Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juz mama....

7tc od om i na usg tylko jajo, a w środku 2mm "punkcik" - jest ok?

Polecane posty

Gość juz mama....

myślałam, że jak pójdę w 7tyg to już będzie widać coś więcej, będzie słychać serduszko, a tymczasem na usg było jajo płodowe i w środku 2mm kropka- czyli co? bo nie bardzo lekarz mi wytłumaczył, powiedział tylko, że to 2mm maluszek i wszystko jest ok, a kolejna wizyta 7grudnia. do tego czasu osiwieje, powiedzcie, że wszystko jest w porządku? :(

Gość Moja córka
Możliwe że ok ,choć ja na zdjęciu z USG z 5 t.c mam takiego robaczka kształtem przypominającego wit C :D i jest dobrze widoczny. Każdy zarodek ma swoje tempo rozwoju i choć pewne cechy rozwijają się tak samo to w innych są niewielkie różnice np. wielkość.

Gość Czerwone rajstopy w kropki
a kto jest bardziej wiarygodny: mamy z kafe czy gin który robił Ci USG?

Gość Moja córka
Autorko zalezy od aparatury USG . Mnie na jednej w 7t.c nie potwierdziło bicia serca co wprowadziło mnie w szał a tego samego dnia poszłam prywatnie i serce pukało jak "dzwon" :D także nie martw się:)

Gość juz mama....
więc to chyba zależy od momentu zapłodnienia, bo ja w 5tyc (4tyg i 5dni) na usg nie widziałam nic, nawet jaja. dopiero za 2tygodnie było widać jajo i tą właśnie 2mm kropeczkę nie przypominającą nic, a tym bardziej dziecka:) Boże, mam nadzieję, że jak pójdę w 11tc to już będzie widać malutkiego człowieczka!

Gość juz mama....
moja córka- usg jak najbardziej dobre, to jest jedno z 3 najlepszych w moim mieście, chodzę prywatnie i za genetyczne,połówkowe i przesiewowe płaci się 150zł, a za zwykłe potwierdzające ciążę 80. do tego lekarza wysyłają z całego miasta ginekolodzy.

Gość juz mama....
czerwone rajstopy....- wiadomo, że lekarz. nie chodzi mi o to, żeby podważać jego zdanie, ale żeby wypowiedziały się mamy co widziały na usg w 7tc. może któraś też mało widziała, a potem wszystko było ok...czekanie to jednak stres...

idz do innego lekarza np w poniedziałek, będziesz spokojniejsza :)

Gość Moja córka
Ale na pewno wszystko będzie ok:). Skoro lekarz ma dobrą aparaturę to zapewne wszystko gra, zresztą tak powiedział. Możesz dla pewności iść prywatnie za tydzień (ja bym z ciekawości nie wytrzymała i poszła) I będziesz mieć fotkę na pamiatkę w wcześniejszego okresu niż z 11 tygodnia ciązy:)) ..(choć oczywiście to nie najwazniejsze to uspokoisz nerwy:) )

Gość juz mama....
dzięki, też mam nadzieję, że będzie wszystko ok, a co do tego pójścia do innego lekarza to nie wiem jak to będzie, bo w grudniu mam do zapłacenia 370zł: wizyta,usg genetyczne i test pappa, bo chodzę prywatnie, a jeszcze do tego Święta,przeprowadzka, więc pewnie nie dam rady wydać kolejne 100zł na usg gdzie indziej, chyba to i tak nic nie zmieni...

Gość riRiri
Ile masz lat autorko że musisz robić usg genetyczne, jesteś pewna że MUSISZ?

Gość zorra 0
5t0d widzialam pecherzyk (nie byl duzy) i wlasnie taka kropeczke

Gość juz mama....
mam 26, ale u nas większość lekarzy zleca to badanie, nawet jak koleżanki chodzą na nfz to lekarze wysyłają je na usg genetyczne (12-14tc) do innych ginekologów mających właśnie dobry sprzęt.

Gość riRiri
To naprawdę bardzo dziwne, bo dopiero w wieku 34 zalecane jest to badanie, wcześniej uważa się je za niepotrzebne, chyba że w rodzinie występowały choroby genetyczne. A płacisz za nie, czy robione są w ramach NFZ?

Gość juz mama....
zorra, to ja byłam w 6t i 5d. mam nadzieję, że owulacja mi się po prostu przesunęła, bo nawet w opisie pod zdjęciem usg było, że z usg wychodzi 5w5d - czyli o tydzień wcześniejsza ciąża niż z om...jeśli owulację miałam ok. 20dc to by się to pokrywało?

