Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuhykj

zadanie

Polecane posty

Gość kuhykj

To nie jest tak, że ja chcę żebyście mi rozwiązali, tylko chce wiedzieć dlaczego tak jest, bo jestem głupia. Zadanie jest na logikę. Rozwiązałam je, myślałam, że dobrze, a okazało się, że nie. Nie chce mi się przepisywać całego, więc streszczę. Jest sobie klasa. Podaję języki jakich się uczą uczniowie w tej klasie 52%- francuski 4%- francuski i niemiecki 40%- żaden Ile procent uczniów uczy się niemieckiego? mam podaną odpowiedź, ale nie wiem dlaczego tak jest. Jest tu ktoś, kto mi pomoże? :)

Gość kuhykj
no właśnie też myślałam, że 8 albo 4 ale odpowiedź jest, że 12. Treść zadania napisałam dobrze. Nie wiem, może autor zadania się pomylił?

Gość lepiej przepisz tresc zadania
pytanie brzmi "ile osób uczy się niemieckiego" a nie "ile osób uczy się TYLKO niemieckiego"

Gość SamotnyLat27
od tych którzy uczą się francuskiego odejmij tych którzy uczą obu języków i masz że TYLKO francuskiego uczy się 48% skoro 40% się nie uczy to pozostałe 12% uczy się niemieckiego lub obu i chyba oto chodzi :P

Gość lepiej przepisz tresc zadania
Racja, nie załapałem :|

Gość joijoi
przepisz cala tresc zadania, z tresci zadania wynika, ze niemieckiego uczy sie tylko 4% uczniow:O

Gość kaskadaaa
z treści zadania wynika że 8 %

Gość SamotnyLat27
Jeszcze nie czaicie? te 4% uczących się obu języków jest również zawarte w tych 52% ucząsych się francuskiego .. ha ha kobiety i matematyka :D

Gość joijoi
te 4% uczących się obu języków jest również zawarte w tych 52% ucząsych się francuskiego to jest oczywiste, ale z tresci zadania NIE wynika, ze kazdy uczen, ktory nie uczy sie francuskiego, ma niemiecki:O

no właśnie tak mi wychodzi, że 8. mamy 100 %- 40%(tych co się nie uczą) mamy 60%- 52 %, bo oni się uczą tylko francuskiego i zostaje 8 %

Gość SamotnyLat27
nie nie nie, bo robiąc tak odejmujesz również tych co mają oba języki

Gość kaskadaaa
SamotnyLat27 no w sumie masz racje:)

Gość joijoi
Wychodzi 12, ale aby uzyskac taki wynik koniecznym jest, aby na poczatku zadania umiescic zdani: w klasie uczniowie ucza sie 2 jezykow : niemieckiego i francukiego , czesc uczniow nie uczy sie zadnego jezyka, i wtedy dopiero podac procenty.

Gość kuhykj
najwyraźniej zadanie zostało źle napisane :) dziękuję bardzo wszystkim za pomoc :)