Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam, bo nie wiem

Dlaczego w Polsce tak trudno o produkty dla dzieci bez cukru?!

Polecane posty

Gość pytam, bo nie wiem

No właśnie, o co chodzi? Kaszki z cukrem w dużej ilości, danonki itp sam cukier, słoiczki dla dzieci często "doprawiane" są sokiem z winogron co w sumie nie jest takie złe ale uczy, że jedzenie jest słodkie i do tego przyzwyczaja. Czy naprawdę mamy tak chętnie podają cukier czy robicie to bo nie ma na rynku innych produktów? Ja sama chętnie kupiłabym jogurt naturalny z prawdziwymi owocami bez cukru nawet gdyby był droższy od normalnego, kaszki bez cukru, czy sok bez cukru - bo jak się okazuje Bobo fruty też mają cukier :o albo biszkopty czy inne ciasteczka, nie mówiąc już o tym, że szczytem marzeń byłyby produkty robione nie tylko z mąki pszennej. Dlaczego tego nie ma w polskich sklepach? Szczególnie, że ciągle słychać o tym, że coraz więcej dzieci ma problem z otyłością i próchnicą zębów.

Gość kotlet mielony z cebulką
jogurt naturalny danona bez cukru kaszki hipp bez cukru ;) woda mineralna niegazowana - bz:)

Gość Są w sklepach ze zdrowa
żywnością. Jogurt z owocami możesz zrobić sama

Niestety dla doroslych to samo, a jak nie cukier to glukoza. Tez chetnie bym kupila bez cukru, co za problem samemu doslodzic, a moze ja wole miodem? Sokiem jablkowym? A przynajmniej mniej tej slodyczy. Pamietam sok porzeczkowy ktory wywalilam, bo byl tak slodki ze nie dalo sie pic

Gość pytam, bo nie wiem
Pewnie, że mogę sama ale chyba ciagle musiałabym w kuchni siedzieć, a niestety czas jest dla mnie bardzo cenny, bo pracuje, wychowuje i chcę mieć jeszcze w tym wszystkim czas dla siebie i Męża. Kaszki hipp są z cukrem. A jogurt kupuje bakomy naturalny i dodaje owoców ale nie o to chodzi, bo wszystko możnaby samemu zrobić nawet i chleb i bułki ale chciałabym móc iść do sklepu i po prostu kupić to co chcę bez cukru.

Ja bym chciala soki bez cukru. Lubie taki kwaskowaty posmak, nie slodki ;) np winogronowy bez cukru to pycha

Gość pytam, bo nie wiem
Calluna79 - ja właśnie też i chciałabym żeby moje dziecko znało smak gorzki, kwaśny, a nie wszędzie cukier wmuszany. Jak na razie jeszcze jest na tyle Mały, że bez problemu mogę mu ugotować coś zdrowego w domu, czy zrobić kaszkę z owocami albo jogurt ale naprawdę byłoby łatwiej gdyby można było w sklepach znaleźć produkty dobre jakościowo i bez słodzików, cukru itp. Ale pójdzie do przedszkola czy szkoły i niestety.

Gość jabaabadu
..bo są to produkty do zjedzenia na szybko. Bez potrzeby słodzenia. Bez potrzeby zastanawiania się nad składem. Ja swojemu dziecku podaję np. kaszę manną - ale nieprzetworzoną, sama ją gotuję na mleku, dodaję jabłek i jest o wiele lepsza niż "gotowiec". Płatki owsiane też standard. Co do jogurtów to jogobella z owocami wcale nie jest tak bardzo słodzona, bez przesady;) ciasteczka - daję najczęściej owsiane.

Nie wiem czy trudno ja córce od poczatku podawałam jogurt naturalny bez cukru, sama go nie przełknę a córka uwielbia na zmianę czasami dostaje serek danio , ale woli naturalny kaszki hippa są chyba z najmniejsza ilościa cukru, na pewno mają mniej niż bobovity nestle tez nie są za słodkie Do kwaśnego tez się przyzwyczaiła, wcina ogórki kiszone :)

Gość D.BillI
ty mi powiedz gdzie jest kraj, gdzie jest wszystko bez cukru? obawiam się, że tam gdzie dociera cywilizacja docierają te same korporacje... ostatnio kupiłam sobie ciacho w lokalnej piekarni - scone ze śliwką i rodzynkami i umarłam ze zdziwnienia, bo było słonawe! to samo ciacho kupione w supermarkecie jest słodkie... a produkty dla dzieci - w porównaniu z tymi dla dorosłych - mają jeszcze więcej cukru, więc - jak musisz - kupuj dziecku to co sobie a mamy są tak zabiegane, że jak nie muszą to pewnie metek nie czytają!

Gość pytam, bo nie wiem
w jogobelli jest nawet do 30gram cukru! 25gram to trzy łyżeczki więc nie wiem czy to mało jak na taki kubeczek.

