Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama takiego

Mamy 1,5 roczniaków

Polecane posty

Gość Traktorzystka
HAhahah dobre...Jedne dzieci ucza sie szybciej chodzić,inne szybko zaczynają mówić,a jeszcze inne są leniuszkami i ani szybko nie chodza i milczą długo.Ale to jakie dziecko jest jak jest małe,nie jest wyznacznikiem tego jakie będzie w przyszłosci.Mój syn nie skupia sie na mówieniu,pokazywaniu zwierzątek czy też układaniu wieży z klocków,ale za to najlepszy jest w jedzeniu zjada wszystko mu sie da i dzieki temu jest małym siłaczem..i ma przez to duzo energii by ciagle biegac wspinac sie itp..

Gość martwiąca się mama
cześć wszystkim! ja mam córeczkę prawie 17miesięczną i mówi ładnie nawet już woła na nocnik - ale za to nie chce samodzielnie chodzić :( był czas że chodziła hmm... a raczej biegała i co chwileczkę się przewracała a teraz znowu jak chce gdzieś pójść to trzyma się mebli albo na czworaka do mnie idzie i łapie moją rękę i dopiero idzie...

Gość Rimel
pewnie takich dzieci jest znacznie więcej. Mnie to tylko strasznie spina i denerwuje reakcja moich koleznaek, znajomych, ktorych dzieci w wieku mojej corki (miesiąc róznicy na +czy -) mówią pierwsze wyrazy, i tylko slysze "a czemu to twoja jeszcze nie mowi?" z naciskiem na jeszcze!!! albo "to jakos tak dziwnie, ze nie mówi nic" troche przykro mi sie robi.

Gość Rimel
no tak to jest jedne szybko zaczynaja chodzic inne mowic. Moja zaczeła chodzic w 10 miesiącu najpierw przy meblaach a w 11 juz biegala po pokoju.

Gość Traktorzystka
To pewnie sie przestraszyla i wie ze lepiej sie przytrzymać.Osstrozna jest..

Gość martwiąca się mama
Rimel witaj w klubie ja też tego nie nawidzę! Każde dziecko jest inne a poza tym to niech każda matka interesuje się swoim dzieckiem a nie tylko u innych widzą jakieś wady! U mnie tak jest z chodzeniem mojej córeczki mojego męża brat ma córę dokładnie rok starszą (nasza mała urodziła się w roczek tamtej) i też widzę jak patrzą na naszą i oczywiście komentowanie typu "nasza w tym wieku już chodziła" wkurza mnie to :(

Gość Traktorzystka
to mów koleżankom że twoje dziecko bardziej skupia sie na rozwoju fizycznym..i ze na mowe przyjdzie jescze czas..Kazdy czlowiek jest inny i nie można porównywać go z resztą..a tym bardziej dzieci..

Gość Traktorzystka
Ja pierdziele jak mozna porównywać dzieci...szlag mnie trafia...Ale dziewczyny pamiętajcie...czy to wazne jest czy chodzi czy nie?czy to wazne jest że nie mówi..ok jak będzie mialo 3 lata to i owszem ale teraz? Phiii..Najważniejsze że są zdrowe i ze je kochamy najbardziej na świecie...I tego nikt nam nie zabierze Oooo!

Gość Rimel
ale wiecie jak to jest, ja sama z siebie, moze i bym sie az tak tym nie martwiła ale po kilku takich komentarzach w koncu czlowiek zaczyna sie zastanawiac czy wszystko jest ok. Fakt moja sie skupia na rozwoju fizycznym. Sama naloży skarpetke na nózke, sama je widelcem, pije z kubka itp. Nie robi na nocnik bo tez nie moge tego nauczyc, uczieka i koniec.

