Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość felicjana

czy zwierzęta maja duszę ?

Polecane posty

Gość felicjana

jak w temacie . Przecież niemożliwe żeby taki np . pies był takim bezdusznym stworzeniem jak np ,świnia .

świnia bezduszna? :o a to niby skąd wnioskujesz? świnie też mają dusze, tylko ludzie je uprzedmiotowili, bo jak mogliby jeść 'przyjaciela' więc udają że świnia to mięso... :(

Gość felicjana
możę inaczej zapytam czy uważacie ,ze psy mają duszę ?

Gość a czy ludzie maja duszę?
bo jak ludzie to i zwierzeta mają

Gość felicjana
nie obchodzi mnie tak ogólnie podział naświnie i resztę ale pytanie czy zwierzęta zdychają / umierajai nic już po nich nie zostaje ?

Gość domkowa
wiem ,ze to smutne , ale nie . Zwierzęta nie maja duszy , co oczywiście nie ozancza ,że są przedmiotami , bo często są bardziej " ludzkie " niż ludzie .

myślę, że ze zwierzętami stanie sie to samo co z ludźmi, czyli albo coś będzie albo nic. TO są tak samo żywe istoty, nie są od nas w niczym gorsze...to że nie mówią? to jakby klasyfikować ludzi niemowy jako tych co nie mają duszy. Zwierzęta mają dusze :) widze to w ich oczach 😍

Gość domkowa
tylko ludzie maja duszę :)

Gość domkowa
szczególnie w 6 parach oczu ptrasznika , np.:)

Gość felicjana
właśnie o to mi chodzi , bo jeśli zwierzeta maja dusze to znaczy ,ze maja ja też różne obrzydłe gady ;) albo komary .

to chyba zależy od tego jaką religię/światopogląd wyznajesz. Wg chrześcijaństwa (islamu) chyba też zwierzęta nie mają duszy, ale już religie zakładające reinkarnację wierzą, że zwierzęta są tak samo święte jak człowiek, bo człowiek się w ich ciele może odrodzić w kolejnym wcieleniu

Gość felicjana
skłaniam sie ku ateizmowi . kocham zwierżeta , jestem domem zastępczym dla psów ale zastanawia mnie czy pod względem tej duchowości , tej duszy jestęsmy na tym samaym poziomie . Czy to tylko umiejętnoiści komunikacyjne czy coś więcej .

Gość domkowa a ty skad
wiesz z taka pewnoscia? Powiem ci, ze myslisz na calej linii, przykro mi ale musisz zweryfikowac swoja wiedze.

Gość domkowa a ty skad
mylisz sie na calej linii :)

Gość oczywiście że mają
wszystko, co ma świadomość, ma duszę. To chyba oczywiste.

Gość felicjana
no to prawda ,że to trudna definicja :) dusza jest dla mnie jakąś cząstką , które nigdy nie umrze . Wedle katolików to ona odróżnia nas od zwierząt . czego wcale nie jestem taka pewna , ale z drugiej strony patrząc w oczy moich psów coś w nich widzę , ale czy to samo zobaczę w oczach np . pająka ?

Gość felicjana
świadomość a dusza to dwie różne sprawy . Bo jka człowiek jest nieprzytomny to znaczy ,ze dusza go opuściła ?

moje zwierzęta nauczyły mnie wrażliwości, jak zobaczyłam z jaką czułością jedno myje drugie, jak sie iskają, to zaczełam tak patrzeć na ludzi...że to też takie zwierzątka...na dzieci..że mamy je kochają tak samo jak mamy zwierzątkowe kochają swoje małe...zobaczyłam że trzeba dbać o słabsze osobniki kto wie...może one mają dusze bardziej niż ludzie..może to one pójdą do jakiegoś NIEBA a my bedziemy na nie patrzeć

Gość a co uwazasz
za dusze? bo jezeli chodzi o umiejetnosc mowy, to tego zwierzeta nie posidadaja (ale niektorzy ludzie tez nie, lub w ograniczonym stopniu). Reszte posiadamy wspolnie: emocje, inteligencje, osobowosc, ego - wiec jak dusza jest pochodna mowy, to zwierzeta i czesc ludzi jej nie ma, a jak zalezy od reszty czynnikow, to wszyscy ja maja.

Gość 3425634
oczywiście że mają wszystko, co ma świadomość, ma duszę. To chyba oczywiste. dokładnie, poza tym świnie są dużo inteligentniejsze od psów, szczury zresztą też, tak więc bardziej prawdopodobne jest, że pies w przeciwieństwie do świni czy szczura duszy nie posiada :classic_cool:

Gość felicjana
wrażliwość nie jest duszą , bo przecież są gatunki , które świadomie poświęcaja słabsze osobniki , cżesto swoje dizeci ,zżeby przezć . to rozczulające ,ale nie o to chodzi .

Gość katolikow raczej nie bierz
na serio, wg nich kobieta jest gorsza od mezczyzny i ma byc mu poddana, takie same bzdury glosza z ta dusza u ludzi i jej brakiem u zwierzat. I w dodatku wierza w szatana i pieklo, jak dzieci. Jak juz chcesz sie kierowac religiami, poszukaj w jakichs wyzej rozwinietych, np buddyzm jest dosc intelektualny, tam mozesz znalezc cos ciekawego. Ale religie zawsze beda dazyc do przeciagniecia na swoja strone, wiec czytajac religijne pisma sprawdzaj tez w swieckich, zeby cie nie oszolomili za bardzo.

Gość ten przyklad z dziecmi
mozna spokojnie odniesc do ludzi - jedni zabijaja dzieci drugich (w ramach tego samego gatunku!) np na wojnie. Czyli ludzie nie maja duszy.

Gość felicjana
nie rozpatruję posiadania duszy przez moje psy w kontekście religijnym :) dziś jeden z nich przechodził dość poważna operację , i oczywistym jest ,ze człoweikowi zaczynaja przychodzić różne myśli do głowy , min o tym ,ze stworzenie , które kochasz tyle lat mozę zamknąć oczy i nigdy go już nie ozbaczysz , nie dotkniesz jego ciepłego futerka ... a moze to powód żeby zastanowić sie nad sobą ?

Gość felicjana
pisałam o zwierzętach zabijajacych SWOJE dzieci , odrzucających je z różnych powodów no. coś jest nie tak z zapachem ...

Gość ta czastka, która nigdy nie
umrze, obecna jest w każdej żywej istocie. Nie jest to ciało ani osobowość, bo to ginie po śmierci. Instynktownie wyczuwamy, że martwe ciało nie zawiera juz duszy - czyli tego życia, które je wypełniało - i dotyczy to zarówno psa, świni jak i człowieka. Zgodnie z zasadą zachowania energii to, co opuszcza ciało po śmierci nie ginie, tylko nie wiemy, dokąd się udaje, stąd tyle dywagacji.

Gość ludzie te z czasem
zabijaja SWOJE dzieci, ile sie slyszalo o niemowletach na smietniku...

Gość katolikow raczej nie bierz
Ale pisalas o katolikach. Dlatego zdziwilam sie, ze wlasnie ich wzielas pod uwage, kiedy powszechnie wiadomo, jak negatywnie podchodza do wszelkich zwierzat...