Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nbn nb jmhvkjv

jak sie robi Ratatuj???

Polecane posty

Gość nbn nb jmhvkjv

moze ktos powie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo latwo sie robi
w plastry kroisz baklazana, cukinie, cebule, pomidory i papryke kolorowa, jak chcesz mozesz dodac ziemniaka, posypujesz sola i pieprzem, rozmarynem i tymiankiem, ukladasz na przemian w naczyniu zaroodpornym, zalewasz oliwa i pieczesz, podajesz z sosem pomidorowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
wlasnie jak najbardziej w piekarniku :D jest to danie typu chlopskie jadlo, ktore co kucharz to robi inaczej. niczym bigos ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja a ja
w dosc duzym garnku na oliwe daje najpierw cebule, czosnek, papryke( wszystkie kolory), podsmazam, dodaje mlode kabaczki w plasterkach ,pokrojnego baklazana, pomidory, sol ,pieprz, tymianek. Jesli uwazam ze zrobilo sie za duzo "wody" wrzucam garsc ryzu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co kucharka to przepis
dokładnie jak ktoś wyżej napisał - ratatuja to taki francuski bigos czy rosół - każda gospodyni ma swój sposób. Ja słyszałam, że sekret smaku leży w osobnym podsmażaniu warzyw: cukinii, bakłażana, papryki, cebuli i dopiero jak są podsmażone osobno to włożyć do jednego naczynia, dodać resztę składników (pomidory, przecier, przyprawy) i robić dalej razem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to miało byc proste danie prostych ludzi warzywa regionalne sezonowe pokrojone na oko, przyprawione regionalnie i upieczone w piecu ja robię tak: warzywa sezonowe i jakie mam - cebula, cukinia, baklażan, pomidor, papryka, dynia, brokuł, ziemniaki kroję/dzielę na średnie kawałki/kostkę, wrzucam na blachę o wysokich brzegach (bardzo mi to szybko niknie po zrobieniu ;) ),polewam olejem albo oliwą, posypuje ziołami i przyprawami, jakie lubię i piekę ok. 1 godz. na ok. 200 stopniach koniec filozofii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Ewa 33
niby tak a jednak nie.... mozna zrobic miszt- maszt i pewnie jest pycha ale ratatuja to danie w ktorym nie ma dyni i tego co wpadnie w rece... po prostu jest podstawowy przepis taj jak np w Polsce na rosol i koniec a jesli dadamy pieczarek, kielbachy i innych rzeczy to juz nie ratatuja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie bądźcie takiemi purystami
kulinarnymi - gotowanie to sztuka kreacji :) nie można się trzymać sztywno przepisu, (najwyżej traktować go jako bazę) - bo nawet jeśli będziesz tak robić, to smak może za każdym razem być inny - zależy od składników, sezonu, itp na rosół też każdy kucharz ma swoje sposoby, jedni dodają kapustę, inni opalają cebulę, jeszcze inny daje zawsze 3 rodzaje mięsa, a czwarty wali łychami wegetę - i to zawsze nazywa się rosołem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość noiuh
Ewa 33 - tak, to miało być danie dla prosytch ludzi, ale nie karma dla świń!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podsmażaj oddzielnie wszystkie warzywa na małej ilości oliwy, przekładaj do garnka, dodaj obrane pomidory, czosnek, przyprawy i do zabulbania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no tak, paniusia to tylko trufle i kawior, pieczone warzywa juz nie wchodzą....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znowu ten sam temat
o ile dynie i brokul to moze faktycznie nie do ratatuji, (aczkolwiek, z drugiej strony, czemu by i nie? ) o tyle pieczone warzywa polane oliwa i posypane ziolami to bynajmniej nie jest karma dla swin, jak ktos tu sie wysilil o komentarz. mozna robic w garnku, mozna w piekarniku, mozna smazyc razem, jak ktos lubi wiecej zajecia to osobno, nie ma sztywnego przepisu. odkad interesuje sie przepisami i czytam je wszedzie, gdzie moge, dla ogolnego rozeznania, to widzialam juz chyba dziesiatki przepisow na ratatuje i co jeden to inny. nawet w sosie jogurtowym widzialam, co mi sie zgola podobalo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wyzsza klasssa
pytanie bylo o przepis na ratatuj? a nie na "bigos na winie"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepis jest
na torebce. Przyzwoite danie-próbowałam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×