Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikolajek.......

Wigilia tylko w gronie DOMOWNIKÓW???

Polecane posty

Gość mikolajek.......

JAk zwykle wraz ze zbliżajacymi się swietami pojawia sie problem, gdzie, z kim, u kogo itd... Z tesciami jestem w nieciekawych relacjach, wolałabym uniknąć sadzania ich przy jednym stole z moimi rodzicami. Do tej pory na Wigilie chodzilismy do moich rodzicow, a 1. dzien do tesciow. A w tym roku rodzice zaproponowali, by kazdy moze byl w Wigilie u siebie, a swieta jakos razem. Czy to nie glupio tak? Zwlaszcza ze blosko mieszkamy???

My chodzimy na zmianę, raz do moich raz do męża. W zeszłym roku byliśmy u moich to w tym roku do nich;-) A w BN odwrotnie.

U nas w Wigilię bylo dosyć intensywnie bo najpierw jechalismy do moich dziadków i ojca, potem do teściów a potem do mamy i jej rodziny. W efekcie byly 3 kolacje wigilijne. W tym roku w planach jest zredukowac to do 2 kolacji i jednego "spotkania oplatkowego" :) Myślę, ze jeśli rodzice chcą spędzić wigilię we własnym gronie to musisz to uszanować i zorganizować wigilię dla was tylko. Mnie się czasem taka marzy. Albo moze ty zrób wigilię i zaproś rodziców? My mamy co roku u kogo innego wigilię dla "rodziny mamy" 3 lata temu byla wlaśnie u nas i wtedy zaprosiliśmy też teściów- bylo bardzo miło.

dla mnie troszke dziwne bo zawsze spedzamy Wigilie z moimi rodzicami plus dodakowo najczesciej z reszta mojej rodizny. troche bym sie prawde mowiac zdziwila jakby mi moja mama zaproponowala abysmy spedzili Wigilie oddzielnie. a moze Twoja mama zawsze wszystko sama przygotowuje i po prostu nie czuje sie w tym roku na silach? moze sprobuj ich zaprosic do siebie? my tak jak napisalam Wigilie spedzamy u moich rodzicow albo u mojej rodzinki a pierwszy dzien swiat jedziemy do tesciowej (tesciowa nie jest polka, oni nie maja wigilii tylko obchodza pierwszy dzien swiat).

Gość mnie się wydaje że tak
zaproponowali rodzice, bo zwyczajnie sa męczenie przygotowaniami! ja na miejscu autorki zaprosiłabym rodziców do siebie, w końcu skoro blisko mieszkacie, to chyba nie ma problemu kto do kogo przyjdzie?

u nas od kiedy urodził sie syn był system zmianowy - jeden rok Wigilia u teściów, jeden u moich rodziców. zresztą reszta świąt też bo nie mieliśmy możliwości przejazdów 1-dniowych (dzieli ich ok 250 km). w tym roku z racji odległości (obecnie ok 860 km do rodziców i 1100 do teściów) i mojej ciąży każdy Wigilię spędza oddzielnie, my też. w sumie od dawna miałam ochotę na święta tylko w gronie własnej, nowej rodziny :) i teraz to się spełnia :) jeśli rodzice to zaproponowali to zróbcie oddzielne Wigilie, a po kolacji możecie iść podzielić się opłatkiem (jeśli odległość na to pozwala) albo ustalić w który dzień świąt do kogo przychodzicie.

Gość mikolajek.......
nie moge robic wigilii u siebie, bo glupio nie zapraszac wtedy tesciow :-O

Gość mnie się wydaje że tak
dlaczego głupio? teściów możecie zaprosić kiedy indziej, np w 2 dzień świat.

ach napisalaś ze nie mozesz. No to została wigilia we wlasnym gronie. Zresztą wiesz co? Ja nie wyobrażam sobie nie zapytać wprost mojej mamy czemu tak chce sama wigilię i o co na prawdę chodzi. Moze zapytaj wprost i się dowiedsz wtedy jaki jest powód.

Gość lepiej osobno
I to jest zarabista opcja ! Nie musze zaciskac zebów gdy słysze farmazony mojej mamy, przytakiwac tesciowej i znosic fochów teścia.. Na dodatek serdecznie sie nie cierpia i nic ich nie pogodzi... Wole spotkac sie z rodzenstwem , bez rodziców i teściów i z naszymi przyjaciółmi..

lepiej osobno - ale autorce chyba zalezy na tym aby jednak wigilie spedzic z rodzina w wiekszym gronie. Autorko tez mi sie wydaje ze moze powinnas po prostu porozmawiac ze swoja mama, w koncu to Twoja mama i mozecie sobie rozne rzeczy mowic. zapytaj wprost czy chodzi o przygotowania. skoro opcja z zaproszeniem do Was nie bardzo Wam pasuje ze wzgledu na tesciow to moze zaproponuj mamie ze Ty sie zajmiesz przygotowaniami i po prostu wszystko do niej przywieziesz.

Gość mikolajek.......
No właśnie moi rodzice tez za tesciami nie przepadaja, wiec taka wigilia z gruntu odpada, bo zwyczajnie popsulaby wszystkim humory :-P