Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nati wroclove

wynik tarczycy

Polecane posty

Gość nati wroclove

odebrałam wynik tarczycy 0,049[-] gdzie obok zaznaczone jest min.-0,49 i max 4,67 co to oznacza

Gość nati wroclove
pomóżcie

Na pewno musisz to skonsultować z endokrynologiem. Ja też nie dawno robiłam wyniki i zakres tolerancji miałam od 0,27 do 4,2. Więć tak czy siak Twoje wyniki wskazują na nadczynność tarczycy

Zastanów się jeszcze czy masz jakieś z poniższych objawów? # Spadek wagi Łączy się z szybkim spalaniem kalorii. Chory jest bez przerwy głodny, je również w nocy, ale i tak chudnie, i to dużo: od kilku do 30 kilogramów w ciągu niewielu miesięcy. # Nadwrażliwość na ciepło i nadmierna potliwość Przyspieszona przemiana materii sprawia, że organizm wytwarza więcej ciepła i musi je odprowadzić. Stąd nasilone pocenie się. Osoby z nadczynnością tarczycy źle znoszą wysokie temperatury. Zimą chodzą w cienkich płaszczach i nieustannie wietrzą pokoje. # Drażliwość, nerwowość Zazwyczaj dotyczy kobiet, które mają małe dzieci oraz osób na kierowniczych stanowiskach. Nie mogą sprostać obowiązkom, są wiecznie rozdrażnione, źle przyjmują wszelkie uwagi, bez powodu wpadają w złość. Trudno im się skoncentrować na jednym zadaniu. # Kołatanie serca - bardzo szybkie bicie Może być niebezpieczne, zwłaszcza u ludzi starszych, u których przekształca się w migotanie przedsionków, prowadzące do niewydolności serca. # Duszność Pojawia się nawet po niewielkim wysiłku fizycznym. Nasila dolegliwości przy astmie i chorobach płuc. # Drżenie rąk Bardzo krępujące. Budzi podejrzenia o nadużywanie alkoholu. Kiedy trudno utrzymać w ręku łyżkę, włożyć klucz do zamka, napisać coś czytelnie, chory szuka pomocy u neurologa, obawiając się choroby Parkinsona. # Osłabienie mięśni, najczęściej nóg Ciężko wchodzić po schodach czy wstawać z fotela bez wspierania się na rękach. # Biegunki Są związane z bardzo szybką przemianą materii. Wypróżnienia mogą się zdarzać nawet trzy razy dziennie. # Nieregularne miesiączki Zwykle bywają skąpe lub całkowicie zanikają. # Dolegliwości skórne Na podudziach i stopach pojawiają się czerwone, mocno swędzące plamy. Nogi nad kostkami bywają mocno opuchnięte. Skóra swędzi. Włosy robią się rzadkie, cienkie i sztywne, trudno je ułożyć lub zakręcić. Paznokcie są łamliwe, mają nierówną powierzchnię i czasem zmieniony kolor. # Łzawienie

Gość trele morele30
chyba niedoczynnosc

Gość kiedy wynik jest za niski to
nadczynnosc wlasnie. Lekka pewnie co prawda, ale nie bagatelizuj tego, do endokrynologa marsz :)

Gość nati wroclove
Dziekuję do endokrynologa własnie ide juz jutro na 16,20

Gość nati wroclove
jasne ze napisze jeszcze mam pytanko czy prywatny lekarz moze wystawic L 4 bo ta przychodnia nie ma podpisane z NFZet

Może wystawić, ale jeżeli na choroby tarczycy nie wystawia się zwolnień. To są choroby przewlekłe, z tym się żyje normalnie.

Gość nati wroclove
hej dziewczyny byłam u lekarza mam nadczynnosć

Gość nati wroclove
Robił usg powiekszone wole tarczycowe tabletki dał Wizyta 80 zł usg tez 80 zł

Gość nati wroclove
Przepisał Thyrozol10 dwa razy dziennie po jednej tylko że przeczytałam gdzies na forum ze po tych tabl wypadaja włosy (niektórym) a to mój czuły punkt-zawsze piekna fryzurka:( Martwie sie