Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ameliaa8989

CHCĘ WYNAJĄC POKÓJ W MOIM MIESZKANIU k. Dąbrowy G. ALE JAK SIĘ ZA TO ZABRAC????

Polecane posty

Gość Ameliaa8989

Mam mieszkanie w bloku, 4 pokojowe, jestem tam tylko raz na jakiś czas, poszukuję lokatora albo najlepiej lokatorki. Tylko mam pytanie, jeśli spiszę z nią umowę to czy mogę w umowie zamieścic że wynajem jest na czas określony, np. 6 miesięcy a potem ewentualnie mogę przedłużyc?? I czy jeśli po 6 miesiącach nie będę chciała przedłuzyc to lokator będzie musiał sie wyprowadzic bez konsekwencji dla mnie?? Jak to jest bo jestem zielona z tych spraw:)

Gość eeeeeloooooooo
oczywiscie ze umowe spiszujesz na czas okreslony np na 6 mcy. Potem umowy przedłuzasz. Poza tym taka umowe i tak mozesz w kazdej chwili rozwiazac takze bez obaw. Natomiast uwazaj komu wynajmiesz pokoj bo teraz mozna trafic łatwo na cwaniaków co nie opłacaja rachunków

Gość określasz czas wynajmu
Przeważnie jest to rok lub 10 miesięcy (rok akademicki), ale 6 miesięcy też jak najbardziej może być, niektórym lokatorom nawet bardziej pasuje krótki okres. W umowie określ wszystko dokładnie: wysokość i termin opłat co do dnia, wysokość kaucji i warunki jej zwrotu. Dokładnie obejrzyj pokój, wyposażenie, porób zdjęcia każdej rysy, żeby wiedzieć co lokator zniszczył.

Gość a co mi tam!
i weź kaucję zwrotną, w razie jakby były kłopoty z płaceniem rachunków albo trafił Ci sie lokator brudas co narobi szkód, wtedy wszystko uregulujesz własnie z tej kaucji. Zazwyczaj kaucja wynosi tyle co miesięczny czynsz

Gość Ameliaa8989
bardzo wam dziękuje za odpowiedzi! :) a napiszcie mi jeszcze jak ma ustalic wysokoc ceny za wynajem?? Jak się to robi?? Od czego cena zależy?? Jest to mieszkanie na 4 piętrze, nie jest luksusowe ale zadbane, skromne, czyste. Sklepy są blisko, żabka do godziny 23. Dojazd do większego miasta czyli do Dąbrowy Górniczej busikiem zajmuje 15 minut. Czynsz to kwota 550 zł, woda jest wliczona w czynsz, ogrzewanie na gaz, ok. 30 zł co 2 miesiące, prąd 40 zł co miesiąc.

Gość Ameliaa8989
czy jeśli ja też przyjezdzam tam co jakiś czas, czyli raz na 2 tygodnie i zostaje na 2 dni to cena wynajmu będzie wynosiła połowę rachunków czyli około 300 zł??