Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kameleon17031984

ciąża a umowa na stałe

Polecane posty

WITAM mam takie pytanie pierwszą umowe miałam na okres próbny tj na 3 miesiące następna była na czas okreslony tj na 7 miesięcy ostatnia była na czas określony tj na rok teraz powinnam dostać już umowę na stałe tylko,że okazało się, że jestem w ciążt dokładnie 7 tydzień i moje pytanie jest takie kiedy mam poinformować pracodawcę,że jestemw ciąży boję się,że jesli teraz się wyda to nie podpiszą mi kolejnej umowy ale z drugiej strony jeśli to ukryję podpisze umowę i później powiem o tym pracodawcy boję się,że będę miała kłopoty,że celowo ukryłam przed szefem fakt,że jestem w ciąży POMÓŻCIE mi bo naprawdę nie wiem co mam robić. PS. tylko wytłumaczcie mi to na chłopski rozum prawne regułki mnie nie kręcą i nie bardzo się w nich rozpoznaje z góry dziekuje

Gość phi phi phi.......
Kiedy kończy sie dotychczasowa umowa i ile juz trwa ciaża ?

Gość babababababa
po 3 mcu , inaczej nici z umowy na stałe.

Gość widzisz, tak rząd
się przejmuje młodymi matkami, że się odechciewa macierzyństwa... to chore

Gość phi phi phi.......
Ja bym zrobiła tak ;poczekała na umowe stała i wtedy jak będzie 3-ci miesiąc pokazała zaświadczenie,jesli nie dostaniesz umowy stałej załapujesz sie na to,że umowa na czas określony musi byc przedłuzona do czasu porodu. http://www.klub.egospodarka.pl/prawo-pracy/778-praca-ciaza.html poczytaj może to sie przyda

Gość babababababa
to znaczy ,ze wtedy będziesz już w trzecim , skoro wiesz napewno ,ze dostaniesz na stałe to poczekaj z rewelacyją wiadomością o ciąży do podpisania umowy, a jeśli uważasz ,że być może nie przedłużą na stałe to im przynieś zaśwadczenie przed 31 grudnia , będą musieli ci przedłużyć do czasu porodu a później zus przejmie cie i będzie ci płacił macierzyński.

no weź tu człowieku bądz mądry podpiszą czy nie podpiszą tego to nie wiem na 100 niby szef mówi, chwali i takie tam ale pracuje w instytucji państwowej i jesli bedzie etat i zapotrzebowanie to ok ale mogą zrobić tak,że nagle taka cudowna pracownica nie jest juz potrzebna :( myślałam,ze ciąża to będzie dla mnie wielkie szczęście a nie dość ze ginekolog to jakas pomyłka to jeszcze knucie co zrobić z robotą :( az się chce płakać

Gość papla666
Powiedz po podpisaniu umowy. Najlepiej po 3 mies ciąży, bo inaczej szef ma prawo Cię wyrzucić :(. A zawsze możesz powiedzieć, że nie wiedziałaś prawda ;)

dziewczyny problem jest taki,że pracuję z takimi wrednymi krowami i boję się że któraś powie o ciąży bezpośrednio szefowi i jeśli wyjdzie na jaw ze zataiłam tę informację to może być nieciekawie nic im nie mówiłam ale na kilku integracjach nie piłam i nie paliłam same się domyśliły powiedziałam tylko a może jestem nie wiem.

Gość babababababa
jak są takie krowy to napewno doniosą:(

Dziekuję Wam wszystkim czyli sumując czekam na umowę nic nie mówię a jak krowy się wygadają to poslę im MYSZY do domu Ps. chyba sobie jutro zadzwonię do PIP może coś pomogą

Gość okres probny
a jak jest w przypadku okresu próbnego? teraz na nim jestem (do końca listopada) umowę mają mi przedłużyć. podejrzewam, że jestem w ciąży, idę w czwartek do lekarza. jak się potwierdzi i powiem to pewnie mi nie przedłużą:( jak nie powiem będą jakieś konsekwencje prawne? dzięki z odpowiedź.

Gość ona szalonaaaaa25
nie masz obowiązku powiadamiać pracodawcy o ciąży, chyba że pracujesz na nocne godziny, albo praca zagraża ciążyw, wtedy pracodawca musi przenieść cie na inne stanowisko, dlatego nie musisz od razu dawać zaświadczenia o ciąży. od momentu aż lekarz stwierdzi ciąże pracodawca nie moze zwolnic cie z pracy do momentu rozwiązania, macieżyński to samo, ale później to różnie bywa, zazwyczaj nawet umowy na stałe mają taki punkt, gdzie jest możliwość dwutygodniowego wypowiedzenia, z jednej albo drugiej strony...

Gość phi phi phi.......
Jeśli w dniu zakończenia umowy będzie Pani w co namniej 12 tyg i 1 dniu ciąży pracodawca przedłuży Pani umowę tylko do dnia porodu.

Gość okres probny
koniec okresu próbnego to będzie jakiś 7-8 tydzień także do 1 daleko:( i nie wiem, czy mam mówić, czy nie mówić...

Gość phi phi phi.......
Nic nie mówić nie masz takiego obowiązku dopoki sama nie uznasz,ze powinnas.

Autorko. Miałam identyczną sytuację. Kiedy dowiedziałam się o ciąży byłam na okresie próbnym. Z premedytacją poczekałam aż przedłużą mi umowę..po przedłużeniu poszłam do pracodawcy i poinformowałam o zaistniałej sytuacji. A koleżankom radzę nie mówić, ja powiedziałam dopiero po przedłużeniu

Gość okres probny
oby:) tak może chociaż do macierzyńskiego dotrwam:) przecież na coś składki i podatki płacimy... :P