Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość askkas.28

Do znawczyń tematu, ciąża, zapłodnienie,dni płodne

Polecane posty

Gość askkas.28

Hej Dziewczyny! Mam do Was pytanie.. a więc, czy orientujecie się w którym momencie dochodzi do zapłodnienia? Zakładajac,że cykle są regularne, 28 dni, to czy tym najpewniejszym dniem jest zawsze 28 dzień. I co w sytuacji jak nap. jajnik boli ok 6 dni, zapewne w tym 6 dniu pęka jajeczko i jest owulacja, i Czy w nastepnym dniu jest jeszcze szansa na zapłodnienie? Podam na konkretnym przykładzie, Pierwszy dzień ostatniej miesiączki 4 listopad, jajnik bolał od ok 14stego listopada, 18 stego najwiecej, 19stego już tylko lekko "ćmił". Tak pytam Was znawczyń tematu, kiedy najlepiej jest się wstrzelić?;) Pozdrawiam, Aśka!

Gość askkas.28
Uh, pomyliłam się! Miało być, czy tym najpewniejszym dniem jest 14 dzień!!:)

U mnie teraz bylo tak ze przy miesiaczce ostatniej 18 wrzesnia(cykle ok 28) dniowe wpadka byla 1-2 pazdziernika bo innej opcji nie bylo zabezpieczalismy sie ale to byla akurat na pech owulacja :(

Gość askkas.28
To chyba u nas się nie udało... Bo 10 i 16 dc się kochaliśmy dziś juz zaczęło się PMS, bo piersi zaczęły boleć, jak zawsze przed @. Cykle mam 28,29 dni, raz było 31. Zastanawia mnie , kiedy jest ten najlepszy moment;) Czy przezd 14 dniem, czy zaraz po.

Gość tego akurat nie można wyliczyć
bo dni płodnych nie wylicza się a OBSERWUJE i przy cyklach 28 dniowych owulacja może wypaść równie dobrze w 12, 13, 13, 15 czy 16 dniu cyklu, jeśli cykl oczywiście jest prawidłowy druga faza cyklu powinna prawidłowo trwać około 12-16 dni i nie mniej niż 10 dni by mówić o ciąży musi się zagnieździć zarodek, a ten proces ma miejsce pomiędzy 5 a 12 dniem po owulacji i u każdej kobiety może to być inny dzień implantacji, u jednych szybciej u drugich później i dopiero 1-2 dni po zagnieżdżeniu zarodka w organizmie matki wytwarza się gonadotropina kosmówkowa, czyli ludzki hormon zwany beta hcg, który można wykryć testem domowym z moczu albo z krwi

jeśli jest Ci obojętna płeć dziecka, to najrozsądniej jest współżyć po @ tak co 2 dni przy Twoich cyklach na pewno warto zacząć od 10 dc i co najmniej do 20 dc ;)

Gość askkas.28
Tak właśnie sprobujemy w nastepnym miesiacu. Ostatnio, nasz pierwszy cykl staran, niestety bylo tylko 3 razy w miesiacu, ze wzgledu na moją pracę.. w13 i 14 dniu, przy cyklu 28 dni, i ni eudało się. Teraz byl 10 dc i 16 dc, dziś pobolewa mnie jeszcze podbrzusze całe i mam ogromną ochotę;) co pewnie jest oznaka dni płodnych. A jak jest najlepiej, pewniej, przez owulacją, czy po? Bo rozumiem, ze wtedy tez sa jeszcze dni plodne. Przypiuszczajac ze np byla w piątek, bo najbardziej bolał mnie jajnik, w sobotę wciąż były szanse?:) Kurcze niby wiem duzo na ten temat, ale jakos tak wole popytać o rady innych dziewczyn.

Uwazam,ze mozna wyliczyc przy rownych cyklach..Mnie sue udalo wczesniej dwa razy,za pierwszym razem praktycznie...Ale mowie cykle musza byc rownew miare...

najpewniej jest obserwować śluz jeśli masz go sporo widocznego (dopóki posiada choć jedną cechę śluzu płodnego, to wciąż trwają dni płodne), a jeśli nie masz go za bardzo dużo, to tak jak napisałam współżyjąc między 10 a 20 dc nie ma cudów by ominąć owulację i by w końcu nie zaskoczyło;) jak nie w 2 cyklu starań to na pewno, w którymś kolejnym zaskoczy;) istotne jest by nie współżyć codziennie powodzenia;)

Gość askkas.28
Czemu nie codziennie? Plemniki są wtedy za słabe? No my właśnie chyba popełniamy bład, że nieraz 2 razy dziennie, a potem np 4 nic... Śluz płodny..hmm, czyli rozciągliwy i przeźroczysty?

plemniki też potrzebują czasu na regenerację więc dużo pewniejszą metodą jest współżycie co 2 dni niż codziennie i to aż po 2 razy;) natomiast tutaj możesz poczytać o cechach śluzu płodnego: http://forum.28dni.pl/discussion/15/obserwacja-luzu/ pamiętaj, że wystarczy choć jedna cecha śluzu płodnego by mówić o tym, że nadal trwają dni płodne i dopiero w momencie, gdy śluz zmienia się całkowicie w niepłodny można mówić o tym, że owulacja odbyła się