Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Otyłuska...

Da się z tego zrobić dietę?

Polecane posty

Gość Otyłuska...

Już się uczę pić wodę, ale żadna dieta mi nie pasuje :( Zwykle jem kanapki, ziemniaki w formie frytek, pieczone, gotowane, trochę warzyw, zupki chińskie. No i utyłam i waę 92kg :( Czy da się z tego ułożyć dietę? Co lubię jeść i jadam na codzień:) Pieczywo białe Kapusta- pekińska, czerwona, kiszona Kukurydza Pomidory Ogórki Ziemniaki Rzodkiewki Awokado Mleko 2% Herbata z cukrem (kubek 450ml, 2 łyżeczki cukru) Dodatki których lubię używac Śmietana 12% Ocet winny/jabłkowy Vegeta Sól/pieprz Kostki rosołowe Czego nie zjem wcale :( Mięsa innego niż kurczak Szpinaku Sera żółtego Ciemne pieczywo Brukselka

Powiem Ci co wiem :) Pisałaś , że jadłaś zupki chińskie i wystrzegaj się ich jak ognia. Są bardzo niezdrowe i nie pomagają schudnąć, wręcz przeciwnie . Jedz po prostu częściej ale mniej i postaraj się długo i porządnie przeżuwać. To zwiększa objętość posiłku i szybciej nasz mózg otrzymuje informacje , że już jesteśmy najedzeni. Taka sztuczka psychologiczna, żeby jeść na małych talerzach wtedy myślimy że zjedliśmy więcej niż naprawdę. m|Mam doświadczenie z odchudzaniem bo sama schudłam 16 kg. Pij 2 litry wody dziennie, zrezygnuj z soków najlepiej , o słodkich napojach już nie mówiąc. Najlepiej jeśli zamienisz białe pieczywo na ciemne, a jesli nie dasz rady sie do niego przekonac moze chociaz wasa albo pieczywo białe wzbogacone ziarnami? ważne żebyś się nie katowała bardzo bo długo nie wytrzymasz. musza byc w diecie rzeczy ktore chetnie jesz. Warzywa to świetne rozwiązanie więc dobrze , że je lubisz :) ze śmietany powinnaś zrezygnować. Natomiast może owoce? Jabłka świetnie wpływają na odchudzanie , ale bananów bym nie polecała bo są zbyt kaloryczne. Zapewnij sobie chociaż trochę ruchu :) Ogranicz spożywanie soli, zatrzymuje wode w organizmie, jesli nie mozesz sie bez niej obejsc wez ta mniej jodowana :) Przepraszam ze tak bez ładu i składu ;D mam nadzieje ze sens wypowiedzi jakis jest .

Gość gamoniowataaaaaa
a zjesz ryby? kotlety sojowe? zupy na kurczaku? jogurty, jajka? u mnie sprawdza sie zaplanowanie posilkow na caly tydzien - oszczednosc kasy, bo wiem ze kupie 2 porcje rosolowe i je wykorzystam, bo zrobie z kazdej zupe na 3 dni. Takie zupy sa szalenie wygodne, bo dorzucasz warzywa na jakie tylko masz ochote, do tego brazowy ryz i juz cieply obiad z glowy. A owsianka? ja uwielbiam, z owocami, jogurtami, orzechami, mozna ją robic na milion sposobow. Frytki niestety musza wypasc, moze raz na miesiac. Ziemniaki mozna jesc,ale najlepiej z innymi warzywami i oczywiscie bez kalorycznych sosow z torebek, mozan zrobic z przyprawionym jogurtem. bialy zwykly chleb da sie przezyc, jesli ograniczysz sie do 2 kromek dziennie, zreszta mozliwe, ze znajdziesz dobry bialy, porzadny chleb, robiony na zakwasie itd. Sprobuj zrobic taka rozpiske na kilka dni, wtedy mozemy ci pomoc i ją ocenic. NO I RUCH PRZEDE WSZYSTKIM!!!

Gość gamoniowataaaaaa
wyrzucilabym smietane, kostki rosolowe i vegete, po co ci to? smietana do zabielania? zabiel jogurtem skoro musisz, kostka rosolowa jest niepotrzebna, przeciez kurczak i warzywa daja aromatyczny wywar, lepiej dodawac samemu ziola, raz bardziej pikantne, ja uzywam ziol namietnie, mam z 20 przeroznych. Awokado na co dzien to swietna sprawa, mozesz laczyc z wieloma rzeczami. Wode oczywiscie trzeba pic, z dieta czy bez, mozesz do niej dodawac co tylko chcesz, cytryne limonke, listki miety, jezeli chcesz wypic jakis sok(chociaz wiadomo ze maja full cukru) to go sobie rozwadniaj woda, nawet nie zauwazysz jak wypijesz. Zupy tez wlasnie sa dobre bo "jesz" wode. Dobrze ze lubisz ocet,a oleje? dodawanie oleju rzepakowego, oliwy itd, do salatek itd tez jest zdrowe, nie za duzo, bo kaloryczne,ale dzieki nim lepiej przyswoisz witaminy.

