cieplo.

Wiem ze drogo ale musze tam jechac bo nei wytrzymam :O bywam szczesliwa - A w jakim miescie bylas? Czyste ulice? budynki odrestaurowane ?

Gość bywam szczesliwa
bylam w miejscowosci quarteira, poniewaz jest fajna baza wypadowa majac auto do dyspozycji. Co do cen - wina sa tanie,pamiatki da sie cos wybrac cenowo,nawet uwazam,ze nie jest jakos specjalnie drogo, jedzenie ciut drozej niz u nas, drinki w pubie od 4 euro ale najdrozsze jest paliwo - na zlotowki wychodzilo 6,50zl :( No i oczywiscie bylismy na zachodnim koncu Europy, takiego wiatru nigdy wczesniej nie doswiadczylam, ale wszystko warto w zyciu zobaczyc :)

Gość bywam szczesliwa
no i oczywiscie azulejos chcialam sobie przywiezc, niestety male kosztowalo od 50 euro a ja chcialam wieksze,wiec drogo wychodzilo nie wspominajac o tym, ze balam sie o przewoz w samolocie, ze stluka :o azulejos = ich cudne mozaiki na kaflach :)

Gość djt.wtpdmwjda
A ja myślałam,że tylko ja taki świr. Pracowałam swego czasu z portugalami. Fajni ludzie. I fajny język,lubiłam słuchać jak rozmawiają ze sobą po swojemu. Chciłam w podróż poślubna tam pojechać,ale troche nam sie pokomplikowało ale...w przyszłym roku na pewno!!

Gość fgdgfd
To ciepły kraj .. W Europie od Portugalii cieplejsze sa tylko dwa kraje Hiszpania , Grecja .. Wiec jesli ktos nie lubi gorąca to nie polecam ..

Gość bywam szczesliwa
pierwsze co sie rzuca w oczy to czystosc na ulicach, drugie-ze jest wiele pol golfowych, obok naszej miejscowosci bylo Vale do Lobo wlasnie pole golfowe,cale miasteczko,warto odwiedzic,anglikow mnostwo-ale gdzie ich nie ma ? :) no i trzeba mocna uwazac jezdzac samochodem, mandaty sa niesamowicie wysokie,wiec portugalczycy jak widza stope postawiona na przejsciu,juz z daleka zwalniaja :) Logos warte uwagi, port,fort,centrum miasteczka,targ niewolnikow tam sie odbywal itd.... Zycze udanych wakacji !

Gość fgdgfd
Ale .. Jesli jedziec w pazdzierniku to temperatura jest nizsza wiec mozna sie wybrac .. Jesli ktos nie lubi wysoki temperatur to unikac czasu miedzy czerwcem a wrzesniem ..

Gość bywam szczesliwa
ja bylam w II polowie czerwca i wieczorami wychodzac do knajpek bralismy ze soba dlugi rekaw, bo od oceanu wieje, jest chlodniej niz np. w Grecji, gdzie temp.w nocy siegala 28C, fale sa duzo wyzsze, ale za to muszelki duzo wieksze niz z morza srodziemnomorskiego, ocean to ocean :)

Gość portoo e
mieszkałem tam 11lat.Nic ciekawego śmierdzi hujem wszedzie pelno dzifek i zlodzieji! nie polecam!!

Gość bylam w Portugalii
5 lat temu podczas wakacji. Byłam na wycieczce z rodzicami i było bardzo fajnie, poniewaz spedzilismy tam 2 tygodnie, 1 tydzien zwiedzajac najciekawsze miejsca w Portugalii (m. in. Lizbona, Porto, Fatima, Braga, Coimbra, nadmorskie miasteczko Nazare), a w drugim tygodniu wypoczywalismy nad morzem w miasteczku Estoril niedaleko Lizbony. Musze przyznac ze bardzo dobrze wspominam to wyjazd, w sumie byla to jedna z ciekawszych wycieczek na ktorych bylam, a podrozuje dosc sporo. Byłam tam w lipcu i pogoda byla idealna, tzn cieplo ale nie bardzo goraco, wiec mozna bylo zwiedzac jak i wypoczywac nad morzem.