Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dobranockaTrwa

Niemowlę nie mieści się w siatce centylowej

Polecane posty

Gość dobranockaTrwa

Witajcie. jestem mamą 7,5 mies. synka który pod wszystkimi wymiarami jest poza siatką centylową. Waży 12 kg i mierzy 79 cm. Pani doktor stwierdziła że taka jego natura i nie ma zastrzeżeń bo przybiera proporcjonalnie. Czy jest tu może taka mama której dziecko jest równiez poza siatką?

Mojej kolezanki corka tez byla na 90 centylu lub poza siatka w okresie ok. 8-14 miesiecy. Urodzila sie duza, sporo przybierala, ale dosc dluga/ wysoka tez byla. Ojciec i jego rodzina sa przy kosci. Jak dziewczynka zaczela chodzic, to juz sie miescila w siatce, ale nadal byla pulchna. Teraz ma 3 lata i jest nadal przy kosci, ale nie ma nadwagi i jest dosyc wysoka przy tym. Do ok. 2 lat bym sie nie martwila jesli dziecko rozwija sie proporcjonalnie i normalnie fizycznie.

Gość kgugrtfgtrtghty
jak i rodzice są "duzi" to nie masz się czym martwic ciesz się ,ja mam dziecko, które też jest poza siatką, ale ...poniżej 3 centyla i lekarze nie umieją znaleźc przyczyny dziecko nie chce jeśc i już

Gość Luiza1985
Dzięki za odzew:) Synek urodził się z wagą 4080 g, długość 59 cm. Wyglada troszke grubiutko ale może to przez policzki jak u chomiczka:_) Mysle że jest raczej dobrze zbudowany bo nie ma nawet przewiązek na łudzikach:) Jest bardzo silny. Nie chciałabym żeby był grubaskiem, ale on duzo potrzebuje i nie moge go głodzić:(

Gość D.BillI
ale co to są przewiązki na łudzikach????

Gość Luiza1985
Ja z mężem raczej nie jesteśmy duzi:) Ale już na usg lekarz sie śmiał że to Pudzian będzie:) Cóż zrobic jedno dziecko takie drugie takie...

Gość Luiza1985
A wiesz co to wogóle są przewiązki???

Gość ja mialam takiego
hej ja mam podobnie praktycznie od urodzenia jest nad siatka, waga urodz 4,5kg i 58 cm, teraz ma 9 mies 12,2 kg i 82 cm! nie wyglada na grubasa wyglada jak normalne dziecko, mysle ze kosci ma ciezkie podobnie jak ja.dobrze sie rozwija je jak inne dzieci w jego wieku badz mniej ..

Gość problemy z dupy
To kup większą :o

Gość D.BillI
nie mam pojęcia:(

Gość Ja wiem-przewiązka to przejści
w budynku lub miejsce do zawracania-ale jak to się ma do 'łudzików' i do syna autorki to pojęcia nie mam:P

Gość palooch
Myślę, że łudziki to małe łuda, łudka, hehe, tak jak łudka żabie :) Chodzi pewnie o to, że nie ma fałd na udach

Gość heehehehee
a moze o óda chodziło

Gość ŚwiatłoNocy
A moje dziecko ma 14 mc i waży 9 kg, ma 74 cm (też niby jest poza siatką ale w dół) sporo sobie zje, policzki ma pulchne, ale gruby nie jest ... myślę, że wszystko zależy od budowy, od genów .... urodził się z wagą 3250 g i miał 52 cm ....... oboje z mężem nie jesteśmy zbyt duzi ;)

bo siatki centylowe to tylko pogladowo sie stosuje :> wazne jest by proporcje zachowac i to ze dziecko jako niemowle jest bardzo duze nie znaczy ze takie zostanie, moj pierwszy syn byl spoza siatki swego czasu a dzis jest jak najbardziej typowym dzieckiem, nie nalezy do najmniejszych ale i nie ejst juz najwyzszy itp za to drugi urodzil sie bardzo duzy a teraz ma rok i jest na 50 centylu czasami nizej

Gość stonka ziemniaczana
Siedzę i płaczę ze śmiechu:) Nie pamiętam kiedy coś mnie tak rozbroiło jak przewiązki na łudzikach:) Dziękuję za poprawienie nastroju

Gość D.BillI
też mi się podobają:) mam nadzieję, że zapamiętam- brzmią trochę śląsko;)

Gość a jak go karmisz mm czy piersi
i co mu dajesz w ciagu dnia poza mlekiem do jedzenia?

