Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nulka_anulka

pytanie do KRWIODAWCOW

Polecane posty

Gość nulka_anulka

czesc, mam pytanie dotyczace przeciwskazan do oddawania krwi, dlaczego osoby z niedoczynnoscia czy nadczynnoscia taryczycy nie moga oddawac krwi?? czy to jest niebezpieczne dla dawcy czy biorcy, czy o co chodzi?? oddalam juz ponad 4 litry krwi, zawsze mialam mega nieregularne cykle i postanowailam w koncu znalezc przyczyne, gin zlecil badania hormonow prolaktyna, tsh i ft4, wyniki wyszly slabe, prolaktyna i ft4 lekko przekroczone tsh baaaardzo niskie, na wizyte(prywatna trzeba dodac) ide dopiero 28 listopada, wiec nie wiem czy lekarz stwierdzi mi nad lub niedoczynnosc, nigdzie w necie nie moge znalezc info dlaczego przy nad/niedoczynnosci nie mozna oddawac krwi a ciagle mi to nie daje spokoju. Dziekuje za odp.

Gość nulka_anulka
mam nadzieje, ze jutro znajdzie sie ktos kto bedzie znal odp. na moje pytanie, dobranoc

Gość nulka_anulka
wyobraz sobie, ze moge i juz dawno to zrobilam. Link , ktory mi wyslales/las nic nowego nie wnosi bo dalej nie wiem dlaczego ta niedoczynnosc/ nadczynnosc wyklucza, czy jest to niebezpieczne dla dawcy, biorcy???

Gość Marilenka
Chodzi o to że twoja tarczyca produkuje przeciwciała które razem z krwią trafiają domorganizmu biorcy. Ale to w Polsce tak jest, ja też mam przeciwciała i mnie za granicą nie blokują.

przebywanie w okresie od 01.01.1980 r. do 31.12.1996 r. łącznie przez 6 m-cy lub dłużej w Wielkiej Brytanii, Francji, Irlandii a co sie wtedy dzialo w GB,ze nie mozna oddawac krwi?

Gość na pewno, jakiś wampir
zobaczył , że oddajesz krew i na "krzywy ryj" jak śpisz częstuje się, jeśli masz BRh-, to pewno ja, bo jestem wampirem koneserem, lubiącym rzadkie grupy krwi.

Gość z google nie mozesz skorzystac
czy chorzy na tarczyce nie przyjmuja lekow? Hormonow? To dlaczego krew takiej osoby mialaby byc przetaczana innym osobom? Lekarze nie chca komplikacji spowodowanych lekami w krwi dostarczanymi do krwioobiegu innego pacjenta.

Gość Marilenka
Ja nie biorę żadnych leków na tarczycę bo mam ją zdrową, mam wysokie przeciwciała bo mój organizm z niewyjaśnionych przyczyn atakuje tarczycę, nie rozpoznaje jej, czyli kłopoty będą, ale jeszcze ich nie ma, bo wyniki są dobre.Dlaczego więc nie mogę w Polsce oddać krwi? Tajemnica. Na szczęście za granicą mogę i jestem krwiodawcą. W Polsce wszystko musi iść jak po grudzie.

Gość z google nie mozesz skorzystac
krew musi byc zdrowa, najwyzszej jakosci rzec mozna. Dlatego rozne schorzenia, przyjmowane leki sa wskazaniem do odrzucenia chetnego. To nie o Wasze dobre samopoczucie chodzi, a o jakiegos ciezko chorego. Nie mozecie zrozumiec, ze trzeba minimalizowac zagrozenia?

Gość nulka_anulka
Marilenka- dziekuje za konkretna odpowiedz, za odp tylu z google nie mozesz skorzystac? albo bo osoby z chora tarczyca biora leki, rowniez dziekuje, ale nie wnosza nic do dyskusji, tabletki antykoncepcyjne to tez chormony a nie sa przeciwskazaniem do oddawania krwi , wiec raczej nie o leki hormonalne tu chodzi

Gość nulka_anulka
mialo byc odp typu

Gość nulka_anulka
i oczywiscie Hormony, nie wiem jak moglam to napisac przez ch , az pali w oczy