Gość Otyłuska...
Próbuję się przestawić na chlebek Wasa, ale generalnie nie lubię go, wolę już zjeść samą "górę" np. twaróg z rzodkiewkami i bez pieczywa :) Szkoda że banany są kaloryczne, bo są oczywiscie smaczniejsze niż jabłka,ale j7uż wiemy dlaczego. Soli może będe dodawać mniej? Nie sypię ani nie wchłaniam gigantycznych jej ilości, ale taka mała szczypta jest obecna prawie codziennie. Może jak będę pić więcej wody to się wyrówna.. Ryb nie jadam, jajek też nie, kotletów sojowych też nie. Lubię tylko mięso z kurczaka albo indyka, tylko indyk niestety droższy mimo że zdrowszy :) Wolałabym samą zupę np. z marchewką, pietruchą i kaszą, za ryżem nie przepadam, ale chyba kasza jest tucząca? Olejów...? Oleju używam "tego do wszystkiego" tylko do podsmażania, w sałatkach raczej ląduje ocet i sól z pieprzem, czasami śmietana. Na razie nei wiem jak sobie rozplanować (we wtorek pensja dopiero) posiłki, ale nawet nie wiem ile jeść dziennie. Poza tym, że będę wypijać "dużo wody"... Np. Czy garnek krupniku byłby dobry na cały dzień? Powiedzmy pierś z kurczaka (takie "podwójne" serducho), porcja włoszczyzny, dodatkowa marchewka, torebka kaszy - czy tyle kalorii jest odpowiednich na jeden dzień? Lepiej na dwa rozłożyć? Albo takie piękne coś jak ugotowana pierś i brokuły? Niestety nie umiem ich na parze przygotować ani nie mam jak :( A są smaczniejsze. Na śniadania może twarożek, rzodkiew, szynka, jogurt zmieszane. Na kolacje otręby... czy może lepiej odwrócić kolejność? Naprawdę nie wiem, ile jedzenie jest na "jeden dzień". Czy np. Kostka twarogu (jeden kubek, nie znam sięna wadze) z tym co wyżej na śniadanie, potem na 3 posiłki 3 talerze krupniku i na kolację otręby z jogurtem to dobry dzień? Problem u mnie tez polega na tym, że zwykle jem przekąskę w pracy lub szkole, a w domu jeden tylko posiłek ;/ Słodyczy jem coraz mniej, w sumie w liceum (jak przy tym samym wzrście wązyłam 60kg ;)) jadłam więcej, teraz mam 21 lat. Teraz już kategorycznie rezygnuję.

Pieczywo białe -WYWAL TO. JEDZ ZAMIAST PLATKI OWSIANE, OTREBY ITP. Kapusta- pekińska, czerwona, kiszona - SALATKI, KAPUSTA DUSZONA ITP. Kukurydza- JAKO DODATEK OK. Pomidory - SPOKO Ogórki - SPOKO Ziemniaki - NIE PRZESADZAJ Rzodkiewki -OK Awokado-OK Mleko 2%-PRZYNAJMNIEJ MA WITAMINY. Herbata z cukrem (kubek 450ml, 2 łyżeczki cukru) - NIE. CUKIER WYWA BEZWZGLEDNIE. Dodatki których lubię używac Śmietana 12% - JOGURT 3% KREMOWY Ocet winny/jabłkowy - OK Vegeta-JAK MUSISZ.. Sól/pieprz Kostki rosołowe - DO SMAKU OK ALE NIEZDROWE... Czego nie zjem wcale Mięsa innego niż kurczak - NO TO SIE BEDZIESZ MUSIALA NAUCZYC. ALE JEDZ CHOCIAZBY TEGO KURAKA.. Szpinaku - SZKODA, MA MALUTKO KALORII Sera żółtego - I DOBRZE. Ciemne pieczywo - JAK ZAMIENISZ BIALE NA PLATKI TO LUZIK. Brukselka - JA TEZ NIE TKNE. BLEE sniadanie i drugie sniadanie maja ci dostarczyc energii, wiec musza zawierac nieco weglowodanow - platki, owoce itp. plus koniecznie bialko czyli twarog lub mieso, jajka. plus jakies warzywo. obiad - tu znowu mieso, jajka, troche wegli czyli np. 30g kaszy, warzywa podwieczorek - troche bialka i zdrowych tluszczy - znowu twarog i troche np. orzechow, albo kawalek ryby i warzywo kolacja - najwazniejszy posilek przy odchudzaniu - same bialka i opcjonalnie nieco warzyw. kazdy posilek ma zawierac bialko. owoce i platki raczej przed obiadem. podwieczorek i kolacja bez wegli czyli kaszy, ryzu, wlasnie owocow itp. pytasz: Czy np. Kostka twarogu (jeden kubek, nie znam sięna wadze) z tym co wyżej na śniadanie, potem na 3 posiłki 3 talerze krupniku i na kolację otręby z jogurtem to dobry dzień? nie. brak bialka. brak warzyw. brak urozmaicenia. weglowodany na kolacje... zle. nie probuj chudnac za szybko, podejmujac sie drastycznego ograniczenia jedzenia. duuuuzo wody tez niedobrze. wyplukasz sobie mineraly... napisz najlepiej co w ogole jadasz na codzien, zeby mozna bylo twoje nawyki zobaczyc