Gość pytam, bo nie wiem
D.BillI - nie chodzi żeby wszystko było bez cukru ale żeby był wybór, chcę z cukrem ok kupuje, nie chcę biorę bez.

Gość matka pracujaca....
bez curkru... producent moze napisac, ze produkt jest bez cukru jesli jego zawartosc wynosi do 20%!!!! masakra

Gość D.BillI
gdyby był popyt to pewnie byłby produkt:( cukier jest dodawany do wielu potraw równiez jako tani wypełniacz, więc kto wie, czy takie produkty nie byłby droższe i w rezultacie nie byłyby kupowane. ale może to jest jakiś pomysł na biznes;):)

Gość D.BillI
matka - skąd masz taką informacje???

Gość matka pracujaca....
moj maz jest farmaceuta i 'badaja' rozne produkty glownie dzieciece ze wzledu na ich sklad. stad tez wiemy jakie jest prawo odnosnie tego, co musi sie znalezc na etykiecie.

Gość matka pracujaca....
badali ostatnio kubusie i tymbarki. nawet tymbark napoj jest o niebo lepszy od swinstwa, ktore serwuje kubus.... co pewnie wiekszosc matek zdziwi, bo kubuc ma piekna kampanie...

Gość ADFG
O MATKO co za problem samemu zrobic dziecku przecier owocowy,jogurt z owocami bez cukru, kasze ugotowac, wszystko minutowe sprawy

Gość pytam, bo nie wiem
matka pracujaca.... - a wiesz może gdzie można znaleźć tą podstawę prawną która na to zezwala? No i czy dotyczy cukrów naturalnych czy wszystkich, bo soki np. fortuna ma tylko z naturalnym cukrem owocowym i tam na etykiecie jest bez cukru ale wiadomo, że cukier z owoców jest.

Gość pytam, bo nie wiem
kaszka to nie problem ale jak mam jeszcze soki wyciskać, piec ciastka, biszkopty to zastanawiam się kiedy mam to robić...

Gość a ja powiem tak......
synek ma alergie na nabial. je jogurty sojowe, bardzo je lubi. mieszkamy za granica. w Polsce nie ma dostepnych tych jogurtow, a kiedy pytam pania w sklepie o nie, prowadzi mnie do polki z produktami sojowymi i wskazujac na DESER alpro soya twierdzi, ze to jogurt. to ma konsysmcje budyniu, jest bardzo slodkie i nie jest produktem dla malego dziecka. nie rozumiem dlaczego nie ma tych jogurtow, pewnie wiele matek by skorzystalo...i dlaczego ekspedientki nie wiedza, co sprzedaja...

pediatra w Polsce mi mowila o tych 20$ zawartosci cukru. pamietam, bylam zszokowana. powiedziala, ze to, ze dziecko nie je slodyczy nie chroni do konca jego zebow i problemu otylosci, bo soczki sa bardzo napakowane cukrem.

20% mialo byc

Gość pytam, bo nie wiem
fajna babka z forum - wiem, że mogę to zrobić sama, nie o tym był temat. Chcę się dowiedzieć, czy innym Mamom nie zależy na tym żeby dzieci jadły zdrowe rzeczy czy mają to w przysłowiowym nosie, czy też właśnie radzą sobie same, bo skoro nie ma takich produktów to albo mamy lukę w rynku albo nie ma na nie zbytu.

Gość pytam, bo nie wiem
a ja powiem tak...... - wiesz tylko producent może na opakowaniu napisać cokolwiek - chociaż i za to teraz ponoć się wzięli, ale wystarczy zobaczyć skład i wszystko już wiadomo.

Gość mama,ktora nie wydziwia
tak,innym mamom zalezy i nie kupuja gotowcow. a ty leniu,zamiast w necie siedziec ugotuj cos zdrowego swojemu dziecki. co to za problem,kupic jogurt naturalny,zetrzec na tarce gruszke i podac dziecku to tyle czasu zajmuje?

mi zalezy na tym by bylo bez cukru. mieszkam za granica i pamietam jak kupilam pierwsza kaszke bobvity w polskim sklepie to bylm bardzo zszokowana tym, co jest w skladzie. dziecko jest alergikiem i dietetyk tutejszy sie nami opiekuje. polecil nam kaszki i inne produkty bez cukru i te podawalam dziecku jak byl niemowlciem. ba - wozilam te kaszki do Polski jak lecialam do rodzicow. po skonczeniu roku dziecko je normalne platki dla doroslych, ale i te roznia sie iloscia cukru o tych, ktore sa dostepne w Polsce. sa jalowe w smaku, dziecko nie je kulek czekoladowych ani midowych itp. do platkow dodaje owoce ale nie zawsze, lubi takie jalowe jesc.