Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ertyREGTFHG

JAK NAUCZYC DOROSŁEGO PSA CZYSTOŚCI ?

Polecane posty

Gość ertyREGTFHG

kupiłam dorosłego psa który u poprz. właścicieli był przy budzie i biegał po ogródku, jako szczeniak był w domu i był nauczony czystości. odkąd go mam (ma 2 lata) nie umie zachowacw domu czystości i sika po kątach, na wszystko . kupe robi tylko na spacerze. jak sie zabrac za naukę u dorosłego psa ? pomóżcie

Pies byl juz raz nauczony czystosci czyli wie, ze to nic zlego, ze tak mozna czyli nie ma zadnej traumy. Pies zalatwial sie normalnie na dworze zawsze? (nawet jak juz byl przywiazany) ? Jak dlugo utrzymywal czystosc w domu tzn. kiedy trafil na lancuch i sie oduczyl? Czy pies sika gdzie popadnie? Nie ma wybranych miejsc? Nie wytrzymuje calej nocy? Gdzie spi? Z checia pomoge :)

Gość ertyREGTFHG
poprzedni właściciele mieli go od szczeniaka, jak był mały to spał u nich w domu, jak podrósł to miał budę w przy domu i tam spał i mieszkał. nigdy nie był wiazany tylko latał luzem po ogrodzonym podwórku więc i sikał na podwórko. kupiłam go od nich JAKO DWULATKA I mieszka tak samo jak u poprzednich na podwórku ogrodzonym , z kupą nie ma problemu, wie że w kojcu nie wolno , ma swe miejsce w rogu ogródka , gorzej z sikaniem gdy go chce wziąsc do domu - wtedy obsikuje co się da. jak oduczyc go tego ? od czego zacząc by nie sikał w domu?

Gość ertyREGTFHG
dodam że jak był mały u poprz. właśc. to podobno w domu nie sikał tylko wiedział że na dworze tylko mozna

Gość baylayhay
Mychol- hey :) Ja mam do ciebie prosbe, jesli pozwolisz :) Podczytywalam ostatnio dyskusje z Twoim udzialem i mam pytanie/nia w zwiazku z zywieniem psa. Mam zamiar zmienic zywienie mojego psa z gotowanego na dobrej jakosci sucha karme, zastanawia mnie ile je twoj pies- rottweiler i jaka karme polecasz.

Gość baylayhay
Autorko zaloze sie ze to samiec :)

Co to za rasa tak marginesem? Pies nie moze tylko siedziec w ogrodku, spacery poza ogrodzony teren tez sa bardzo potrzebne. Podejrzewam, ze rzadko zabierasz go do domu? To jest instynkt terytorialny, mocno ograniczony ale silny. Przede wszystkim - powinien teraz zaczac wychodzic np co dwie godziny na spacer po osiedlu aby mogl w spokoju pozaznaczac sobie teren. Nie chwal go za siusiu gdziekolwiek, zachowuj sie jak zwykle. Skoro juz raz byl czystosci nauczony to jest to dla niego normalne i instyntkownie bedzie wybieral taka opcje jesli zostamnie mu ona umozliwiona. Nie wolno go karac po fakcie, jesli go przylapiesz na goracym uczynku jak robi mozesz stanowczo powiedziec fe albo lepszy efekt daje zwykly gwizdek - zadnego bicia, krzykow. Czeste spacery poza teren, czeste zabieranie do domu, kilka razy dziennie. Na ten czas pozwijaj dywany czy co tam obsikal zawsze. Innej rady na to nie ma a jesli nie bedzie po dwoch miesiacach chociaz minimalnej poprawy to nalezy sie zastanowic nad kastracja. Ostrzegam oczywiscie, ze moze ona miec wplyw na poped obronny psa i znacznie go oslabic.

Jesli o rottka chodzi to mial mieszana diete (ale nie polecam jej ludziom jesli nie jest ona przygotowana przez specjaliste) i wtedy mu starczalo na 4 miesiace nawet worek karmy 13,5kg(Acana) Teraz je karme Orijen, zjada mniej wiecej 500 - 600g dziennie i starcza mu tak na miesiac w zaleznosci - wiadomo raz zje wiecej, raz mniej. Tez duzo zalezy od aktywnosci psa, wieku, wagi i innych czynnikow. Polecam Acane i Orijen - bo z tymi mialam do czynienia tzn kupowalam je psom i jestem zadowolona, psiaki tez. Dobre sa jeszcze Wolfsblut i taste of wild z tych nizszej troszke polki to Purina i Eukanuba daja rade a Royala odradzam jak i pedigree, chappi, frolici i dalsze tej kategorii.

Gość ertyREGTFHG
SAMIEC SAMIEC - MASZ RACJĘ.

Gość baylayhay
Tez duzo zalezy od aktywnosci psa, wieku, wagi i innych czynnikow. wiem, wiem :) Dzieki A tak z ciekawosci- w jak wygladala mniej wiecej ta dieta mieszana, jakie proporcje byly miedzy karma sucha, a warzywami etc

Gość baylayhay
? 'zjadlam'- znak zapytania.. ;)

Gość ertyREGTFHG
DZIĘKI ZA RADĘ

Gość Melisa

Mój też tak  sikał  mimo że wstawałam w nocy i w dzień go wypuszczałam  i okazało się że ma grzybicę i problemy z pęcherzem . Przestał jak został wyleczony .