Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość po_la12345

2 termin porodu a KTG

Polecane posty

Gość po_la12345

Mam do Was pytanie dziewczyny. Byłam dzis w szpitalu z prosba o zrobienie KTG, ponieważ mija 2 termin porodu i sie po prostu martwilam czy wszystko jest ok. A polozna wyskoczyla, ze one nie maja obowiazku mi tego zrobi!!!!ale w koncu zrobila na odwal!zdziwilam sie, bo myslalam ze mozna przyjsc skontrolowac, a tu?!taki szok! kurcze, czemu to tak jest, ze nic ci sie nie nalezy!!!nawet skontrolowanie tetna dziecka!!przeciez tu chodzi o zycie, a nie o bulke czy chleb!!!!!!!! Miala prawo tak sie odezwac??

Gość po_la12345
A najgorsze jest to , ze odechcialo mi sie w tym szpitalu rodzic!to moje pierwsze dziecko, nie mysle o porodzie, bedzie jak bedzie- trzeba przezyc, ale teraz naprawde dostalam cykora. Jak maja mi pomagac takie polozna, to chyba wolalabym w domu sama urodzic!!!!!!!

Gość no jeśli cię będą
u nas w mieście jest położna która bez problemu robi KTG na NFZ. A dodatkowo jest druga położna która odpłatnie nawet do domu przyjedzie zrobić KTG. A i to KTG trwa normalnie 30 min. Ile trwało u ciebie?

Gość po_la12345
u mnie to ktg trwalo 15 sekund!!!!!!!!!!!!teraz to sie dopiero wscieklam!

Gość no jeśli cię będą
15s? To chyba ci same pasy założyła? A moze tylko tętno złapała czujnikiem?

Gość po_la12345
no wlasnie, tylko sluchawke przylozyla!!!

Gość no jeśli cię będą
no to nie było KTG tylko szukanie tętna płodu. Tu sobie poczytaj opis KTG, jest też zdjęcie.

Gość niuniek12345
bo przed terminem porodu, jeśli nie masz skierowania nikt nie ma obowiązku robić Ci KTG na Twoje żądanie- tak jest w państwowej służbie zdrowia. chyba, że masz skurcze, nie czujesz ruchów. zawsze możesz iść zrobić prywatnie, to koszt 30-50 zł

Gość no jeśli cię będą
ale autorka napisała że mija jej dziś już drugi termin porodu. Pewnie albo ten z usg albo z OM. To chyba ma prawo do KTG?

Gość niuniek12345
tyle, że szpitale wymagają skierowania. uroki korzystania z państwowej opieki

Gość po_la12345
no pierwszy termin minal tydzien temu, drugi dzic. Zaplacilabym, ele kurcze jest niedziela i co?mam jechac 70 km do jakies kliniki(nawet nie wiem gdzie) zeby sprawdzic czy z maluszkiem jest wszystko w porzadku??

Gość po_la12345
acha no tak, nigdy nie mialam robionego ktg, trwa 30 min przynajmniej...ehhhh....

Gość no jeśli cię będą
a nie masz jakiejś położnej która robi KTG? ja mieszkam w małym miasteczku a jest u nas taka położna. Koszt KTG 30zł.

Gość po_la12345
nigdy sie nie orientowalam, ale nie kojarze, zeby w przychodni miala ktg;/ na wizyte kontrolna do lekarza mam przyjsc w srode...wiec chyba poczekam. Ruchy czuje wiec mysle ze bedzie dobrze. Nie sadzialm ze minie mi termin porodu;/;/;/

Gość no jeśli cię będą
a moze zadzwoń do swojego gina i zapytaj czy u was robi ktoś KTG odpłatnie skoro cię w szpitalu olali.

Gość po_la12345
wiesz, tetno sprawdzila i mnie to juz uspokoilo...moze nie ma co panikowac, tylko poczekac do srody??moj lekarz nie kazal mi robic ktg, tylko powiedzial, jak skurcze lub wody to do szpitala a jak nic nie bedzie sie dzialo to w srode do kontroli..

Gość no jeśli cię będą
no to już twoja decyzja. Mnie mój lekarz mówił że po 30tc warto robić KTG. Ja robiłam już raz a teraz przed wizytą zrobię znów.

Gość niuniek12345
jak chcesz mieć zrobione KTG w szpitalu, to nigdy nie proś o to bezpośrednio, tylko mów, że nie czujesz ruchów lub, że masz skurcze. Wtedy mają obowiązek skontrolować czy nie dzieje się nic złego.