hej dziewczyny ;) moja corcia ma na imie Maja i ma 19 miesiecy bardzo ladnie mowi i duzo rozumie.Chodzic zaczela dopiero w 13 mies wiec nie ma sie czym przejmowac ze maluszek jeszcze nie mowi kazde dziecko rozwija sie w swoim tepie.Mojej kolezanki corka majac 15 miesiecy juz bardzo ladnie mowila prawie zdaniami a 10 mies kuzyn juz biegal. Fajne sa zabawy w chowanego i ciuciu babke moja niunia to az zyc nie daje tak kocha sie bawic.bardzo fajne sa ksiazeczki kolorowanki ktore koloruje sie pedzlem nasaczonym woda a kolorki same sie pojawiaja nie ma balaganu i zadnych kropek z farb goraco polecam ;)

Gość Traktorzystka
Rimel..i ty sie dziewczyno martwisz że nie mówi!!! kurcze to popytaj sie koleżanek czy ich dzieci w tym wieku piły z kubeczka i czy jadły sztućcami...Wątpie... Chwal sie tym co twoje dziecko potrafiii.a potrafi wiele z tego co widze

Gość martwiąca się mama
a czy wasze dzieciaczki też uwielbiają bajki? moja to by cały dzień oglądała myszke miki albo programy o zwierzątkach :) oczywiście nie pozwalam jej dużo oglądać ale wtedy jest zła chyba że zajmę ją czym innym

Gość Traktorzystka
Mój ogląda Lipyy and messy i Marta mówi :) nie wiem co w tych bajkach jest ale je uwielbia. I nie zabraniam mu..Jak chce niech ogląda. Ja tez do późnych lat ogladalam bajki..

Gość Rimel
moja uwielbia świnkę Peppa i Nodyego na Mini mini

Gość mama takiego
Hej dziewczyny. Temat się rozwija:)-super. Wróciliśmy ze spacerku, zjedliśmy obiadek i Krzyś ładnie się bawi. Są czasem taki chwile:) Wyjął baterie z samochodu , nosi i gada po swojemu. Mówi również niewiele. Mama, tata, dziadzia, daj i hau. Ja się tym nie przejmuję. Książeczki go w ogóle nie interesują. Nie ma czasu na to żeby pokazywać Mu obrazki. Ewentualnie czyta:) po swojemu. Ostatnio skończyły się drzemki 2 razy dziennie więc musimy sobie jakoś wypełnić czas do wieczora:) Każde dziecko rozwija się we własnym tempie. Bezsensowne są takie porównania. Najważniejsze, że dzieciaczki są zdrowe

Gość tammta
Moja jest z tych 'gadulskich'. Mowi strasznie duzo, zdania juz zaczyna skladac. Powiem wam ze matki sa bezsensu czasami zazdrosne. Wszystko przeciez zalezy od predyspozycji dziecka - dokladnie tak jak piszecie, jedno szybko mowi inne biega. No i oczywiscie od opieki - jak dziecko jest w zlobku, albo mama zajeta to na pewno bedzie widac roznice. Swoje trzeba przegadac niestety ;) samo sie do glowy nie nawklada

Gość tammta
A z bajek Timmy to byla jej ulubiona. Na tvp1 leciala na dobranoc w poniedzialki a teraz juz nie ma :( A cala reszte oglada moze przez min gora i przestaje ja interesowac

Gość tammta
I tez mysle ze samodzielne jedzenie to cos czym mozna sie w tym wieku chwalic. Moja tez nie umie sama ;)

Gość mama takiego
Powiedzcie dziewczyny, jakiej firmy szczoteczki używacie dla dzieci? Ja mam Jordana i jest beznadziejna. Wychodzi z niej włosie. Polećcie coś dobrego.

Gość Traktorzystka
My też uzywamy z Jordana..ale u nas włos nie wychodzi ...

Gość tammta
My mamy cos dobrego ale nie wiem niestety jakiej firmy, nie pamietam :P ma taka raczke w ksztalcie kola. Moze twoje dziecko ja przygryza w czasie mycia... Nasza cora tak wlasnie jedna zalatwila - tez wlosy troche wyszly.