Gość poza centylowa
moja corka tez byla caly czas poza...urodzila sie z waga 3500 ale b. szybko rosla, teraz jest juz dorosla, wysoka sliczna dziewczyna :)

Gość essssowska
Ja też sprawdzałam sobie na tej stronie i moje dziecko jest w połowie, ale mysle ze to taka norma, po prostu. I nie ma co porównywac dziecka do dziecka

Gość tylko i wyłącznie
79cm i 12 kg??? To jest grube dziecko a nie duże ;/ Mój syn ma 10 miesięcy, 82 cm i 9600. Zbadaj dziecku tarczycę, bo może mieć niedoczynność. Nie napisałaś najważniejszego, karmisz go mm czy piersią?

Gość W sumie nie ma sensu byś
Przedewszystkim dobry lekarz oceni parametry krwi bo jednak powinien dać skierowanie na zbadanie tarczycy i cukrzycy. Może byc tak że dziecko jest zwyczajnie duże ale trzeba to tez dla spokoju zbadać.

Zacznie chodzić to straci zbędny tłuszczyk...mój jest poniżej 3 centyla i zazdroszczę mamom głodomorków:)

Gość Ktos tu mówi żeby autorka
się cieszyła że maluch duży bo sama ma niskowagowca ale ja powiedziałabym że nie ma powodu do radości jak dziecko wychodzi tak poza normę! Wystarczy spojrzeć na malca i jeżeli jest pulpet to znaczy że jest za gruby zresztą waga sama mówi za siebie. To dziecko ma wzrost i wagę rocznego dziecka więc to naprawdę nie jest normą! Co będzie dalej, przecież jeszcze z pół roku trzeba by zaczęło chodzić i prawdziwie spalać tkanke tłuszczową bo o raczkowaniu takiego ciężkiego dziecka nawet nie mówię. Myślę że mleko , obojętne czy z piersi czy mm nie ma wpływu na aż tak spora nadwagę u niemowlęcia, no chyba że pije mieszankę co trzy godziny po 210ml , dostaje deserek, obiadek i ze dwa razy dziennie kaszkę jak tu niektóre mamy podają dzieciom w tym wieku.

Gość Mnie lekarz powiedział
jedną rzecz "Zdrowsze szczuplejsze niż grubsze " i dodał że każdy duży odchył od normy powinien być pod okiem lekarza dla kontroli.

Gość tylko i wyłącznie
Niestety, ale wzrostu to dziecko roczniaka nie ma. Ma normalny wzrost, mój 10-miesięczniak ma 82 cm. Natomiast wagę to dziecko ma solidnego roczniaka, a do takiego wzrostu to po prostu spaślak, lekarza bym zmieniła i badania porobiła, bo to normalne nie jest

Gość dajcie sspokój
ciekawe jakiego rozmiaru ubranka mu autorka nakłada, bo ciężko zmieścić takiego 12kilowego kloca w rozm 80 ;/// Przekarmiony mm, pewnie flacha w uzyciu jak tylko zastęka

Gość Mój syn w tym wieku
miał 68 cm długości a jak miał roczek to miał 79 cm długości choć teoretycznie roczniak powinien mieć coś około 80 cm. Niemowle autorki ma 79 cm długości czyli bez centymetra tyle ile powinno mieć roczne dziecko. Wzrost wzrostem, dzieci nieraz rodzą się wyjątkowo długie ale waga jest tu problemem bo nijak ma sie do długości ciała. Mały jest poprostu spasiony i musi byc na to jakis powód. Dwanaście kilogramów ważą dzieci 15 miesięczne . Moje starsze dziecko jak miało 2 latka to ważyło 14 kg i miało 92 cm długości więc niech autorka sobie przeliczy proporcje bo jednak przepaść jest spora .