Gość juz mama....
ririri- płacę 3usg po 150zł, pisałam wyżej...nie wiem czy dziwne czy nie, ale u mnie naprawdę większość lekarzy, a jest ich ze 30 albo i lepiej w mieście zaleca każdej kobiecie takie badanie bez względu na wiek.

Gość zorra 0
Przed badaniem ( bylam w szpitalu) to mnie uprzedzili zebym sie nie przejmowala nawet jak nic tamtego dnia nie zobacze bo moglo byc za wczesnie. Zrobili mi beteHCG i za dwa dni ja powtorzylam. Wyszlo dobrze Moze zrob bHCG?

Gość juz mama....
zorra, robiłam betę 3dni po nieprzychodzącej @ i na wyniku było tylko, że pozytywny, nie było norm. Nie wiem czemu to laboratorium nie robi tego, musiałabym w innym zapytać...

Gość zorra 0
hmmm to dziwne zazwyczaj dostaje sie konkretny wynik. Nastepne USG nie jest wcale takie odlegle ale jak masz sie denerwowac do tego czasu to pewnie lepiej zrobic bHCG i pozniej powtorzyc jeszcze raz zeby sprawdzic przyrost. Ja drugie badanie mialam po 48h.

Gość juz mama....
dopiero za 3tygodnie mam licząc od wczoraj...niby tylko, ale z drugiej strony to aż 3tygodnie...no może zrobię to betę, ale muszę popytać gdzie podają te normy, bo tam w prywatnym lab. płaciłam 18zł, miała wynik po godzinie i było tylko: pozytywny i tyle

Gość juz mama....
tą* betę miałam* literówki ,sorry:)

Gość oooooooooooooooooooooooooo
bzdury opowiadasz, zadne laboratorium nie daje wyniku beta hcg w formie "pozytywny"

Gość juz mama....
jakie bzdury, no chyba dobrze widziałam co mam napisane na kartce, jest kilka punktów różnych badań i punkt 7 mam : test ciążowy, siódemka zaznaczona w kółeczko, obok jest wykropkowane i tam wpis: pozytywny i tyle! mam Ci zeskanować na dowód? po co miałabym kłamać? no pomyśl? gdybym miała poziom bety przed oczyma to bym nie zakładała tego tematu, bo wiedziałabym na czym stoję

Gość zorra 0
Ja mam usg w nastepnym tygodniu i to bedzie moj 13 tydz ;) takze troche sie naczekalam ;)

Gość juz mama....
zorra, zazdroszczę:) też już bym chciała za tydzień mieć, super by było, trzymam kciuki!

Gość zorra 0
Tobie tez powodzenia zycze :)

Gość 12312312377
Ja miałam w 4,5hdb i była kropeczka. Serduszko jeszcze nie biło. Ale... w tc na żadnym usg nie zobaczysz fotki przypominającej dziecko...

Gość riRiri
Dziwni są ci lekarze którzy każą robić pacjentce za niemałe pieniądze zupełnie zbędne rzeczy!!! Wystarczy poczytać jaki ma to sens poniżej 34 r.ż. Otóż nie ma ŻADNEGO (pomijam oczywiście choroby genet. w rodzinie) Nieźli naciągacze z Twoich lekarzy, aż wierzyć się nie chce.

Gość 12312312377
ririri Ale to sławne USG genetycne to zwykłe usg na którym lekarz bada czy na fałdzie karkowym nie ma opuchlizny i czy są kości nosowe. I tak robisz USG i tak, więc o co chodzi? Jeżeli chodzi o choroby genetyczne to akurat niekoniecznie wiek ma tu aż tak dze znaczenie jak piszesz, bo raptem 30% dzieci z zepołem downa czy edwardsa rodzą kobiety po 35 rż.

Gość oj ściema
popieram laboratorium nigdy przy becie hcg nie pisze pozytywny okreła liczbe ktorą powinna sie systematycznie zwiększac w miare upływu dni ciązy. Przykładowe zmiany w poziomie beta-HCG : Kolejne tygodnie ------------Poziom beta-HCG ( mIU/ml ) licząc od ostatniej miesiączki 3---------------------------------- 3-50 4--------------------------------- 3 - 426 5--------------------------------- 19 - 7.340 6--------------------------------- 1.080 - 56.500 7-8------------------------------ 7.650 - 229.000 9-12---------------------------- 25.700 - 288.000 13-16-------------------------- 13.300 - 254.000 17-24-------------------------- 4.060 - 165.400 25-40-------------------------- 3.640 - 117.000 Po przyrostach kontrolujesz czy zarodek sie rozwija i czy ciąza jest zywa. Wiec ŻADNE laboratorium nie okresla wyniku jako pozytywny.