Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna rzepa12345

Kończę karmienie piersią

Polecane posty

Gość czarna rzepa12345

Witam. Noszę się z tym zamiarem od jakiegoś czasu. Mój Mały ma ponad 10 miesięcy. Jakiś miesiąc temu wprowadziłam do jego diety mleko modyfikowane. Mały w dzień już nie ssie, czasem rano mu się zachce do cycusia, na wieczór dostaje kaszę, więc karmienie w ostatnim czasie ograniczało się do podania piersi raz na dobę w nocy. Tak się zdarzyło, że w piątek odwiedzili nas znajomi z flaszeczką i zdecydowałam, że Mały dostanie w nocy butlę. W dzień w ogóle się nie upominał, więc dziś w nocy znowu dostał butlę. Dziś przed południem trochę przytulał się do piersi, ale pomyślałam że skoro jest już 2 doby bez cyca, to szkoda się teraz poddać. Drogie Mamy bardzo proszę o wsparcie i rady jak się nie poddać. A druga sprawa, czy Wy też tak miałyście, że z jednej strony chciałyście przestać karmić, a z drugiej było Wam z tego powodu trochę smutno? Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Gość czarna rzepa12345
I jescze jedno pytanie? Czy powinnam coś teraz zrobić żeby mleka było mniej? Nie śćiągałam w ogóle, piersi są pełne, ale bez przesady i nie bolą mnie. Boję się że jak ściągnę to podtrzymam laktację. Możę powinnam pić jakieś zioła?

Gość podobno powinno sie smarowac
piersi olejkiem rycynowym . Ja jeszcze karmie , ale jak pomysle o odstawiniu to tez mi sie smutno robi i szkoda mi jeszcze odstawiac .

Gość walnieta zdrowo
mój syn ma 10,5 miesiąca i od pewnego czasu zamierzam się do skończenia karmienia piersią. ale... jak przycvhodzi co do czego, to się poddaję, bo mi..żal ;/ wiem, dziwne, ale trochę mi żal, ale z drugiej strony już bym chciała mieć ten etap za sobą pij szałwię, miętę, hamują laktację. Mozesz też iść do ginekologa po tabletki, nie odciągaj mleka, możesz po kropelce w trakcie kąpieli żeby ulżyło

Gość czarna rzepa12345
Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja mam taki mętlik w głowie...

Mój syna ma 8 miesięcy i je dosłownie wszystko:owoce, warzywa,zupy,mięso Chce go odstawić bo mam malutko mleka i uważam ze to juz nie ma sensu I już robiłam 3 razy podchody i nic Zawsze wymiękam;)No jak widzę jak się synek tuli do cycy i szuka to mi serce pęka:P Kolejny problem - syn ma alergię na mleko i dostaje dodatkowo bebilon pepti Ostatnio nie chce go pic wcale i nie chcę zeby jego dieta była bezmleczna Dlatego szkoda mi cycę odstawiać Nie wiem już co robić Co jest właściwe Mleka mam jak na lekarstwo, syn traktuje cyce jak smoczek i mam juz tego dosc A z drugiej strony mało ale jednak coś tam ma z tej cycy

Gość Paulina 26Poznan
Co prawda mnie ten problem nie dotyczy ( sama nigdy nie karmiłam), mam jednak sporo kuzynek i znajomych młodych mam. Jedna z moich kuzynek wybrała rozwiązanie dość prozaiczne aczkolwiek skuteczne a mianowicie musztarda. Jak powiedziała mały po 6 próbach sam z piersi zrezygnował. Mały dorzucał pierś jak tylko poczuł smak musztardy. Jeśli będziesz tak wymiękać skończysz jak moja inna kuzynka, na piersi do 29 miesiąca dziecka. Konsekwencji Ci brak:)

Gość czarna rzepa12345
Adalis a próbowałaś podać inne mleko? Mojemu też sporadycznie jak miał 5 miesięcy podawałam Pepti, a później spróbowałam dać mu kaszkę mleczno-ryżową i było spoko. Teraz pije mleko Gerber a po skazie nie ma śladu. Nie wiem czy to było co innego, czy po prostu mu przeszło. Bez problemu też po 6 miesiącu wprowadziłam jogurty bobovity i nestle.

Ostatnia próba podania zwykłego mleka miała miejsce jakieś 2 miesiące temu Syn pół dnia wymiotował I tak było zawsze gdy podawałam normalne mleko albo kaszkę na normalnym mleku Boję się znowu próbować Sama jem masło, śmietanę i jemu nic nie jest Takze ja juz sama nie wiem

Gość czarna rzepa12345
Mojemu przeszło, ale koleżanka ma syna ze skazą, ma już 13 miesięcy i dalej dostaje pepti, bo każda próba podania innego mleka nie kończyła się dobrze. Za to mały je masło, jogurty nestle i bobvity i nic mu nie jest. Mojego natomiast nie rusza mleko, ale po podaniu sera białego lub żółtego dostaje wysypki.

Gość czarna rzepa12345
dziewczyny proszę pomóżcie! Miotam się i nie wiem co zrobić. Dać Małemu cyca dziś w nocy czy nie? Normalnie jakaś deprecha mnie dopada, nie wiem co robić, piersi nabrzmiały i wiem, że nadszedł moment decyzji. Albo dostanie cyca dziś w nocy i odkładam odstawianie albo nie dostanie dziś w nocy i już nigdy więcej. Poradźcie coś bo za chwilę zwariuję! :-(

Gość jak czujesz żal to nie odstaw
nie odstawiaj, jeżeli czujesz smutek, to jeszcze nie jest dobry czas, jak bedziesz gotowa na 100% to bez żalu odstawisz, albo syn sam się odstawi wczesniej

Gość anitkaaa3434
mysle tak samo, skoro jest Ci smutno i nie jesteś pewna nie kończ jeszcze karmienia, widocznie tego oboje jeszcze potrzebujecie, jak nadejdzie odpowiedni moment to będziesz to czuła, zaufaj swojej intuicji i instynktowi

Gość czarna rzepa12345
Dzięki za rady. Taką właśnie podjęłam decyzję. Będę karmić w nocy.

Gość gratuluje mądrej decyzji
:)

Gość szmanowa
czarna rzepa - moja droga ja mam ten sam problem....... tylko mój mały ma 20 miesięcy :/ Zaraz pewnie mnie tu zwyzywają, ale dalej karmię i odstawić jest mi po prostu żal. Mam tyle pokarmu, że do teraz wykarmiłabym cały oddział noworodkowy. Syn nigdy nie pił z butli i w zyciu nie kupiłam żadnego mm. A teraz - teraz nawet nie wiem jakie miałabym kupić i jak się za to zabrać. Szczerze mówiąc liczę na to, że albo zajdę w drugą ciążę i będę w stanie powiedzieć mu "dosć" lub poczeka, aż mi sam odmówi (ale to chyba dopiero jak pójdzie do pierwszej klasy hehehe)

Gość gratuluje mądrej decyzji
wejdzcie na to forum http://forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html i cieszcie sie ze długo karmicie

Gość droga autorko
nie odstawialabym jesli powodem nie jest koniecznosc powtoru do pracy, koniecznosc przyjmowania lekow czy nawet twoje "znielubienie tej czynnosci jesli nie masz koniecznosci odstawiania - po prostu karm