Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia84.02

Ciąża u mamy z NIEDOCZYNNOŚCIĄ TARCZYCY, wyniki TSH i ft4

Polecane posty

Gość kasia84.02

Jestem obecnie w 22 tc i chciałabym zapytać czy Wam też tak skakały wyniki TSH i ft4 w ciąży? u mnie przed ciążą wynik TSH był 2,2 5tc : TSH 2,07 , ft4 1,12 (norma 0,9 - 1,5) 10tc: TSH 1,22 , ft4 1,16 (0,9 - 1,5) 15tc: TSH 0,76 , ft4 1,09 (0,93 - 1,7) 22tc: TSH 2,45 , ft4 11,99 (12-22), czyli poniżej normy oczywiście cały czas przyjmuję euthyrox, dawkę mam sukcesywnie zwiększaną i od 15 tc do teraz, czyli do 22tc brałam w tygodniu na przemian 4X 50 i 3X 62,5, a jednak wyniki tak bardzo się pogorszyły:O bardzo mnie to martwi:( napiszcie jak było u Was

Gość Sellaronda
a długo się starałaś? ja zaczęłam się z mężem starać o dziecko 4 miesiące temu i na razie nic, a niedawno wykryto u mnie przewlekłe zapalenie tarczycy Hashimoto i nie wiem, co teraz będzie na razie wszystko wybadałam i dopiero idę do endo po leki ale się naczytałam, że kłopoty z zajściem w ciąże, poronienia i nie wiadomo co, no i się zastanawiam, jak z tym tak naprawdę jest masz dobrego endo? albo gin-endo? pzdr!

Hej! Ja jestem w 19tc i jestem po operacji tarczycy więc również przyjmuję hormony i co miesiąc robię badania. Moje TSH rośnie więc wciąż zwiększam dawkę Euthyroxu (w tej chwili 175 w tygodniu 200 w weekend). Lekarka wytłumaczyła mi, że w 1 trymestrze TSH może być naturalnie niskie bo ciąża jest jeszcze mała. Wraz ze wzrostem dziecka zwieksza się zapotrzebowanie. Co do ft4 to powinno być w górnej granicy normy.

Gość kasia84.02
Dzięki za odpowiedzi:) Mój lekarz uspokoił mnie, że idę w tej ciąży książkowo i obecny wynik nie jest niczym niepokojącym. Mam zwiększoną dawkę euthyroxu i tyle;) Jeśli chodzi o zajście w ciążę, to ja nie miałam żadnego problemu. W tę ciążę zaszłam przy pierwszym podejściu. Zresztą to nie pierwsza moja ciąża;) Niemniej wiem, że sporo kobiet ma problem z zajściem w ciążę nawet przy niedużej niedoczynności. Grunt to znaleźć dobrego endokrynologa i stosować się do jego zaleceń i myśleć pozytywnie;)

Gość Sellaronda
A znacie dziewczyny dobrego endo w Warszawie?

kurcze blaszka, byłam kiedyś u takiej Pani dochtór na Puławskiej podobno najlepsza w stolicy tylko z moją pamiecią coś nie halo jak sobie przypomnę to ci napiszę

Ewa Juchnicka, to jest ginekolog endokrynolog, podobno pomaga, ale czy każdemu?

Gość ja polecam w Wawie
niestety prywatnie dr Wozna (przyjmuje na Dobrej).

ja ma Hashimoto - biorę leki i jestem w ciąży. Zaszłam w 1 cyklu starań, ale miałam już ustawioną tarczyce. Trwało to kilka miesięcy:) uszy do góry:)

Gość Sellaronda
Novomova - czyli da się zajść w ciążę :-) to dobra wiadomość Ja dopiero od tygodnia wiem o Hashi, a jutro idę do endokrynologa po leki. Ile czasu może trwać ustawianie hormonów? Ja mam tsh 1,9, a ft4 0,96, czyli niziutkie Przeciwciała TPO 86 przy normie do 34, a TG 380 przy normie 115 Czytałam, że trzeba zbić tsh do 1 i podnieść ft3 (nie miałam badania) i ft4 do co najmniej 50% normy Tylko nie wiem, ile to może trwać, czyli ile trzeba czekać ze staraniem o dziecko

Gość Sellaronda
Novomova - nie doczytałam, że ustawianie tarczycy trwało u Ciebie kilka miesięcy A od jakich wartości?

U mnie od wartości powyżej 100 do wartości 0,24 trwało od stycznia do maja. Potem 3 miesiące starań i w sierpniu okazało się, że jestem w ciązy.