Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kreseczka87

papuga nimfa

Polecane posty

witajcie :) czy ktos z was posiada taka papuzke? chcialabym sobie kupic ale nie wiem co powinnam wiedziec o niej? jak powinnam przygotowac sie do takiego zwierzatka? :) czy duzo czasu trzeba jej poswiecac? jak ja nauczyc czystosci? i przede wszystkim jak ja oswoic? dziekuje z gory za wasze rady :)

Gość Kasia...............
papuzke chcesz nauczyc czystosci? :D to Ty bedziesz po niej sprzatac, nie da sie inaczej. To nie piesek. Jesli kupisz parke papug beda raczej ze soba sie trzymac, natomiast jedna szybciej oswoi sie z czlowiekiem. Jednak kazde samotne zwierze moze z czasem zachorowac z tej teskonty. Moja papuzka, gdy zostala sama, zaczela dosc regularnie znosic jajeczko i obsesyjnie sie nim opiekowala. Mimo, ze bylo puste, to widac bylo, ze ona pragnie, by wyklulo sie piskle. Chcielismy jej dokupic partnera, ale...uciekla. Kilka ladnych lat byla z nami. To bylo inteligente zwierze. Jednak gdy zostala sama, a za oknem slychac bylo jakies wrobelki az piszczala do nich i wypuszczona z klatki wisiala na firanie... Do dzis mam watpliwosci co do "jakosci" zycia zwiarzat w niewoli. Nasza sie w niej urodzila i na pewno po ucieczce dlugo na zewnatrz nie przetrwala... Ale cos ja jednak ciagnelo na zewnatrz. Zalowalam bardzo, ze jej nie dopilnowalam. Bylam wtedy jeszcze dzieckiem, wyjechalismy z rodzicami na wakacje, a ptaszkiem opiekowala sie sasiadka. Papuga byla sprytna, sasiadka nawet sie nie zorientowala, kiedy drzwi klatki zostaly otwarte...a okno wtedy tez stalo otworem...

a z weselszych wspomnien - pamietam jak falista papuzka cichutko siedziala na swoim kijku, a falista darala dzioba od 6 rano, bo ...byl piekny sloneczny dzien, a ja wciaz spalam. Co prawda przy jej wrzasku sie dlugo tak nie dalo ;) ale zezowalam tylko na klatke i wciaz nie wstawalam, czekajac co jeszcze wymysli, by mnie obudzic. I sie zaczynalo: skoki z najwyzszej polki na podloge. Podbiega do brzegu klatki - patrzy czy sie ruszam..? Nie. No to chwyta za miseczke z jedzeniem (akurat luzem jedna tez byla) i trzaska nia od klatke :D i puszcza i zdnow sie drze :D poddawalam sie juz przewaznie wtedy i otwieralam klatke. A nimfa najpierw fruwala po calym pokoju, a gdy sie juz meczyla, wszystko cichlo. Zdazylam sie zdrzemnac. Za moment budzilo mnie delikatne ciagniecie za ucho lub wlosy. Papuga chodzila po mnie :D miala swoja tabletke z wapnem w klatce, ale i tak zawsze wolala wydrapywac to zza tapety pod sufitem ;) nie szlo jej tego oduczyc. Ba, chyba nawet wiedziala, ze to zakazane i wlasnie z przekory tak czynila :)

poprawka - falista siedziala cicho, a NIMFA darla dzioba ;)

Gość aaasssdddd
ja mam taka :)

Gość nimfowa
Ja mam 2 nimfy. Polecam Ci to forum: http://www.papugi.dt.pl/forum/forum/ tam dowiesz się wszystkiego. Tu nie ma sensu pytać, bo nawet jeśli znajdzie się ktoś kompetentny, to nie napisze Ci w jednym poście całej wiedzy, jaką potrzebujesz. Ale na sam początek zapamiętaj: papugi bardzo brudzą. Moje latają luzem po pokoju i sprzątam codziennie. Poza tym mogą się nie oswoić w ogóle, nigdy. To tak na zachętę ;)

miałam dwie papugi faliste i po roku je oddałam znajomym syfią strasznie ,a szczególnie gdy się pierzą drą kopare jak zaraz się zrobi widno trzeba było je przykrywać moje jeszcze głośniej się darły gdy było w domu więcej osób jakby przekrzykiwały no i jadły też dużo, a to takie małe zwierzątko:)