Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marze o pieknych zebach

W jakim stanie byly Wasze zeby zanim zaczelybyscie sie leczyc ortodontycznie?

Polecane posty

Mam na mysli czy byly bardzo krzywe, czy mialyscie duzo leczonych zebow? Moje zeby nie sa w najlepszym stanie, tzn. kazdy ubytek mam zaleczony, ale jest ich duzo:( Boje sie, ze ortodonta przestraszy sie tych wszystkich plomb, ktore nosze w buzi, i ze to bedzie jakies przeciwwskazanie do leczenia ortodontycznego:(

Prosze odpiszcie:(

Ja miałam podobno lekką wadę , ale wg mnie wyglądała strasznie, wystające, krzywe zęby, zaatakowane juz po części próchnica.. także nienajlepiej. Usunięto mi 4 zdrowe zęby, bo miałam ciasną szczękę, aparat noszę niecały rok, bo od lutego i zęby mam śliczne :)

a ktore zeby Ci usunieto?

najbardziej obawiam sie, ze ortodonta wystraszy sie ilosci plomb:(

Cztery czwórki :) ale ja też miałam dużo plomb, właśnie przed założeniem aparatu mi w ten sposób te zęby ratował, i wszystko pięknie ładnie, zmiana higieny i teraz są zdrowe i piękne :) bez obaw

Plomby nie są przeciwwskazaniem. Do aparatu musisz mieć zaleczony każdy, najmniejszy nawet ubytek. Ja miałam potworne zęby, wystawały mi z buzi i nie mogłam już gryźć normalnie. Po 3 latach noszenia aparatu i usunięciu wszystkich czwórek jest o niebo lepiej.

Gość bkjb,j
ile płaciliście za aparat na górną szczękę?

Gość taka ja kaaaaja
Ja miałam chyba ze 3 ubytki i to wszystko. Zaleczyłam i założyłam aparat, noszę niecałe pół roku a zęby już są prawie idealne. Moja orto mówi że idzie ładnie i zdejmiemy dużo szybciej niż myślała :)

Gość taka ja kaaaaja
ja za górę płaciłam 2500 zł

Gość bkjb,j
2500?/ strasznie dużo? ja byłam w 2 gabinetach i w obu powiedzieli 1500. Od czego właściwie zależy cena aparatu??

Gość taka ja kaaaaja
od materiału z jakiego są zrobione zamki, metalowe są najtańsze i te u mojej orto kosztują 1300 zł za jeden łuk. Ja mam zamki kryształowe i są zupełnie przeźroczyste, nie widać ich w ogóle z odległości nawet pół metra i o to mi głównie chodziło

Gość bvvcbcx
a czy ktos sie orientuje jesli nie mam jedynki zeba i chce aparat to czy zrobią mi taki zebym mogla te jedynke wklaac? myslicie ze wiecej bedzie kosztowac?

Gość taka ja kaaaaja
nie będzie więcej kosztować, ale ortodonta nie wstawi ci dodatkowo zęba. Po prostu nie będziesz miała zamka tam gdzie masz brak zęba.

Gość aparatka_
Moje były mocno ściśnięte i krzywe. A do tego też miałam sporo ubytków, dwa zęby - "szóstki" - leczone dwukrotnie kanałowo i odbudowywane. Aparat noszę już ponad rok i jest o niebo lepiej i nic się nie dzieje, plomby nie wystraszyły ortodonty. Ja noszę zwykły, metalowy aparat ligaturowy i za jeden łuk płaciłam 1600 (Kraków). Ceny zależą często od miasta, a także oczywiście od tego, czy jest to aparat metalowy czy estetyczny (kryształowy, porcelanowy itd.), czy jest w systemie ligaturowym (tzn. z "gumkami") czy bezligaturowym (bez gumek, inne zamki).