Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fghrfhtrhr

DZiecko 16nastomiesieczne

Polecane posty

Gość fghrfhtrhr

je tylko papki,kaszki, zmielone zupy,mieso,warzywa i owoce tez przetarte, chleba i kanapek wcale.Ale ma tylko 8zebów. Czy powinnam to zmienic?

Gość lalakaka
a to dziecko cokolwiek gryzie?

Gość fghrfhtrhr
no ciężko u niego z gryzieniem...jak dam kawałek chleba to memle, pokruszy..a moze przegłodzić?

Gość matka pracujaca....
moj ma 10 zebow (19 miesiecy) i pierwsze nie papki podawalam od 10 miesiaca (kiedy mial 1 zab). Nie wazne, ile zebow, to czesto wina rodzicow, ze na tych papkach za dlugo siedza i dziecko nie uczy sie normalnie jesc. trzeba uczyc i tyle. innej rady nie ma.

Gość pocahontas8k
Mój też ma 16 miesięcy i już od dawna wcina dosłownie wszystko :-0

mój ma 15 miesięcy i też 8 ząbków ale gryzie już prawie wszystko. myślę, że liczba ząbków to nie przeszkoda,ośmioma też można nieźle gryźć, więc powoli przyzwyczajaj malucha do gryzienia bo potem może być problem.

Gość mamamama27
mój jadł chleb niemając zębów.. i nic przetartego - gotowałam mu obiadku z warzyw mrożonych - są w kosteczke i bardzo miękkie - i tak zajada od 10 m-ca do teraz czyli do 13 m-ca a pierwsze zęby wyszły tydzień przed roczkiem - teraz ma 4 i potrafi płatka śniadaniowego z bobovity na surowo pogryźć tymi 4 zębami które wcale jeszcze duże nie są

Gość mojej córce
pierwszy ząb wyszedł jak miała 16 miesięcy, a od 10 miesiąca podawałam jej różne rzeczy do gryzienia, dobrze jej to szło i jadła nawet kanapki, poprostu gryzła dziąsłami.

mój mały ma roczek,mam podobny problem. Synek wcina tylko kaszki,zmiksowane obiadki,chrupki. Chleba nie chce ruszyć. Ma 8 zębów.Czasem już nie wiem co mu dawać do jedzenia,nie chce wedlin,parówek,surowych owoców itd. Ręce opadają.

Gość kaskadaaa
moja córa ma półtora rok i też 8 zębów ale juz nie pamiętam kiedy ostatni raz jadła papkę. Już dawno powinnaś uczyć gryźć jedzenie.

Gość mamamam26
zacznijcie od chrupek kukurydzianych - no i obiadki w słoiczkach są dobre bo od 6 m-ca mają już kwałeczki do gryzienia z każdym miesiącem więcej i większa - mój momentalnie załapał chrupki i chleb - gorzej było z biszkoptami bo wpychał całego a jak ten wyłaził mu z buzi to wpychał dalej ale nauczył sie sam ugryźć po kawałku - przypuszczam że same gotujecie i wszystko miksujecie - kupce pare słoików i spróbujcie dać dziecku - bo sami tak nie dacie rady umiksować jak tam jest że są kawałki

jak uczyłam swoje gryzienia to warzywa gotowałam w całości i część wyjmowałam na talerz i gniotłam widelcem a reszte miksowałam i wtedy po zmieszaniu w papce pływały kawałeczki. ;)

Mojej właśnie leci 15 miesiąc. Gryzie już wszystko. Ma czym idą jej właśnie górne trójki tj. 13sty i 14sty ząb. Grunt by zacząć wcześnie dawać np. warzywa w kawałkach tylko takie bardzo rozgotowane. Dziecko przynajmniej czuje że ma coś innego w buzi niż papkę a warzywa są na tyle miękkie że rozgryzie dziąsłami.