Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 4t4t4t4

Czy pracodawca moze robic problemy z wydaniem umowy-zlecenia ?

Polecane posty

Gość 4t4t4t4

Witam Serdecznie, Od tygodnia pracuje i pod koniec tygodnia pytam sie gdzie moja umowa. Pracodawca cos tam sapał, że czekał aż sie zdeklaruje czy bede pracował. Ja widze jak on kreci to raczej nie bede. Umowe ma mi dać w poniedzialek, ale chce tez zebym jeszcze ze 2 dni popracowal, to jest poniedzialek i wtorek. Czy jesli nie przyjde w poniedzialek do pracy to moze mi nie dac tej umowy-zlecenia ? Łaske mi robi ? Dodam, że potrzebuje tą umowę.

Gość 4t4t4t4
upppp

Gość sraniew banie
No to jak obiecał, że w poniedziałek to idź w poniedziałek, a jak nie da umowy, to zapieierdzielaj do inspekcji pracy.

Gość ale głupoty gadacie
a co ma inspekcja pracy do umowy zlecenie? Nic! Oni zajmują się umowami o pracę. A poza tym umowa zlecenie nie musi mieć formy pisemnej.

Gość sraniew banie
Pierwsze słyszę. Z tego co pamietam z kodeksu pracy, to umowę trzeba podpisać od razu, inaczej pracodawca może być ukarany grzywną.

Gość vronkaaa
teraz to na czarno zapierdalasz. Jakbyś poszedł do inspekcji pracy mógłbyś mu narobić problemów.

Gość sraniew banie
Przecież jak masz pracownika to go chyba musisz pozgłaszać do odopowiednich instytucji tak? No to chyba od sprawdzenia tego jest inspekcja pracy.

Gość ale głupoty gadacie
Nie wiecie o czym mówicie. Nie ma tu żadnego pracodawcy, lecz zleceniodawca, więc nic tu inspekcja pracy nie zrobi. Zapoznajcie się z przepisami a nie wprowadzacie w błąd. Umowa zlecenie jest umową cywilnoprawną!

Gość ale głupoty gadacie
Przy umowie zlecenie nie ma pracownika i pracodawcy! Jest zleceniobiorca i zleceniodawca. Tu nie ma zastosowania kodeks pracy i to są właśnie tzw. umowy śmieciowe, dlatego się tak nazywają.

Gość sraniew banie
Ale tu nie ma żadnej umowy zlecenie, nie ma jak na razie żadnej umowy. Jest praca na czarno. A to jest karalne.

Gość ale głupoty gadacie
Bzdura. Umowa umowa zlecenie może być zawarta ustnie, nie musi być na piśmie i zleceniodawca w ten sposób w razie czego by się tak bronił. Przepisy są po jego stronie niestety, takie mamy prawo w PL.

Gość sraniew banie
Ok a co z tym co napisałam wyżej. Pracodawca jeśli miał dać umowę a nie dał to pewnie też i nie zgłosił pracownika do ubezpieczeń społecznych. Tym się inspekcja pracy zajmuje.

Gość obcas kozaczka
ale głupoty gadacie a co ma inspekcja pracy do umowy zlecenie? Nic! Oni zajmują się umowami o pracę. A poza tym umowa zlecenie nie musi mieć formy pisemnej. Bzdura. Idź i powiedz, że miałes dostac umowe o pracę, minęło 7 dni i nic :P Niech ON UDOWADNIA< że miało byc inaczej :D

Gość ale głupoty gadacie
W praktyce na pewno nie zgłosił, to fakt, i kombinuje w dodatku aby jak najpóźniej to zrobić. Na pewno jakby go postraszyć inspekcją pracy to by szybciej dał umowę ale są przepisy prawne odnośnie umów zlecenie, ktore dają dużą swobodę zleceniodawcom niestety.

Gość ale głupoty gadacie
,,Eksperci zwracają uwagę, że umowa zlecenia lub o dzieło nie musi koniecznie mieć pisemnej formy. Dopuszczalna jest także forma ustna porozumienia w tej kwestii. Z kolei treści samej umowy można starać się dowodzić za pomocą rozmaitych dopuszczalnych dowodów. Zwraca się również uwagę, że jeżeli nie istnieją odmienne ustalenia stron umowy, to można zastosować przepisy kodeksu cywilnego dotyczące umów zlecenia albo umów o dzieło." - cytat z forum prawnego.

Gość sraniew banie
Przesrane. Nie wiedziałam o tym, pamiętam, że czytałam, że zawsze wszysto musi byc na piśmie. Raczej nie wyobrażam sobie zgodzić sie na taką formę umowy. Tak samo jak i pracować bez umowy więcej niż 3 dni, które zwykle bierze się pracownika na próbę i zapoznanie z obowiązkami. Myślę, że na takiego migającego się od umowy zleceniodawcę nie miałabym skrupułów nasłać inspekcję pracy.

Gość obcas kozaczka
na zdłgłoszenie pracownika do ZUS jest 7 dni z tego co mi wiadomo..

Gość ale głupoty gadacie
pracownika tak, ale nie zleceniobiorcy, który nie jest pracownikiem, bo umowa zlecenie jest umową cywilno prawną a nie umową o pracę. Na umowę zlecenie można pracować i 24 h na dobę jak się tak strony umówią

Gość gość
To dlaczego jednym daje umowę a innym obiecuje że da i nie daje. A podatek potrąca 12 %. To może trzeba do Urzędu Skarbowego Go zgłosić ?

Gość gość
w chwili obecnej pracujesz na czarno i nie wiaze cie z nim zadna umowa - nie dal ci mozliwosci jej podpisania wiec moze ci nagwizdac w poniedzialek

Gość gość
Chodzi o to, że jeśli potrąca podatek to zgłosił do Urzędu Skarbowego mój dochód. To jak mam gdziekolwiek zgłosić swój dochód jak nie mam umowy która tego dochodu dotyczy. Urząd Skarbowy co roku wydając zaświadczenie o dochodach, żąda PIT-ów z zakładów pracy. Skoro nie miałam umowy to jak taki Pit dostarczę ?