Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwiathat

Bardzo proszę kogoś życzliwego o poradę- ciąża a dentysta

Polecane posty

Gość kwiathat

Od dziecka mieszkałam za granicą, a kilka miesięcy temu wróciłam na stałe do Polski. Niedawno dowiedziałam się że jestem w ciąży, i czytałam że trzeba wyleczyć zęby co zrodziło we mnie kilka wątpliwości dotyczących niektórych formalności; 1. Po przyjeździe zarejstrowałam się do bezrobotnych, głównie by przysługiwało mi ubezpieczenie. 2. od tamtej pory nie zapisałam się do żadnego lekarza ani nic- do ginekologa jedynie chodziłam, ale prywatnie. 3. jak to teraz zrobić z dentystą? nie mam na tyle pieniędzy by i do niego chodzić prywatnie, mógłby mi więc ktoś poradzić, pokierować jak to załawić na kasę chorych? bo kompletnie się na tym nie znam, w kraju w którym mieszkałam było o wiele prościej wszystko... jakie kroki powinnam poczynić by zapisać się bezpłatnie do jakiegoś dentysty, mając jedynie to ubezpieczenie z tyt. bezrobotnej? z góry dziękuję 🌻

Gość w kolejności tej
myślę że jeśli jesteś zarejestrowana w Urzędzie Pracy masz prawo iść leczyć zęba za darmo ja tez mieszkam za granicą ale zęby leczę prywatnie.

Gość kwiathat
ale jak to rozpocząć, gdzie iść mniej więcej, itd? średnio się niestety znam na tych sprawach :P niestety na prywatne leczenie zębów w tej chwili mnie nie stać.

Gość poezyjka
ksiazeczke ciazy masz??? to z nia idziesz do stomatologa,tylko patrz zeby mial umowe z NFZ,mowisz ze jestes w ciazy,pokazujesz mu ksiazeczke i juz

Gość kwiathat
i to wystarczy? dzięki :)

Jeśli jesteś zarejestrowana jako bezrobotna to masz przecież ubezpieczenie zdrowotne,zapisz się w najbliższej przychodni,poza tym ciężarne mają i tak bezpłatną opiekę dentystyczną.

i musisz mieć z Urzędu Pracy zaświadczenie,że jesteś bezrobotna(ubezpieczona) i z tym i z kartą ciąży do dentysty który przyjmuje na NFZ

Gość kwiathat
Bardzo Wam dziękuję :)

Kochana Ty jako kobieta w ciąży masz specjalne prawa do bezpłatnego korzystania niektórych z usług medycznych (w tym stomatolog, ginekolog...) ...nawet jeśli nie jesteś nigdzie zatrudniona ani zarejestrowana w UP......wystarczy że masz kartę ciąży..

Gość kulkapulka
Kwiathat - to nie do końca tak jak piszą dziewczyny . Ja musiałam u stomatologa pokazać ubezpieczenie , karta ciąży nie wystarczyła . Stomatologa masz bezpłatnie ale tylko część usług , a wypełnienie refundowane to amalgatowe . Więc i tak musisz zapłacić za lepsze wypełnienia ...

Gość syll19
wes ze soba ta karte ubezpieczenia co w urzedzie prady dostałas i na podstawie tego cie zarejestruja...

Gość starszehajk
Sęk w tym że w UP nie dostałam żadnej karty ubezpieczeniowej... :O Sama już nie wiem jak to jest.

Gość starszehajk
i kogo w ogóle mogę prosić o informację na ten temat, do kogo się zwrócić? do urzędu pracy? sama nie wiem. a i czy w ogóle mam obowiązek powiadomić w urzędzie pracy że jestem w ciąży? jak z tym jest?

idziesz do UP tam gdzie zwykle sie "odhaczasz" co miesiąć. Prosisz jak zwykle bardzo uprzejmą panią urzednik o ty by wydrukowała Ci potwierdzenie, ze UP Cie ubezpiecza :)